Whisky vásárlási tanácsadó

A whisky az egyik legkedveltebb szeszes ital azok körében, akik nem a delírium elérése miatt, hanem azért fogyasztanak alkoholt, hogy élvezzék a különleges ízeket, és egyfajta varázsaltos utazásra, mi több felfedezésre induljanak az aromák világában. Mivel azonban a jobb minőségű whiskyk egyáltalán nem olcsók, ezért sokan hajlamosak elbizonytalanodni a vásárlás előtt azzal kapcsolatban, hogy melyiket válasszák és miért. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani egy általános vásárlási tanácsadóval!

Whisky vásárlási tanácsadó

Először is kóstoljuk meg valamelyiket

Mint ahogyan egy születésétől fogva látássérült embernek sem lehet elmagyarázni, hogy milyen csodálatos egy tavaszi virágos rét látványa, úgy egy whiskyt soha nem kóstolt illetőnek is lehetetlen szavakkal leírni, hogy mit érez majd, amikor először belekortyol egy igazán minőségi italba. Ha whisky-szűz a nyelvünk, akkor az első és legfontosabb, hogy mielőbb vásároljunk magunknak valamilyen jobb kvalitású ital kis kiszereléséből, hogy legyen egy viszonyítási alapunk a vásárláshoz. Jó döntés lehet kezdésnek például a Jameson vagy a Chivas Regal, melyek szinte biztosan nem okoznak csalódást.

Olvassunk utána az ízeknek

Ha igazán jó minőségű whiskyt akarunk inni, ezáltal olyan italt választanánk, ami a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz, akkor elkerülhetetlen lesz némi kutatómunkát végezni hozzá. Ma már léteznek különféle szakkönyvek, de rengeteg kiváló cikk és útmutató is található a világhálón, melyek átfogóan értekeznek az egyes whiskytípusokról. Minderre azért lesz szükség, mert az aromák fajtánként, márkánként és termelési régiónként eltérhetnek egymástól, de az összetevők, az érlelés hosszúsága, vagy a hozzá felhasznált hordó típusa szintén befolyásoló tényezők. Találjuk meg tehát azokat a megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek a stílusunkhoz.

Kezdjük kisebb kiszerelésekkel

A minőségi gyártók is nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeikből elérhetők legyenek kisebb kiszerelések a boltok polcain. Ezeket főként a kezdőknek szánják annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon belekóstolni az eredeti ízekbe, megismerni az adott gyártó által képviselt minőséget, hogy legyen kiindulópontjuk, és ne kelljen vakon kiadniuk túl sok pénzt. Érdemes lehet figyelni a különféle rendezvényeket is, ahol lehetőségünk nyílik megfelelő körülmények között belekóstolni egy-egy jobb gyártó termékébe, de akár így, akár úgy döntünk, a megfelelő körítésre mindig figyeljünk oda, ezáltal a legtöbb whisky csak behűtve, jéggel adja ki igazán a valódi ízét. Érdemes a hazai webshopok háza táján is körbenézni, ahol több 100 különféle Whisky várja a látogatókat.

Kísérletezzünk és jegyzeteljünk

Mint fentebb már említettük: ahány gyártó, annyiféle aromavilág vár ránk a whiskyk között. Emiatt rengeteget meg kell kóstolnunk ahhoz, hogy rátaláljunk a mi ízlésünkhöz leginkább illeszkedő receptúrára. A legjobb ilyen esetekben, ha minden tapasztalatunkat lejegyezzük egy füzetbe, és mindegyik kóstolás után kiemeljük, hogy milyen ízek vagy hatások voltak a leginkább szimpatikusak számunkra. Sokan ugyanis a füstös, tőzeges aromát kedvelik egy whiskyben, míg mások a malátát, a virágos jegyeket, esetleg a tölgyes fűszerességet. Ahány ember, annyiféle ízlésvilág, éppen ezért lényeges, hogy minden hatást lejegyezzünk, és amennyiben kiemeltük a számunkra fontosabb aromajegyeket, akkor utána már célirányosan tudunk kutakodni az újabb termékek után.

Ismerkedjünk meg az egyes fajtákkal és a szakszavakkal

Merthogy ezek elengedhetetlenek lesznek a jó döntéshez és a megfelelő választáshoz, a későbbiekben pedig saját ízlésvilágunk kijelöléséhez. A single malt például minden esetben a malátawhiskyket takarja, melyek speciális körülmények között készülnek, jellemzően exkluzív termékek, és gyakran sorozatszámmal vannak ellátva a limitáltság miatt.

A single grain felirattal ellátott italok a gabonawhiskyk, melyekben nem található maláta, ellenben magas alkoholtartalommal rendelkeznek. Jellemzően csak az ínyencek iszák őket, tehát kezdésnek nem ajánlott, mert könnyen egy életre elveheti a kedvünket ettől az italtípustól. Leginkább nem is önálló fogyasztásra, hanem a kevert whiskyk egyik alapelemeként ajánlják.

Merthogy a leggyakrabban blended, azaz kevert whiskykkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek a maláta- és a gabonawhiskyk kereszteződéséből jönnek létre azért, hogy önmagukban, valamilyen érlelési megoldással, esetleg egy-egy speciális fűszerrel igazán különleges aroma születhessen. Előfordulhat, hogy csak egy-két italt kevernek össze, de nem ritka a 20-30 különféle whisky házasítása sem, emiatt gyakorlatilag életünk végéig kóstolhatunk új ízeket.

Az elhangzottakon kívül találkozhatunk még pure malt, azaz tiszta árpamalátából álló whiskyvel, de belebotolhatunk pure pot still elnevezéssel megkülönböztetett típusokba is az ír lepárlóknál, melyet malátázott és tiszta árpából készítenek, méghozzá rézüstökben. Ezen felül gyakori még a rye megkülönböztetés is a palackokon, amivel a rozswhiskyt különböztetik meg a gyártók – a termék ilyenkor legalább 51 százalékban rozsból készül.

Kifejezetten nagy hagyománya van az ír és a skót italok mellett a piacon az amerikai whiskyknek, melyek között találkozhatunk még érdekes elnevezésekkel. A Bourbon whisky például az, melynek legalább 51 százaléka kukorica, és legalább két éven át érlelték égetett tölgyfahordókban. A Jim Beam az egyik legismertebb képviselője ennek a típusnak.

Ugyanez mondható el a Tennessee whiskyről is annyi különbséggel, hogy ez az ital nem Bourbon-ből, hanem Tennessee-ből származik, és a lepárlás során egy speciális technológiát alkalmaznak, amikor az italt egy aktív szenes rétegen folyatják keresztül. Ebben a típusban a legismertebb a Jack Daniels.

Ismerkedjünk és beszélgessünk más whiskykedvelőkkel

A whiskyfogyasztás tradíció és hagyomány is egyben, ezért ha magunktól nem tudunk összegyűjteni elég ismeretanyagot ahhoz, hogy megfelelő italt vásároljunk, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik több éve hódolnak ennek a szenvedélynek. Tőlük olyan jelentős tudásanyagot kaphatunk a tapasztalatok mellett – miközben a kóstolásban is segíthetnek –, hogy az garantáltan nagy segítséget adhat nekünk a vásárlás előtt.

A 6-os lottót feladtad már? Kár volt... A kukába is dobhatod a szelvényt...

A magyarországi lottójátékok esetében jelentős különbségek figyelhetők meg a főnyeremény elnyerésének esélyeit illetően. Magyarországon az állami monopólium alatt álló szerencsejáték-piacon háromféle lottótípus közül választhatnak a játékosok: az ötöslottó, a hatoslottó és a skandináv lottó. Érdemes jobban is megismerni ezeket a játéktípusokat, most pedig a hatoslottóra fókuszálunk részletesebben.
2024. 04. 27. 01:00
Megosztás:

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás: