Hírek > Erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok >

Erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok

2016.12.04 02:00
Dennis Ross amerikai republikánus képviselő szerint Donald Trump elnöksége idején erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok.
Erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok

A washingtoni képviselőház magyar gyökerű politikusa az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete, az Amerikai Magyar Koalíció szokásos Mikulás-napi gálavacsoráján rövid beszédében hangsúlyozta az erős magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát. Kijelentette, hogy "nincs jobb partnerünk a kelet-közép-európai térségben, mint Magyarország".
    
Szólt az Európát sújtó migrációs problémáról, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor kormányfő "olyan vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, amilyent régen láttunk". Azt is hangsúlyozta: az egész világ felfigyelt arra, ahogyan Magyarország a migránsválságot kezelte.
    
A beszéd után a politikus az MTI-nek nyilatkozva elmondta: szerinte ma Európában az egyik legnagyobb probléma a migráció. Magyarország helyesen cselekedett, amikor kerítést épített, ellenőrizte a belépni akarókat, aztán követte az útjukat - hangsúlyozta.
    
Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás a migránsválságra, Dennis Ross kifejtette: kulcskérdés a szíriai konfliktus megoldása, addig pedig - tárgyalásokat követően - Törökországban és Jordániában kellene biztonságos átmeneti menekülttáborokat felállítani, hogy a konfliktus lezárása után a menekültek mielőbb hazatérhessenek. A szíriai konfliktus megoldásáig is kezelni kell a válságot, s ez azt jelenti, hogy erős ellenőrzésre - biometrikus ujjlenyomatra, dokumentumokra - van szükség - jelentette ki.
    
Hozzátette ugyanakkor: mindez nem azt jelenti, hogy az amerikaiakban vagy az európaiakban ne lenne együttérzés.
    
Dennis Ross szerint mindehhez erős vezető kell, s szerinte erre a legjobb példát Orbán Viktor szolgáltatta, hogy "képes volt ellenőrzése alatt tartani" a migrációt és az Európából érkező kritikák ellenére is cselekedett. "Ő volt az egyetlen, aki helyesen cselekedett, s ezzel valószínűleg megmentette Magyarországot a potenciális pusztítástól" - emelte ki. Dennis Ross szerint a magyar tapasztalatokból az Egyesült Államok is tanulhat.
    
Az amerikai elnökválasztás után várható magyar-amerikai viszonyt firtató kérdésre a floridai politikus kiemelte, hogy Donald Trump és Orbán Viktor bizonyosan jól együttműködik majd gazdasági és katonai téren. "Donald Trump megválasztásával fényesebb jövő vár az amerikai-magyar viszonyra" - jelentette ki a republikánus képviselő.
    
Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. A pénteki gálavacsorán Andrea Lauer Rice, a szervezet alelnöke részletesen beszámolt az idei év eredményeiről - több tucat rendezvényéről és ösztöndíjairól -, Max Teleki pedig, aki tizenkét év óta elnöke a szervezetnek, összegezte mindazt, amit elnöksége éveiben a HAC a magyar kulturális örökség megőrzéséért tett. Teleki helyett mostantól Andrea Lauer Rice lesz a HAC-nak az elnöke, amelyet édesanyja, Lauer Edith alapított.
    
A gálavacsorán jelen volt mások mellett George Pataki, New York állam volt kormányzója, April Foley, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete és a Magyar Kezdeményezés Alapítvány elnöke, Voisin Éva Kaliforniában élő operaénekesnő, Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány elnöke, Marion Smith történész, az emlékalapítvány igazgatója, és Magyarország több tiszteletbeli konzulja.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák