Whisky vásárlási tanácsadó
Először is kóstoljuk meg valamelyiket
Mint ahogyan egy születésétől fogva látássérült embernek sem lehet elmagyarázni, hogy milyen csodálatos egy tavaszi virágos rét látványa, úgy egy whiskyt soha nem kóstolt illetőnek is lehetetlen szavakkal leírni, hogy mit érez majd, amikor először belekortyol egy igazán minőségi italba. Ha whisky-szűz a nyelvünk, akkor az első és legfontosabb, hogy mielőbb vásároljunk magunknak valamilyen jobb kvalitású ital kis kiszereléséből, hogy legyen egy viszonyítási alapunk a vásárláshoz. Jó döntés lehet kezdésnek például a Jameson vagy a Chivas Regal, melyek szinte biztosan nem okoznak csalódást.
Olvassunk utána az ízeknek
Ha igazán jó minőségű whiskyt akarunk inni, ezáltal olyan italt választanánk, ami a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz, akkor elkerülhetetlen lesz némi kutatómunkát végezni hozzá. Ma már léteznek különféle szakkönyvek, de rengeteg kiváló cikk és útmutató is található a világhálón, melyek átfogóan értekeznek az egyes whiskytípusokról. Minderre azért lesz szükség, mert az aromák fajtánként, márkánként és termelési régiónként eltérhetnek egymástól, de az összetevők, az érlelés hosszúsága, vagy a hozzá felhasznált hordó típusa szintén befolyásoló tényezők. Találjuk meg tehát azokat a megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek a stílusunkhoz.
Kezdjük kisebb kiszerelésekkel
A minőségi gyártók is nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeikből elérhetők legyenek kisebb kiszerelések a boltok polcain. Ezeket főként a kezdőknek szánják annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon belekóstolni az eredeti ízekbe, megismerni az adott gyártó által képviselt minőséget, hogy legyen kiindulópontjuk, és ne kelljen vakon kiadniuk túl sok pénzt. Érdemes lehet figyelni a különféle rendezvényeket is, ahol lehetőségünk nyílik megfelelő körülmények között belekóstolni egy-egy jobb gyártó termékébe, de akár így, akár úgy döntünk, a megfelelő körítésre mindig figyeljünk oda, ezáltal a legtöbb whisky csak behűtve, jéggel adja ki igazán a valódi ízét. Érdemes a hazai webshopok háza táján is körbenézni, ahol több 100 különféle Whisky várja a látogatókat.
Kísérletezzünk és jegyzeteljünk
Mint fentebb már említettük: ahány gyártó, annyiféle aromavilág vár ránk a whiskyk között. Emiatt rengeteget meg kell kóstolnunk ahhoz, hogy rátaláljunk a mi ízlésünkhöz leginkább illeszkedő receptúrára. A legjobb ilyen esetekben, ha minden tapasztalatunkat lejegyezzük egy füzetbe, és mindegyik kóstolás után kiemeljük, hogy milyen ízek vagy hatások voltak a leginkább szimpatikusak számunkra. Sokan ugyanis a füstös, tőzeges aromát kedvelik egy whiskyben, míg mások a malátát, a virágos jegyeket, esetleg a tölgyes fűszerességet. Ahány ember, annyiféle ízlésvilág, éppen ezért lényeges, hogy minden hatást lejegyezzünk, és amennyiben kiemeltük a számunkra fontosabb aromajegyeket, akkor utána már célirányosan tudunk kutakodni az újabb termékek után.
Ismerkedjünk meg az egyes fajtákkal és a szakszavakkal
Merthogy ezek elengedhetetlenek lesznek a jó döntéshez és a megfelelő választáshoz, a későbbiekben pedig saját ízlésvilágunk kijelöléséhez. A single malt például minden esetben a malátawhiskyket takarja, melyek speciális körülmények között készülnek, jellemzően exkluzív termékek, és gyakran sorozatszámmal vannak ellátva a limitáltság miatt.
A single grain felirattal ellátott italok a gabonawhiskyk, melyekben nem található maláta, ellenben magas alkoholtartalommal rendelkeznek. Jellemzően csak az ínyencek iszák őket, tehát kezdésnek nem ajánlott, mert könnyen egy életre elveheti a kedvünket ettől az italtípustól. Leginkább nem is önálló fogyasztásra, hanem a kevert whiskyk egyik alapelemeként ajánlják.
Merthogy a leggyakrabban blended, azaz kevert whiskykkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek a maláta- és a gabonawhiskyk kereszteződéséből jönnek létre azért, hogy önmagukban, valamilyen érlelési megoldással, esetleg egy-egy speciális fűszerrel igazán különleges aroma születhessen. Előfordulhat, hogy csak egy-két italt kevernek össze, de nem ritka a 20-30 különféle whisky házasítása sem, emiatt gyakorlatilag életünk végéig kóstolhatunk új ízeket.
Az elhangzottakon kívül találkozhatunk még pure malt, azaz tiszta árpamalátából álló whiskyvel, de belebotolhatunk pure pot still elnevezéssel megkülönböztetett típusokba is az ír lepárlóknál, melyet malátázott és tiszta árpából készítenek, méghozzá rézüstökben. Ezen felül gyakori még a rye megkülönböztetés is a palackokon, amivel a rozswhiskyt különböztetik meg a gyártók – a termék ilyenkor legalább 51 százalékban rozsból készül.
Kifejezetten nagy hagyománya van az ír és a skót italok mellett a piacon az amerikai whiskyknek, melyek között találkozhatunk még érdekes elnevezésekkel. A Bourbon whisky például az, melynek legalább 51 százaléka kukorica, és legalább két éven át érlelték égetett tölgyfahordókban. A Jim Beam az egyik legismertebb képviselője ennek a típusnak.
Ugyanez mondható el a Tennessee whiskyről is annyi különbséggel, hogy ez az ital nem Bourbon-ből, hanem Tennessee-ből származik, és a lepárlás során egy speciális technológiát alkalmaznak, amikor az italt egy aktív szenes rétegen folyatják keresztül. Ebben a típusban a legismertebb a Jack Daniels.
Ismerkedjünk és beszélgessünk más whiskykedvelőkkel
A whiskyfogyasztás tradíció és hagyomány is egyben, ezért ha magunktól nem tudunk összegyűjteni elég ismeretanyagot ahhoz, hogy megfelelő italt vásároljunk, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik több éve hódolnak ennek a szenvedélynek. Tőlük olyan jelentős tudásanyagot kaphatunk a tapasztalatok mellett – miközben a kóstolásban is segíthetnek –, hogy az garantáltan nagy segítséget adhat nekünk a vásárlás előtt.