Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók

Előrelépésként értékelte az olasz sajtó az eredmények nélküli francia-német-olasz belügyminiszteri találkozót, amelyen a római kormány több javaslatot is felvetett a partjaira érkező migránsok megfékezésére, köztük a mentőhajók átirányítását más országokba.

Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók

A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint a "hosszú és őszinte" párizsi belügyminiszteri egyeztetésen Olaszország szigorúbb szabályokat szorgalmazott a Földközi-tengeren migránsokat mentő külföldi civil szervezetek (NGO) hajói számára.
   
Az újság szerint Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók.
   
Ezért Róma javasolta, hogy az NGO-hajók ne lépjenek líbiai vizekre, és ne ott emeljék fedélzetre a migránsokat; az NGO-k működését biztosító finanszírozások átláthatók legyenek, és akármilyen felségjelzésű NGO-hajóról legyen szó, a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon az olasz parti őrség koordinálásával mentsék és szállítsák a migránsokat.
   
Olaszország új tengeri "protokoll" életbe léptetését sürgette, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben a nem olasz NGO-mentőhajók előtt lezárhatná kikötőit. Felvetette a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökség feladatkörének "átírását" is.
   
A római kormány a menedékkérők áthelyezését is szorgalmazta Olaszországból más európai uniós tagállamokba, mivel ez alól "senki sem húzhatja ki magát". Róma ezen kívül hangoztatta, hogy Olaszország és az egész EU legszélső határának Líbia, pontosabban Líbia déli határa számít, és Afrika középső térségében kell megfékezni a migrációt.
   
Gérard Colomb francia, Thomas de Maziere német, Marco Minniti olasz belügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos vasárnap este Párizsban egyeztetett az EU Tallinnban, július 6-án és 7-én esedékes informális belügyminiszteri találkozója előtt. Olasz sajtóértesülések szerint a francia-olasz-német egyeztetés eredményeit Tallinnban mutatják be, de a tagállamok "máris vonakodnak megosztani Olaszországgal a migráció felelősségét" - vélte a La Repubblica.
   
A La Stampa című napilap úgy tudja, Marco Minniti Párizsban felvetetette, hogy a mentőhajók Máltára, Tunéziába, Spanyolországba és Görögországba is vigyék az embereket, mivel ezen országok is biztonságos és közeli kikötőknek számítanak. Szó volt arról, hogy további európai források kellenek a líbiai parti őrség képzésére: Róma és Berlin eddig 80 millió euróval finanszírozta ezt, Párizs 3 millióval, igaz Franciaország más közép-afrikai missziókat is támogatott. A La Stampa szerint a római kormány teljesen egyedül maradt a migrációs áradattal szemben: a frissen megválasztott Emmanuel Macron francia elnök hazája közvéleményétől tartva nem kíván Olaszországnak segíteni, Angela Merkel német kancellár pedig az ott közelgő választások miatt.
   
A nemzetközi szolidaritási tevékenységet végző olaszországi szervezetek szövetsége (Aoi) "mély aggodalmát" fejezte ki a párizsi belügyminiszteri találkozón felmerült javaslatok miatt. Az Aoi szerint Olaszország, Franciaország és Németország az embermentő NGO-k helyett annak a líbiai kormánynak ad bizalmat, amely "semmibe veszi az emberi jogokat". A szövetség azonnali egyeztetést sürgetett az olasz kormánnyal, hangsúlyozva, hogy az NGO-k tevékenységének korlátozása "falakat emel" a szolidáris civil társadalom körül. A Proactiva Open Arms spanyol nemkormányzati szervezet Twitter-fiókján utasította el, hogy az NGO-k váljanak a migráció felelőseivé.
   
A Caritas egyházi humanitárius szervezet olaszországi tagozata elfogadhatatlannak nevezte az NGO-k "delegitimizációját" és munkájuk "erős korlátozását". A Caritas szerint Európa nem "szervezheti ki" Afrikába a határok ellenőrzését, mivel ez csak tovább csorbítaná a menekülők emberi jogait. A szervezet ehelyett legális és biztonságos bevándorlási folyosók felállítását szorgalmazza Európa irányába, valamint a spanyolországi Barcelona és a franciaországi Marseilles kikötőjének megnyitását a mentőhajók előtt.
   
Ezzel egy időben a líbiai tengerészet szóvivője úgy nyilatkozott olasz hírügynökségeknek, hogy az "úgynevezett NGO-k megsértik a líbiai felségvizeket, és alaptalanul a líbiai parti őrséget vádolják az emberei jogok megsértésével, miközben gátolják ennek munkáját". A líbiai hatóságok szerint a civil szervezetek bátorítják az illegális bevándorlókat az indulásra, és ezzel akadályozzák az Európa és Líbia közötti közös megoldást is a migráció feltartóztatására.
   
Roberto Calderoli, az olasz ellenzéki Északi Liga párt szenátora szerint az európai uniós miniszteri találkozók és csúcsértekezletek semmilyen eredményhez nem vezetnek, az egyetlen megoldás az olasz kikötők lezárása lehet a migránsokat "taxiztató" NGO-hajók előtt.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: