Hírek > Ezért hullámzott ennyire a forint árfolyama >

Ezért hullámzott ennyire a forint árfolyama

2016.03.13 06:05
A forint árfolyama az euróval szemben az utóbbi napokban hullámzó volt. A hét elején gyengült, kedden délután megfordult a trend, majd szerdán törölte veszteségeit a hazai fizetőeszköz. Csütörtökön ismét eladási nyomás alá került, és a késő délutáni órákra az árfolyam elérte a 311,3 HUF/EUR szintet. (forrás: AKCENTA CZ)

A dollárpáron is hasonló volt a helyzet. Az árfolyam alakulásának iránya váltakozó volt, hétfőtől szerdáig a 280-283,5 HUF/USD sávban folyt a kereskedés. Csütörtökön a volatilitás nagyon magas volt, amelyet az EKB tárgyalása idézett elő. Az Európai Központi Bank monetáris politikával kapcsolatos intézkedései radikálisabbak voltak a vártnál, ez okozta a fő piacok jelentős ingadozását.

Mivel a forint az euróhoz kötődik, először 286 HUF/USD szintre gyengült a dollárral szemben, utána pedig visszaerősödött 279,2 HUF/USD értékre – foglalta össze az elmúlt hét devizapiaci eseményeit az AKCENTA CZ elemzője. A hét fő eseménye az Európai Központi Bank (EKB) tárgyalása volt.

 

Az EKB az elvárásoknak megfelelően tovább lazította monetáris politikájának feltételeit. A már jelenleg is negatív betéti kamatokat további 10 bázisponttal 0,4%-ra, és a fő hitelkamatot 0,5%-ról 0-ra csökkentette. Továbbá kibővítette a mennyiségi lazítás programot (QE), vagyis a hónapos aktívumok felvásárlásának mennyiségét 60 milliárd euróról 80 milliárdra növelte. Az EKB intézkedéseit különösen radikálisnak és a vártnál határozottabbnak tekinthetjük.

 

Az EKB ezekkel a lépésekkel szeretné stimulálni az euróövezeti országok gazdaságát, és támogatni a fogyasztói árak emelkedését. Az MNB alelnöke Nagy Márton bejelentette, hogy a központi bank idéntovább csökkentheti a kamatokat. Hozzátette, hogy a jelenlegi monetáris feltételek és az erős forint gátolják a középtávú inflációs cél elérését. A magyar gazdaság a 4. negyedévben szolid növekedést ért el. Jelentősen segítettek ebben a kormányzati kiadások, a beruházások, amelyeket az uniós forrásokból származó támogatásból finanszíroztak. Növekedett a lakossági fogyasztás is, amely az alacsony inflációnak és a reálbér növekedésének köszönhető.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák