Most vegyük az Intel részvényét!

A csökkenő PC értékesítések rányomják a bélyeget az árbevételre, de a költségcsökkentések és az egyéb területkre fókuszálás hozzásegíti a társaságot a kedvező számokhoz. Ráadásul az Intel szerint a PC piac is éledezik, és az új termékek pedig komoly távlatokat nyithatnak meg a cég előtt. Az elmúlt időszakban látott emelkedés ellenére a papír még nem túlvett, és van még bőven tere a további emelkedésnek.

Fontos ellenállást sikerült a két héttel ezelőtt áttörnie az Intelnek. A 35,5 dolláros szint egyszer már tavaly év végén megállította a papírt, és az elmúlt hónapokban ismét a részvény útját állta ez az ellenállás. Tegnap visszatesztelte az árfolyam a 35,5 dolláros támaszt, ahonnan sikerült visszapattannia, így a kitörés továbbra is érvényben van, és folytatódhat az emelkedés.

A jelenlegi szinteken érdemes vételi pozíciót nyitni, középtávra pedig a 45 dollárt jelöljük meg célárfolyamnak. A 36,6 illetve 37,9 dolláros szinteknél átmenetileg elakadhat az emelkedés, akár egy korrekció is elindulhat, de hosszabbtávon ennél nagyobb emelkedési potenciál van a papírban. Stop-loss megbízást a 33,9 dolláros támaszhoz tehetjük.

 

Melyek az ígéretes üzletágak az Intelnél?


Az Intel, a világ egyik meghatározó chipgyártó társasága. A főtevékenységnek számító PC értékesítések folyamatos csökkenése miatt, főként az adatközpontok (szerverek) és a dolgok internete (Internet of Things) területek felé kezdett el fókuszálni. A költségcsökkentések terén élen jár a társaság, amely kedvező hatással van az árrések alakulására. A tavalyi árbevétel csökkenés után idén 5% körüli növekedést vár az Intel menedzsmentje, és egyre hangsúlyosabbak a PC szegmensen kívüli területek.

Forrás: Bloomberg, Erste


A szerverekhez értékesített chipek javítják az Intel árréseit, mert a személyi számítógépekhez eladott chipekhez képest kétszeres árréssel tudják ezeket értékesíteni. A magas gyártási költségek, az újabb generációs chipek fejlesztési költségei azonban negatív hatással vannak a marzsokra. A PC eladások csökkenése miatt a költségkontroll is fontos szempont a menedzsmentnek. Az Intel 60%-os bruttó marzsa még így is jóval a versenytársak 50%-os átlaga felett van. Az üzemi eredményhányad az alábbi grafikonon látható. Az adatközpont szegmensben a legerősebb a marzs, bár a kumulált árrés csökkent az elmúlt negyedévekben.

Forrás: Bloomberg, Erste


Stabilizálódhat a PC piac

Az Intel szerint láthatóak már a PC piac stabilizálódásának az első jelei. A szélesebb termékpaletta, az egyre erősebb hardverek és az egyszerűbb felhasználói felületek miatt az Intel szerint a leendő vásárlók hosszú kihagyás után nem feltétlenül kényszerből cserélik le a hardvereiket. Az újabb processzorok, érintőképernyők, és újabb operációs rendszerek miatt egyre vonzóbbak a mostanában piacra kerülő eszközök. A kereslet egyre inkább eltolódik a felső kategóriás PC-k irányába, és a táblagép tulajdonosok egy része a régebbi eszközét felsőkategóriás 2 az 1-ben eszközre vagy laptopra cseréli.

Komoly lehetőség rejlik a számítógépes játékok piacán is, az Intel szerint a világon 1,2 milliárd játékos van, és 115 milliárd dollárt is elérheti a forgalom évente ebben a szegmensben. Minden 10. játékos havonta vásárol új szoftvert, és itt is nagy potenciált lát az Intel.

 

A felhő alapú szolgáltatások területén is komoly bővülést vár a társaság. Az adattárolás és feldolgozás területen erős az Intel jelenléte, és nemcsak a vállalatoknak, hanem a magánszemélyeknek is egyre nagyobb tárolókapacitásra lesz szüksége.

3D XPoint – nagy lehetőség az új memória

Nemrégiben mutatta be az Intel a 7. generációs processzor családot. Várakozásoknak megfelelően nagy újítást nem hozott, jellemzően tovább optimalizálták az előző családot a ciklus meghosszabbítása érdekében. Két területen léptek előre: grafikus megjelenítés (4K, UHD stb.) és energiakezelés, ami a hordozható eszközök miatt hasznos, mert megnöveli az élettartamot.

 

Az Intel új típusú memóriát is dob a piacra, 3D XPoint néven. A korábbi memóriáknál (pl. DRAM) lényegesen gyorsabb, de olcsóbb, ezért játékra tökéletesen alkalmas lesz. Az Intel piaci részesedése 3% a memóriák területén, és az egyelőre még gyenge PC értékesítések miatt a társaság igyekszik az olyan területeket erősíteni, ahol még kicsi a kitettsége. Ebben segíthet a társaságnak az új típusú memória bevezetése.

 

Értékeltség


Két mutató alapján is megvizsgáljuk a céget, és összehasonlítva a szektortársakkal P/E és EV/EBITDA alapon is alacsonyabb értékeltségen forognak a papírok.

 

Az alábbi grafikonon a P/E mutató látható a hosszú távú növekedés függvényében. A szektortársakhoz képest alulértékeltnek nevezhető az Intel, mert 13,63-a P/E rátán forog, ez pedig elmarad a szektorra jellemző 15,55-ös értéktől. Ez alapján pedig 14%-os emelkedési potenciál látható a papírban.

Forrás: Bloomberg, Erste



Az grafikonon az EV/EBITDA mutató látható a hosszú távú növekedés függvényében. A szektortársakhoz képest itt is alulértékeltnek nevezhető az Intel, mert 7,74-es EV/EBITDA rátán forog, míg a szektor értékeltségét ábrázoló egyenes alapján 9,37 lenne indokolt, amely 21%-os felértékelődési potenciált jelent.

Forrás: Bloomberg, Erste


Az elemzői várakozások


A Bloomberg által megkérdezett elemzők 52,5%-a javasolja vételre a papírt 37,84 dolláros célárfolyam mellett. Az ajánlások 40%-a szerint tartásról szól, és mindössze az elemzők 7,5%-a voksol eladásra.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás: