Hírek > Tokaj Kereskedőház: minden eddiginél korábbi szerződéskötés a gazdákkal >

Tokaj Kereskedőház: minden eddiginél korábbi szerződéskötés a gazdákkal

2016.02.26 12:50
Minden eddiginél korábban, már tavaly decemberben tájékoztatta partnereit a Tokaj Kereskedőház a 2016-os új felvásárlási árakkal és koncepcióval kapcsolatosan. A régi és új partnerekkel a szerződéskötések idén február közepén indultak el és várhatóan március végén zárulnak le. A Tokaj Kereskedőház úttörő gyakorlata alapján a gazdák már most tudni fogják, hogy korai vagy késői szüretre koncentráljanak. A megállapodások során a borászat az általa kifejlesztett komplex termőhelyi potenciál és ültetvényállapot felmérés alapján kérte fel a partnereit, és határozta meg, hogy milyen termesztési kategóriában vár alapanyagot.
Tokaj Kereskedőház: minden eddiginél korábbi szerződéskötés a gazdákkal

A legnagyobb állami tulajdonú borászat, a „Nemzet Borászataként” is emlegetett Tokaj Kereskedőház már 2015 decemberében meghirdette a 2016-ban alkalmazni kívánt új felvásárlási árakat és koncepciót. Emellett minden eddiginél korábban, február közepén kezdte meg a szerződéskötéseket a régi és új partnereivel. A Kereskedőház 2016-ban előreláthatólag 1400 partnerrel közel 1150 ha szerződött területre köt megállapodást bő egy hónapon belül. A Kereskedőház partnereinek összetétele tavalyhoz képest módosul.

 

A korábbi partnerek 90%-ával megfelelő volt a borászat együttműködése, amit a jövőben kölcsönös megállapodás keretében folytatni is kívánnak, ugyanakkor ebben az évben új partnerei is lesznek a pincészetnek. „Az új felvásárlási koncepció korai kihirdetésével és a gyors szerződéskötéssel egyrészt célunk, hogy a helyi termelőknek kedvezzünk és segítsük a munkájukat. Fontosnak tartjuk, hogy már most lássák, hogy a minőségi szőlőtermesztés számukra is kifizetődő. Másrészt, a tudatosan tervezett szőlőfelvásárlással - vagyis a megfelelő időzítéssel és így a jó minőségű alapanyagok felhasználásával – biztosítani tudjuk a magas színvonalú borok előállítását, ami pedig a régió hírnevét öregbíti majd” – nyilatkozta Szappanos Péter, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.

 

A felvásárlási árak tekintetében a borászat más, a partnerek számára kedvezőbb sávozást alakított ki, de összességében elmondható, hogy a tavalyihoz képest nagyságrendi változás nem történt. A szerződéskötéseket a volt partnerek és újonnan jelentkezett termelők területeinek felmérése előzte meg, amelyek a Kereskedőház által kifejlesztett, komplex termőhelyi potenciál és ültetvényállapot felmérésre alapozva, valamint az ültetvényellenőrök munkájának segítségével történtek. Minden terület egyedi azonosítót kapott, amelynek segítségével a keletkezett adatok begyűjtése, feldolgozása, elemzése egy automatizált rendszerben, elektronikus úton történik. Ez jelentősen gyorsítja az információkezelést-és áramlást, valamint a borászat és a partnerek közötti kommunikációt.

 

A létrehozott rendszer lehetővé teszi, hogy a termőhelyi adottságokat és termesztési lehetőségeket figyelembe véve határozzák meg egy adott terület termelési céljait. A borászat ennek segítségével osztályozta a szerződni kívánt partnerek területeit és sorolta be a megállapított három termelési cél szerinti kategóriába (Könnyű száraz Tokaji bor; Nagytestű száraz Tokaji bor; Botrytiszes termés vagy késői szüretelésű alapanyag). A szerződésben a termelők kategóriánként iránymutatást kaptak többek között a termesztés technológiai lépéseiről, az elvárt és maximálisan termelhető és beszállítható termésmennyiségről, valamint a leszüretelt és beszállított szőlő elfogadható egészségi állapotáról is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák