Hírek > A MASZSZ kitart a 10 százalékos béremelés mellett >

A MASZSZ kitart a 10 százalékos béremelés mellett

2016.10.25 21:30
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kitart a több mint 10 százalékos minimálbér- és 16 százalékos garantált bérminimum-emelési követelése mellett, mert csak így érheti el a minimálbér nettó értéke 2018-ra a létminimum összegét - közölte a MASZSZ kedden.
A MASZSZ kitart a 10 százalékos béremelés mellett

A szakszervezet két lépcsős emelést javasol, amely szerint jövőre 10,5 százalékkal, 2018-ban pedig újabb 12 százalékkal növekedne a minimálbér.
   
Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben hangsúlyozzák: a MASZSZ támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) a járulék- és adóterhek csökkentésére irányuló javaslatát, de csak abban az esetben, ha ez nem a munkáltatóknak hajt plusz hasznot, hanem nettó béremelést eredményez a munkavállalóknak.
   
A szakszervezeti szövetség felszólítja a kormányt, hogy fontolja meg a személyi jövedelemadó csökkentését, mert szerintük ez a leghatékonyabb módja a bérek felzárkóztatásának. Ráadásul érdemi béremelés nélkül az egyre tragikusabb munkaerőhiányt sem lehet megszüntetni - jegyezték meg.
   
Tájékoztattak arról is, hogy a MASZSZ szorgalmazza egy foglalkoztatási kódex összeállítását, de ez kizárólag a magyar munkavállalók pozíciójának a megerősítését szolgálhatja. A szövetség kezdeményezi a munkáltatói szövetségeknél és a többi szakszervezeti konföderációnál, hogy közösen fogalmazzák meg a foglalkoztatói kódexet, amelyben pontosan részleteznék a munkáltatói viselkedési szabályokat, a munkakörülmények elvárható színvonalát, valamint rögzítenék a munkahelyi hűségprogramokat és a külföldi vendégmunkások tömeges alkalmazásának normáit.
   
A foglalkoztatói kódexhez a munkáltatói szervezetek, egyes foglalkoztatók önkéntes alapon csatlakozhatnak, illetve a kollektív szerződésben erről a szakszervezetekkel megállapodhatnak - tették hozzá.
   
A Magyar Szakszervezeti Szövetség a részletes javaslatokat is tartalmazó állásfoglalását hamarosan eljuttatja a kormány illetékeseinek.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák