Hírek > A francia elnök elítélte az olajfinomítók blokádját >

A francia elnök elítélte az olajfinomítók blokádját

2016.05.24 13:40
Francois Hollande francia államfő kedden elítélte, hogy a munkajogi reform ellen tüntető szakszervezetek felhívására a dolgozók egy része elfoglalta az olajfinomítók és -raktárak egy részét, üzemanyaghiányt okozva az ország egyes részeiben.
A francia elnök elítélte az olajfinomítók blokádját

A France Culture kulturális közrádiónak adott interjúban a köztársasági elnök jelezte, hogy tisztelettel van a legitim követelésekkel fellépő tiltakozókkal szemben, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadná a blokádot, amely "egy kisebbség által meghirdetett stratégián alapul". A dél-franciaországi Fos-sur-Mer olajfinomítóját és egyik üzemanyagraktárát kedden hajnalban erővel "szabadították fel" a rohamrendőrök, akik a blokádot meghirdető CGT szakszervezet radikális aktivistáinak "jelentős ellenállásába" ütköztek - közölte a helyi prefektúra. Franciaország nyolc olajfinomítójából hatot foglaltak el hétfő estig a CGT tagjai, megakadályozva ezzel a benzinkutak üzemanyag-ellátásának folyamatosságát.

 

Kedden délelőtt a CGT azt közölte, hogy a rendőri fellépésre válaszul már mind a nyolc olajfinomítóban sztrájkolnak a dolgozók. Manuel Valls miniszterelnök kedden jelezte, hogy a rohamrendőrök további létesítményeknél is be fognak avatkozni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki üzemanyaghiány az országban, s arra kérte a CGT-t, hogy viselkedjen "felelősségteljesen". A kormányfő előzőleg zsarolásnak nevezte a radikális szakszervezeti fellépést, és arra kérte az üzemanyaghiánytól tartó franciákat - akik megrohamozták a benzinkutakat -, hogy "ne engedjenek a pániknak".

 

"Az állam a legnagyobb határozottságról és eltökéltségről tesz tanúbizonyságot. A rendőri erők péntek óta felszabadítják a blokád alá vett raktárakat Bretagne-ban, Normandiában. Észak-Franciaországban és Auvergne-ben. Más létesítményeket is felszabadítunk" - mondta a Jeruzsálemben tartózkodó Manuel Valls az Europe 1 kereskedelmi rádióban. "Szó sem lehet arról, hogy a franciák üzemanyaghiányban, blokádtól szenvedjenek, hogy a gazdaságunkat leblokkolják" - tette hozzá a kormányfő, aki azt is kizárta, hogy a tiltakozások miatt a munkajogi reformot visszavonja a kormányzat. Manuel Valls szerint a tiltakozás radikális formáját választó CGT zsákutcába jutott.

 

"A frontális konfliktus gondolata elavult, régimódi, konzervatív. A fogyasztók, gazdaságunk, iparunk túszul ejtése, az ilyen akciók folytatása a szöveg visszavonását követelve, nem demokratikus" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Alain Vidalies közlekedési államtitkár a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy a mintegy 12 ezer benzinkút 20 százaléka volt kénytelen bezárni vagy került nehéz helyzetbe. De míg a múlt héten elsősorban az ország északi és nyugati részén volt érezhető a blokád hatása, kedden már délen és a Párizs környéki régióban is zárva volt a benzinkutak több mint tíz százaléka. Elemzők szerint nem áll fenn az üzemanyaghiány kockázata, az országnak egyelőre nincs szüksége a legalább két hónapra elegendő stratégiai tartalékok bevetésére.

 

A hiányt a benzinkutaknál a pánik okozza, az autósok háromszor annyi üzemanyagot vásároltak az elmúlt napokban, mint általában. Francois Hollande ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát. A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak a tüntetések Franciaországban, és ezek egyre gyakrabban torkollnak erőszakos cselekményekbe.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák