Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Csináljunk több gyereket, mert elfogy a magyar! - hallhatjuk, olvashatjuk sokfelé az elmúlt időben. Egyre tovább élünk (nő a születéskor várható életkor), viszont csökken a születésszám, így öregszik el a magyar társadalom, amelyre még az is jócskán rátesz egy lapáttal, hogy sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külhonban. Nem véletlen, hogy a kormányzat számos eszközzel próbálja ezt megállítani, lássuk mekkora sikerrel! Megnéztük, hogy Magyarországon hol hallották meg leginkább a 'Csinálj több gyereket' üzenetet és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében született idén a legtöbb gyermek! Lássuk a számokat!

Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Születések és halálozás Magyarországon

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk (forrás: wikipédia), hogy hogyan alakult a születésszám és a halálozás nagyjából a II. világháborútól napjainkig. A (kék színű) grafikonon elég szembetűnő, hogy az un. Ratkó-korszak (1950-es évek közepén) hozta meg a nagy bébi-bummot, melynek második hullámában (1970-es évek közepén) még jelentősen megugrott a születések száma. Azonban az 1975-ös lokális csúcsponthoz képest napjainkig folyamatosan csökken a születésszám, ezzel okozva komoly problémákat a jövőben pl. a nyugdíjrendszer számára is.

A piros grafikon, mely a halálozások számának alakulását mutatja be azért nagyon lényeges, mert 1981 körül átütötte a kék grafikont, és azóta folyamatosan magasabb értéket mutat. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1981 óta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, ebből elég könnyedén vonhatjuk le a matematikai következtetést: fogy a magyar.

születésszám és halálozás magyarországon

Több gyerek kellene! Hogyan?

Szándékosan nem célunk politikai tartalmú cikket írni, de nehéz a témát megfogni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy mit lehet tenni a folyamat megfordítása érdekében? A kormányzat elindította a "Családvédelmi akcióterv" elnevezésű programját, melynek alappillérei: CSOK, nagyszűlői GYED, babaváró hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott állami kamattámogatás, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak, bölcsőde fejlesztési program stb. 

Hogy mindezek a kormányzati támogatások mennyire sikeresek, azt talán a leginkább azzal tudjuk (majd) mérni, hogy mennyi gyermek születik hazánkban a jövőben, így a ProfitLine.hu szerkesztősége folyamatosan vizsgálja a jövőben is majd az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok alakulását.

Magyarország megyéi (forrás: KSH.hu)

Nézzünk rá most, hogy hol mennyi gyermek születik hazánkban!

A KSH adataiból megyei szintű adatokat tudunk kinyerni, így kihirdethetjük a "Melyik megye szüli a legtöbb gyermeket?!" versenyt. Lássuk, melyik megyénk a legszaporább! 

Élveszületések száma megyei bontásban ranglista

élveszületések száma magyarországon megyei bontásban 2019

Ezek a számok így még csak arra jók, hogy megdöbbenjünk! Úristen, tényleg csak 1276 gyerek született eddig Nógrád megyében összesen idén??!! (az adatok a 2019. január - szeptember időszakot mutatják)

Ez a lista így nem fair, hiszen az egyes megyék eltérő méretűek mind terület, mind lakosság-szám tekintetében, így sokkal izgalmasabb adatokat kapunk, ha úgy vizsgáljuk meg ezeket a számokat, ha mellétesszük az adott megye populációjának méretét is. Íme:

Magyarország megyéinek népessége és az újszülöttek száma 2019-ben

újszülöttek száma magyarországon megyénként a lakossághoz viszonyítva

Így már teljesen más képet kapunk, ugye? Ha tehát az adott megye lakosságát is figyelembe veszzük, akkor Nógrád (az előző táblázatban sereghajtó volt!) máris a középmezőnybe ugrik, hiszen Nógrád megye lakosságához viszonyítva nem is olyan rossz eredmény az az 1276 csecsemő idén. A "melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket" versenyünk győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ahol a 660549 lakosra 5168 újszülött jutott az idei év első kilenc hónapjában! Gratulálunk! (e cikk szerzője is borsodi születésű... :))

A képzeletbeli dobogó másik fokát a B-A-Z megyével szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hódította el, ahol minden 100.000 lakosra 772 újszülött jut. Harmadik helyezett lett Pest megye (Budapest nélkül, hiszen az külön kategória) lett, ahol 751 csecsemő érkezett idén 100.000 lakosonként.

Táblázatunkat érdemes alaposabban is tanulmányozni, és látjuk majd, hogy fővárosunk "gyerkőcproduktuma" a középmezőnybe volt elegendő, és a megyei verseny legutolsó helyezettje Zala megye lett. Zalaiak, ébresztő, kapjuk össze magunkat és húzzunk bele!!!!

Családi pótlék 2020 összege

IDE kattintva, Kedves Olvasó, megtudhatod, hogy mennyi van még hátra az életedből. Igen, kiszámoltuk azt is.

Az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítja 2023-as rekordnyereségét az AutoWallis

Megtartotta éves rendes közgyűlését az AutoWallis Csoport, ahol a részvényesek új Igazgatósági tagok választása mellett arról is döntöttek, hogy a további dinamikus növekedés támogatása érdekében a tavalyi rekordárbevétel mellett elért 9,8 milliárd forintos teljes átfogó eredményt az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítják. Az AutoWallis frissített célszámait május 6-án mutatja be.
2024. 04. 28. 14:00
Megosztás:

Roszatom - a Paks II. Atomerőmű reaktortartály gyártásának kezdete

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni.
2024. 04. 28. 13:00
Megosztás:

Kondor Béla 40 éve nem látott festményét árverezi el a Virág Judit Galéria

Gábor Jenő egyik lélegzetelállító főműve, Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása és Czigány Dezső egyik mesteri csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában. Május 13-án, a Kongresszusi Központban indul a licitharc a festményekért, de a műveket már április 29-től bárki ingyenesen megtekintheti a galériában.
2024. 04. 28. 12:00
Megosztás:

GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
2024. 04. 28. 11:00
Megosztás:

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.
2024. 04. 28. 10:00
Megosztás:

Bálnák gyűjtik a Pepe tokeneket, a KangaMoon vásárlói 290%-os megtérülést érnek el, miközben a Floki ára megugrik a Revolut bejelentése után

Okos pénzügyi befektetési döntéseket hozni nehéz, de a legjobb kriptovaluta-befektetés hamarabb meghozhatja a várt nagy hozamot, mint gondolnánk. A Pepe (PEPE) jelentős emelkedést mutatott a Coinbase bejelentése óta, amely a token állandó jövőbeli listázásáról szólt. Emellett a Floki (FLOKI) ára is megugrott, miután bejelentették a Revolut listázását. Közben a KangaMoon (KANG) tovább folytatta bikás menetelését a kriptopiacokon. A szakértők szerint a korai befektetők több mint 700%-os nyereségre tehetnek szert, mielőtt a tőzsdéken történő listázás megtörténik.
2024. 04. 28. 07:00
Megosztás:

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító

Megemelte a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket az alapító - tájékoztatta a Prima Primissima Alapítvány kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t pénteken.
2024. 04. 28. 06:00
Megosztás:

Ausztrália a legkívánatosabb célország a munka miatt költözni vágyók számára és London vezeti a városok listáját

Világszerte a dolgozók 63 százaléka nyitott arra, hogy más országban vállaljon munkát, több mint 20 százalékuk aktívan keres így állást. A magyarok esetében jelenleg kisebb, 15% az aktívan külföldi állást keresők aránya – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), valamint a Stepstone Group, a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös globális tanulmányából.
2024. 04. 28. 05:00
Megosztás:

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint egy újonnan bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.
2024. 04. 28. 04:00
Megosztás:

A Vitesco közgyűlése jóváhagyta a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülési megállapodását

A Vitesco Technologies, a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártója a mai napon tartotta 2024-es éves közgyűlését. A virtuális eseménynek a müncheni Gaszählerwerkstatt adott otthont.
2024. 04. 28. 03:00
Megosztás:

Folytatódik Zalaegerszeg legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

Több mint 1,8 milliárd forint beruházással folytatódik Zalaegerszegen, a város legfontosabb észak-déli közlekedési útvonalán a Kosztolányi út kétirányúsítása - közölte pénteken a helyszínen a zalai vármegyeszékhely polgármestere.
2024. 04. 28. 02:00
Megosztás:

Így lesz magasabb a nyugdíjad: szerezz több szolgálati időt!

A magyar nyugdíjszámítás módszereit sajnos sokan nem látják át tisztán, így aki nincs tisztában a "képlettel" az nem is tudja, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy magasabb összegű nyugdíja legyen. A hazai nyugdíj képlet egyik fontos tényezője nem más, mint az un. szolgálati évek száma. Minél több szolgálati évünk van a nyugdíj-rendszerben, annál több lesz a nyugdíjunk. A kérdés tehát ebből következik: hogyan lehet minél több szolgálati évet összegyűjteni?
2024. 04. 28. 01:00
Megosztás:

ChatGPT: Ezt gondolja a Bitcoin felezés utáni árfolyamáról, de mire számíthat a 99Bitcoins?

A Bitcoin felezési eseménye jött és ment, így a befektetők most azon tűnődnek, hogy mi a következő lépés a világ legnagyobb kriptovalutája számára. A sok találgatás közepette a ChatGPT mesterséges intelligenciamodell is beszállt a találgatásokba, és átfogó elemzésében egy feleződés utáni árfolyam-előrejelzést adott a BTC-re.
2024. 04. 28. 00:01
Megosztás:

Ismét megjelenhet nyilvános programokon Károly király brit uralkodó

Ismét megjelenhet nyilvános programjain a brit uralkodó, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek.
2024. 04. 27. 23:00
Megosztás:

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 22:00
Megosztás:

Új élelmiszeripari fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg. A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 21:00
Megosztás:

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket - közölték az MTI-vel a szervezők.
2024. 04. 27. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási fejlesztés valósult meg Érden

Mintegy egymilliárd forintból fejlesztette hulladékgazdálkodási rendszerét Érd.
2024. 04. 27. 19:00
Megosztás:

Már ebben az évben milliárdos üzletté válhat a női élsport

Idén haladhatja meg először világszinten a női élsportból származó összbevétel az egymilliárd dollárt - közölte az MTI-vel csütörtökön a Deloitte.
2024. 04. 27. 18:00
Megosztás:

Nagy segítség a GINOP Plusz a szociális szférának

Csaknem nyolcmilliárd forint uniós forrás támogatja a szociális partnerek kapacitásfejlesztését a GINOP Plusz 3.2.3-24 projekt pályázati felhívásának köszönhetően, amelynek célja, hogy elősegítse a hatékonyabb érdekképviseleti tevékenység ellátását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 27. 17:00
Megosztás: