Energiapazarlás stop! - „A hazai vállalások teljesíthetőek”

A környezettudatosság elősegítését támogató állami szabályozások, jogalkotói szigorítások nem okoznak fennakadást a hazai vállalatok számára. A gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek a K+F és innovációs tevékenységükben nemcsak kötelezően figyelembe veszik a szabályozásokat, hanem partnerek mind a jogalkotás szakmai előkészítésében, mind a környezettudatosság fejlődésében. Az EU-nak és Magyarországnak is vannak távlati tervei az energiafelhasználás tekintetében, hogy mennyire reálisak és megvalósíthatók mindezek és mit jelent ez ránk nézve, arról Sztányi Péter, HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kereskedelmi igazgatója nyilatkozott.

Energiapazarlás stop! - „A hazai vállalások teljesíthetőek”

Az innováció és a környezettudatosság, mondhatjuk mára teljesen összefonódott, mind szabályozási oldalról, mind a gyártói társadalmi felelősség oldalról is. Az idilli állapot természetesen mindig az, ha a fogyasztói oldalról érkező igények és a szabályozások ereje is azonos irányban hat az innovációra. Sztányi Péter, kereskedelmi igazgató rámutatott arra, hogy a piaci elvárások kedvező irányú változása éppolyan fontos, mint a szabályozásoknak való megfelelés a környezettudatosság tekintetében. „Energia hatékony, rendszerszintű, kényelmes, informatikailag támogatott megoldásokat keresnek a hazai fogyasztók.” – a HAJDU Zrt. kereskedelmi igazgatója így foglalta össze mindazt, ami iránt a magyarok a leginkább érdeklődnek az innovatív szegmensben keresleti oldalról.

Hosszú távon a támogatások, kedvezmények segíthetik a fogyasztói oldal igényeit és érdeklődését az energia hatékony és környezettudatos termékek iránt, azonban a tudatos vásárlói döntést hatékony marketing kommunikációval is támogatni kell. Ezek a tényezők mind jelentős szerepet töltenek be az energia hatékony termékek, épületgépészeti rendszerek iránti kereslet élénkülésében, amire a gyártói, forgalmazói oldalnak is megvannak a válaszai a termékfejlesztésekben.

Trendek a hazai termékfejlesztésben

A környezettudatosság jegyében láthatóak termékfejlesztések a hazai piacon is. Ha a HAJDU Zrt. példáját vesszük, szűkebb értelemben az energiahatékonyság fejlesztése, indirekt módon a káros anyag kibocsátás csökkentése, mint cél egyértelműen látszik az új termékeiken. Példaként a megújuló energiák használatához alkalmas eszközök szolgálnak, mint a használati melegvíz előállítás hőszivattyús forróvíztárolóval. Az eszköz, az ismert funkciója mellett, legtöbb esetben rendszerelemként épül be egy-egy épületgépészeti kivitelezésben, sok esetben légtechnikai megoldások részeként is a használati melegvíz előállítás vagy fűtés mellett. A termékfejlesztés során fontos szempont volt a kompatibilitás, mely sikeresen megvalósult. A hőszivattyús forróvíztároló előnyei közé sorolható, hogy kapcsolható szolár rendszerhez és a használati melegvíz ellátás mellett, akár alacsony fűtési energia igényű épületeknél, passzívházaknál a fűtési hőenergiát is részben biztosítani tudja.

Ugyanez a készülék további előnyökkel is szolgálhat, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés. A hőszivattyús termékek piaci helyzete Magyarországon lassan, de biztosan növekszik. „Ami igazán nagy lökést adhatna, az a lakossági igények erősödése lenne, amely azonban jelenleg a viszonylag magas beruházási összegek, a saját erő hiánya, a hiányzó direkt támogatás és ezáltal a hosszú megtérülési idő miatt nehézkesen megy.” – állapította meg Sztányi Péter, kereskedelmi igazgató.  A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. termékfejlesztési terveinek céljai közt szerepel, hogy a lehető legjobb megoldásokat valósítsa meg, elsősorban az energia hatékony használati melegvíz előállítás terén, kihasználva a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket is, a környezettudatosság elvárásainak megfelelve, közvetve a káros anyag kibocsátást csökkentve. Ehhez igazodva, a 2017-ben elérhető új termékeik között szerepel:

-új hőszivattyús forróvíztároló, ami a tartályban lévő víz felmelegítéséhez szükséges energia 70%-át a levegőben korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiából nyeri;

-saját fejlesztésű energiahatékony, kerámiafűtővel szerelt forróvíztároló;

-smart szabályzással ellátott tároló;

-két tartályos, automata szabályzású, energiatakarékos forróvíztároló

-valamint egy új termék: hővisszanyerős egy helyiségbe építhető szellőztető, amely a szellőztetést igen energiatakarékos módon valósíja meg, hiszen az elhasznált levegő hőjének 80%-át visszanyeri.


A termékeket, a HAJDU Zrt. tervei szerint a hazai és export piacaikon egyaránt bevezeti. Az itthon több termékcsoportban is piacvezető, 100%-ban magyar tulajdonban levő nagyvállalat megfelelő piaci jelenléttel tudja az új termékek bevezetését biztosítani. A cég export piacát tekintve, jelenleg több mint 30 országba exportál, ezért bátran bízhat abban, hogy az új termékeiknek is megfelelő külföldi piaci háttere lesz.

Az, hogy egy-egy termékfejlesztés megtérül-e a gyártók számára, az iparáganként változó.  „A megtérülés abban az esetben biztos, ha a termékfejlesztés a vevői igényekhez igazodva fejleszti a cég termékportfólióját, így versenyképes termékek készülnek.”- mondta Sztányi Péter, kereskedelmi igazgató.

Az EU energiafelhasználással kapcsolatos távlati tervek, külföldi gyakorlatok

A hőszivattyús termékek piaci részesedése az EU-ban egyértelműen emelkedik, ha az elmúlt 10 évet vizsgáljuk. A gazdasági megtorpanás alatt sem csökkent a piaca, ma pedig egyértelműen és gyorsan növekszik. A következő 5 évben ugyanígy emelkedés várható, szabályozási oldalról is egyre több olyan európai ország van, ahol kizárólag a hőszivattyús termékek beépítését engedélyezik új építésű ingatlanok esetében. A környezettudatosság területén a nyugat-európai országok valamint a skandináv államok állnak az élen. Ők elsősorban a gazdaság minden szereplőjét célozva segítik elő az energiahatékonysági tudatosság és igény fejlődését. A külföldi gyakorlatról Sztányi Péter elmondta: „Azt látjuk, hogy a megújuló energiák használatához, energiahatékonysági beruházásokhoz nyújtanak segítséget mind a közületi, mind a lakossági felhasználóknak. Leginkább a közvetlen támogatásokat használják, vagy adójóváírást alkalmaznak.” A HAJDU Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint minden eszköz jó lehet, ami egyértelműen alkalmazható, a célzott felhasználóknak a gyakorlati megvalósításban segít és rendszerbe illeszthető szabályozási oldalról is. Az EU távlati tervei az energiafelhasználás tekintetében, a 20-20-20 vállalása, azaz -20% üvegházhatást előidéző gázkibocsátás csökkenés és a megújuló energiaforrások 20%-os részesedése az energiafelhasználásban, -20% primer energiafelhasználás. Ez egy egyértelmű elkötelezettség az energiahatékonyság fejlesztésében és a káros anyag kibocsátás csökkentésében. Azóta több nemzetközi egyezmény, például a párizsi klímaegyezmény is más szempontok szerint, más méretben, más léptékkel a fenntartható fejlődést és a világunk ökológiai megmentését segíti. Arról, hogy mindebben Magyarország hol helyezkedik el, Sztányi Péter adott választ: „Szerintem a hazai vállalások teljesíthetőek, erőteljes hazai központi támogatással, a szereplőktől nagyon sok munkát kívánva. Ezeknek a céloknak az elérésében a lakossági energiatudatosság fejlődése döntő szerepet játszik, ezért kiemelten kell ösztönözni.” A megújuló energia felhasználást és a CO2 kibocsátásból származó megtakarítást mérlegelve, a 2015-ös év óta az új hőszivattyúk telepítése jelentős hatással bír, hiszen energiapazarló készülékek helyett ezek az eszközök kerülnek beépítésre. Általában elmondható, hogy a hőszivattyús melegvíz előállítás energia megtakarítása a hagyományos készülékekkel szemben legalább 70%.

„Az egyik elméleti számításunk alapján, ha az összes régi forróvíztárolót, ami ma Magyarországon üzemel, lecserélnénk a mai korszerűbb és energiahatékonyabb készülékekre, akkor 60 ezer tonnával tudnánk csökkenteni az éves CO2kibocsátásunkat, csak a tárolási veszteség csökkentésével.” – emelte ki Sztányi Péter, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kereskedelmi vezetője.

 

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

A válság előtti szint felett a német villamosipari export

Az év első felében maga mögött hagyta a koronavírus-válságot a német villamosipari és elektrotechnikai ágazat, amelynek exportja elérte a válság előtti szintet.
2021. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Így változott a benzin és gázolaj ára pár év alatt - ábrán mutatjuk

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2021. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Idén is túljelentkezés volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására kiírt pályázaton

Az idei METÁR-tenderen is jelentős, mintegy három és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-t.
2021. 08. 10. 18:00
Megosztás:

Gyorsított ütemben haladt a hazai földgázbetárolás

A magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került idén a tárolókba, miközben szinte egész Európa le van maradva - tájékoztatott csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
2021. 08. 05. 17:00
Megosztás:

Nem csak nálunk drágul az áram

A növekvő kereslet, az emelkedő költségek és az alacsony szélerőművi termelés miatt júniusban folytatódott a villamos energia árának emelkedése mind az európai, mind a belföldi piacokon - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piacmonitoring riportjából
2021. 08. 04. 16:00
Megosztás:

Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában

A svájci központú energiavállalat, a MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül.
2021. 08. 02. 18:00
Megosztás:

Energetikai beruházással csökkenti áramköltségét a békéscsabai Dolcetta Kft.

Csaknem 17 millió forintos energetikai beruházással áramköltségének több mint 20 százalékát takarítja meg a jövőben a békéscsabai székhelyű édességipari cég, a Dolcetta Kft., amely több mint 700 millió forintból épít új gyártó- és raktárcsarnokot.
2021. 08. 01. 00:05
Megosztás:

Spanyolországi erőművekkel bővül a MET Csoport eszközportfóliója

A svájci központú MET Csoport megvásárolta az Arendals Fossekompani norvég részvénytársaságtól annak 100 százalékos részesedését a COGEN Energia España nevű spanyolországi – a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) integrált szolgáltatásokat végző – vállalatban.
2021. 07. 29. 11:00
Megosztás:

A Roszatom kutatóreaktort épít Bolíviában

Luis Alberto Arce Catacora, a Bolíviai Többnemzetiségű Állam elnöke és Kirill Komarov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettesének részvételével tartották meg a bolíviai El Alto városában a Kutatóreaktor Komplexum alapkőletételi ünnepségét, és ezzel megkezdődött a Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ kulcslétesítményének építése.
2021. 07. 28. 00:05
Megosztás:

2050-ig 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az LG

Az LG Electronics (LG) a mai napon bejelentette, hogy fenntarthatósági stratégiájának részeként 2050-ig teljesen átáll a megújuló energiaforrások használatára. Az LG friss fenntarthatósági riportjában megjelent célkitűzés a vállalat Zero Carbon 2030 nevű korábbi kezdeményezését egészíti ki, amelyben az LG ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2017-es mennyiség felére csökkenti a gyártásból fakadó szén-dioxid-kibocsátást, a további kibocsátással egyenértékű ellentételezési kvótákkal pedig eléri a teljes karbonsemlegességet.
2021. 07. 22. 18:00
Megosztás:

Nagy összegből fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára - közölte szerdán sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 21. 21:00
Megosztás:

MegaWatt Kft.: világszínvonalú gyártóüzem Nyergesújfalun

2021-ben 336 millió forintos beruházással 750 négyzetméter gyártóterülettel bővült a nyergesújfalui vállalat gyártóegysége.A magyar családi vállalkozás három évtized alatt a hazai villamosipar egyik vezető szereplőjévé vált; tavalyi árbevétele elérte a 6,5 milliárd forintot.
2021. 07. 15. 23:00
Megosztás:

A tengerben lebeg Szingapúr legújabb, 5 MW teljesítményű napelemparkja

Tengeren úszó naperőművel tett hatalmas lépést egy zöldebb jövő felé Szingapúr. A helyi napenergia szolgáltató Sunseap Group kivitelezésében elkészült, és a Huawei okos napelemes megoldásaival működtetett öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található. Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.
2021. 07. 14. 22:00
Megosztás:

Az európai fővárosok között Budapesten a legolcsóbb a földgáz

Az európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára, miközben a villamos energia végfelhasználói ára a második legolcsóbb ugyanitt - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb elemzéséről hétfőn az MTI-t.
2021. 07. 13. 01:30
Megosztás:

Újabb lendületet kaphat a robbanásszerűen növekvő napelemes piac

Továbbra is választható a szaldó elszámolás az otthonfelújítási támogatás mellett.
2021. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Mennyi energiát termel Magyarország? Ábrán mutatjuk!

össztermelés 2019-ben 457 983 terajoule, ebből: szén, kőolaj és kőolajtermékek, földgáz, éghető megújulók és hulladékok, nukleáris, víz, szél, egyéb nem éghető megújulók
2021. 07. 12. 07:00
Megosztás:

Magyarország is beszállna a szivattyús energiatároló megépítésébe

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t vasárnap közleményben.
2021. 07. 11. 14:00
Megosztás: