Hírek > Végrehajtható költségvetést fogadott el a Fővárosi Közgyűlés >

Végrehajtható költségvetést fogadott el a Fővárosi Közgyűlés

2016.02.18 01:13
Végrehajtható és biztonságos a fővárosi önkormányzat idei költségvetése - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Hozzátette: szinte példátlan módon a költségvetési javaslat még ellenzéki szavazatot is kapott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Tarlós István elmondta, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, amelyeket a kormánnyal közösen elhatározva elindítottak. Bizonyos speciális kérdésekben házon belül is vannak viták, de a fejlesztések terén "nagyon jó az együttműködés" - fűzte hozzá. A főpolgármester szerint a fejlesztések tekintetében a főváros jól áll, ugyanakkor - mint fogalmazott - a tömegközlekedés tekintetében a költségvetés "kifeszítetté válhat".

 

Most ezt viták árán áthidalták, a kormány január elsejétől kifizeti és átvállalja az agglomerációs tömegközlekedés feladatát - tette hozzá. Tarlós István közölte, míg az átadás befejeződik, visszamenőleges térítés ellenében változatlanul ellátja a főváros a feladatot. Mint mondta, a HÉV-eket átadják, kivéve a csepelit, hiszen az nem megy át Budapest közigazgatási határán. Az átadás értelme, hogy így európai uniós forrás vehető igénybe a csaknem ötvenéves HÉV-szerelvények megújítására vagy kicserélésére, valamint a pályák felújítására.

 

"Nem tudom, honnan venne a főváros arra pénzt, hogy ezt a százmilliárd körüli feladatot önfinanszírozásból" ellássa - fogalmazott a főpolgármester. Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, 2019 őszére készül el a 3-as metró infrastrukturális felújítása, és a felújított szerelvények már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak, azt közölte: ez nem azt jelenti, hogy a szerelvények akkora lesznek készen, azok sokkal korábban elkészülnek. Az első felújított szerelvény már idén tavasszal ideér - jegyezte meg.

 

Tarlós István elmondta azt is, hogy azért nem lehet korábban elkezdeni a 3-as metró felújítását, mert "az elődök itt hagytak egy nagyon jelentős adósságállományt", és ezt a kormány 2015 nyarán tudta átvállalni. Előtte bármilyen kötelezettségvállalás a 3-as metróra "fedezet nélküli kötelezettségvállalás lett volna" - mutatott rá. Arra a kérdésre válaszolva, hogy tavasszal számít-e BKV-sztrájkra, elmondta: lesz a BKV-nál béremelés.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák