Hírek > Nagyon veszik a megújuló energia cégeket >

Nagyon veszik a megújuló energia cégeket

2016.02.18 04:23
Megduplázódott 2015-ben a megújuló energiát előállító cégek felvásárlásának összértéke, globálisan 55,3 milliárd dolláros rekordértéket ért el a PwC pénzügyi és tranzakciós tanácsadó felmérése szerint.
Nagyon veszik a megújuló energia cégeket

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a PwC ismerteti: a tranzakciók száma nem változott számottevően a korábbi évhez képest, értékük azonban jelentősen nőtt. Arányuk a villamosenergia és a megújuló energiaforrások teljes piacán 28 százalékra nőtt 2015-ben az előző évi 12 százalékról. A PwC jelentése alapján 2015-ben 148,3 milliárd dollár volt az energiapiaci felvásárlások összértéke. Európában a megújulóenergia-szektorban a fúziók és felvásárlások összértéke a 2014-es 9,1 milliárd dollárról 2015-ben 17,5 milliárdra emelkedett.

 

Észak-Amerikában 8,5 milliárd dollárról 10,9 milliárd dollárra nőtt a megújulóenergia-ipari tranzakciók értéke, míg Közép- és Dél-Amerikában 2,7 milliárdról 10,9 milliárd dollárra. A felmérés szerint a teljes energiapiacon Európában a tranzakciók összértéke 38,1 milliárd dollár volt, ez 6 százalékos visszaesés a 2014-es értékhez képest, míg Észak-Amerikában 50 százalékkal 80,3 milliárd dollárra csökkent ez az érték. A legnagyobb emelkedést Ázsia csendes-óceáni térsége érte el, ahol a 2014-es 24,7 milliárd dollárról 66,6 milliárdra nőtt az energiaipari tranzakciók összértéke - derül ki a jelentésből. A cég előrejelzése szerint 2016-ban is élénk marad a felvásárlási kedv.

 

Ezt ösztönzik a vállalati átszervezések, az értékesítés várható növekedése Európában, a közepes cégek konszolidációja az Egyesült Államokban, és a továbbra is élénk felvásárlási kedv a megújulóenergia-szektorban. A közlemény idézi Osztovits Ádámot, a PwC Magyarország üzleti tanácsadásért és régiós energiapiacokért felelős cégtársát, aki kiemelte, Európában több energiaszolgáltatónak van folyamatban jelentős ügylete, ami befolyásolni fogja az energiapiac alakulását. Ugyanakkor megjegyezte: Kelet-Európában a nagy külföldi szereplők, például az E.ON és az RWE kivonulása zajlik, eladnak helyi, tőkeerős befektetőknek vagy magának az államnak.

 

Délebbre, a Balkánon, ahol a privatizáció még nem fejeződött be, és jellemző a nagy állami cégek dominanciája (például a horvát HEP, a román Transelectrica), ezek átalakítása, eladása folyik. A PwC a világ 157 országában jelenlévő hálózata révén nyújt könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák