2000 állatot mentettek meg a fővárosi állatkertben

Tavaly összesen 130 különféle faj 2368 segítségre szoruló egyede kapott újabb esélyt a Fővárosi Állat-és Növénykert vadállatmentő központjában - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.

2000 állatot mentettek meg a fővárosi állatkertben

A tavaly megmentett állatok összesítése szerint az állatok több mint fele, 93 faj 1185 egyede madár volt. Az emlősöket 23 faj 965 egyede, a hüllőket és kétéltűeket pedig 14 faj 218 egyede képviselte - olvasható a tájékoztatóban.

A madarak közül legtöbben a széncinegék szorultak segítségre, 197 egyeddel, de sok fekete rigó (147 egyed), házi rozsdafarkú (73 egyed), nagy fakopáncs (58 egyed), molnárfecske (49 egyed), sarlós fecske (44 egyed) és füsti fecske (40 egyed) is akadt a mentett állatok között.

A ragadozó madarak közül a vörös vércsék szorultak a legnagyobb számban (35 egyed) segítségre, de több egerészölyv (20 egyed) és karvaly (15 egyed) is volt köztük, néhány kabasólyom (3 egyed), rétisas(3 egyed) és parlagi sas (2 egyed) mellett. Segítséget kapott 41 bagoly, míg fehér gólyából 28 egyedet mentettek meg.

Az emlősök közül az előző évekhez hasonlóan is sünök voltak a legtöbben: 2023-ban összesen 523 tüskéshátú kapott segítséget, 403 denevér, valamint 25 vörös mókus, 11 nagy pele mellett.

A tájékoztató szerint az elmúlt évben volt a legmagasabb a mentett állatok fajszáma, így a korábbi évekhez képest többféle, több különböző fajhoz tartozó állatnak nyújtottak segítséget a fővárosi intézményben.

A fővárosi állatkert szakemberei az elmúlt tíz évben húszezernél is több állatot mentettek meg - áll a közleményben.

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 11. 06:00
Megosztás:

Átülne-e a vezérigazgató a BMW-ből a villamosra?

Stabilizálódni látszik a cégautóflotta-piac, az új autók beérkezése újra a régi ütemben zajlik, a folyamatosan emelkedő bérleti díjak azonban továbbra is kihívást jelentenek a cégeknek. Ennek ellenére a vállalatok is nyitnak az adott esetben drágább elektromos autók felé, de a céges flotta összeállítását még mindig a státusz és a pozíció határozza meg a valós használati igények helyett. Hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az Ayvens 150 cégvezetőt és flottamenedzsert, illetve több mint 200 cégautósofőrt kérdezett meg arról, hogyan látják a flottapiac jelenlegi helyzetét.
2024. 10. 11. 05:30
Megosztás:

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

A BorsodChem, követve a Fenntarthatósági Stratégiájában foglalt Körkörösség fókuszterület Fenntartható, prémium termékportfólió kialakítására irányuló célkitűzését, folytatja a bio alapanyagokból készülő termékei fejlesztését. A saját kutatás-fejlesztési projektnek köszönhetően bővült termékportfóliója a nemrégiben nemzetközi ISCC PLUS tanúsítást is szerzett bio-alapú TPU termoplasztikus poliuretánnal. Ennek köszönhetően megújuló, növényi eredetű alapanyagot is fel tud használni a gyártó üzem a TPU bio-termék változatának előállításához. A zöld fejlesztési irányokat elősegítő technológiai folyamatok alkalmazásával, valamint azzal, hogy az MDI termékük fő alapanyagát, az anilint immár saját üzemükben, helyben állítják elő, a Társaság újabb fontos lépéseket tett a fenntarthatósági törekvései teljesítésére. De a fentiekkel összefüggésben hogyan sikerülhet elérni a két kiemelt célt; 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni a CO2-kibocsátást, valamint 2050-re elérni a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást?
2024. 10. 11. 05:00
Megosztás:

Teljesült az MNB célja: itt a jó magyar inflációs adat

Folytatódott a dezinfláció, az augusztusi 3,4%-os év/év alapú áremelkedést követően szeptemberben 3,0%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak idehaza, a friss adat várakozásunknak és a széleskörű piaci konszenzusnak megfelelőenalakult. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek az árak, miközben mi stagnálást vártunk. Az éves maginfláció 4,6%-ról 4,8%-ra emelkedett, ami valamivel kedvezőbb annál, mint amivel kalkuláltunk.
2024. 10. 11. 04:30
Megosztás:

Elkészült a Panattoni és a KEPI közös kecskeméti fejlesztése a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI)

A ZF Chassis Modules Hungary új, kecskeméti gyártóüzeme nemcsak a legkorszerűbb termelési technológiákat alkalmazza, hanem jelentős fenntarthatósági célkitűzéseket is teljesít. Az üzem gyártóterületén első és hátsó tengelymodulokat gyártanak elektromos járművek számára, teljesen automatizáltan. A termelési folyamat során nem keletkezik helyi CO2-kibocsátás, az épületet pedig elektromos hőszivattyúkkal fűtik. Az üzem több mint 450 új munkahelyet teremt Kecskeméten, és a ZF Chassis Modules Hungary további fejlesztéseket is tervez a gyártókapacitás növelésére. A beruházás a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben valósult meg azzal a szándékkal, hogy így is támogassák a Mercedes bővítési stratégiáját.
2024. 10. 11. 03:30
Megosztás:

Ezekben a városokban a legjobb élni 2024-ben

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint Budapest, Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben Magyarországon, az élmezőnybe került fővároson kívüli területek pontszámai között igen kicsi különbség mutatkozik - közölte az MBH Jelzálogbank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 11. 03:00
Megosztás:

Eldobhatod a személyit és az útlevelet! Döntött az Unió, a mobiltelefon is elegendő az azonosításhoz!

Az Európai Bizottság újabb forradalmi lépést tett az uniós polgárok kényelme érdekében: a jövőben elég lesz a mobiltelefonunk ahhoz, hogy igazoljuk magunkat utazáskor.
2024. 10. 11. 02:00
Megosztás:

GVH: a súlyos kartellezést megerősítette a bíróság, a Nitrogénművek nem bújhat ki a felelősség alól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul a Nitorgénművek Zrt. kartellügyében, meggyőződéssel kitartva a versenytanács eredeti határozata mellett, amelynek megállapításait a súlyos kartellezésről megerősítette a Fővárosi Törvényszék - közölte a GVH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 10. 11. 01:30
Megosztás:

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona Zrt.
2024. 10. 11. 01:00
Megosztás:

Az új mém érme, a Flockerz előértékesítése nagy port kavart – ez lehet a következő nagy mém érme?

Miközben a Bitcoin értéke drámaian ingadozott az elmúlt hetek során, a mém érmék közül többen is egyre népszerűbbek, és rövid távon jobb befektetési lehetőséget kínálnak.
2024. 10. 11. 00:01
Megosztás:

A jövő héten megkezdődhet a közvetlen mezőgazdasági támogatások előlegfizetése

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése - közölte csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 10. 10. 23:00
Megosztás:

3 Mémcoin, amely 100-szorosára nőhet év végéig – DOGE, PEPE és egy rejtett gyöngyszem

Ahogy az év vége közeledik, bizonyos memecoinok egyre nagyobb figyelmet kapnak robbanásszerű növekedési potenciáljuk miatt. A Dogecoin és a Pepe máris hullámokat vetett, de van egy kevésbé ismert érme is, amely felkelti a rajongók érdeklődését. Ez a cikk három olyan kriptovalutát mutat be, amelyek jelentős növekedést érhetnek el az év végéig.
2024. 10. 10. 22:30
Megosztás:

Több mint két kilométernyi szabadvezetéket szüntetett meg a MVM a szegedi Fehér-tónál

Több mint 2700 méter középfeszültségű szabadvezetéket cserélt földkábelre az MVM Démász Áramhálózati Kft. a szegedi Fehér-tó és a sándorfalvi Új-halastavak területén, a beruházás nemcsak az ellátásbiztonság növekedésével jár, hanem annak környezetre gyakorolt hatása is jelentős – tájékoztatta a cég csütörtökön az MTI-t.
2024. 10. 10. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában, ahol villanyórákat gyártanak – írja az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 10. 10. 21:30
Megosztás:

Vegyes meglepetést hozott a Delta

A Delta Air Lines harmadik negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy bár az árbevétel 1 milliárd dollárral magasabb volt, mint amire az elemzők számítottak, év/év alapon csak 1 százalékkal nőtt, ráadásul a költségek, például a munkabér és a reptéri díjak jelentősen emelkedtek.
2024. 10. 10. 21:00
Megosztás:

Magasabb lett a vártnál az amerikai infláció

Az előző havi 2,5 százalékról 2,4 százalékra lassult szeptemberben az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 10. 10. 20:30
Megosztás:

Az üzemanyagárak célra tették az inflációs mutatót

Ma tette közzé a KSH az szeptemberi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év kilencedik hónapjában a fogyasztói árak minimálisan, 0,1 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.
2024. 10. 10. 20:00
Megosztás:

Az 5 legjobb altcoin, amelyek készen állnak az 1000-szeres növekedésre novemberben – Ne hagyd ki a lenyűgöző profitlehetőséget!

A Cybro egyre nagyobb figyelmet kelt a kriptovilágban, mivel az előértékesítése hatalmas izgalmat vált ki. A korai Solana befektetők óriási hozamot jósolnak, és sokan azt kérdezik, vajon a Cybro lehet-e a következő nagy dobás. Ez a cikk bemutatja a Cybro körüli felhajtást, és kiemeli azokat az érméket, amelyek növekedésre számíthatnak.
2024. 10. 10. 19:30
Megosztás:

Magyarország digitalizációja kulcs a gazdasági növekedéshez

Magyarország számára a digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából. Jelenleg a lakosság fele rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami elmarad az uniós átlagtól, de a kormány célja, hogy ezt 80%-ra emelje az évtized végéig.
2024. 10. 10. 19:00
Megosztás:

Így szigorított a NAV 2024-ben: könnyebben minősíthetnek kockázatos adózónak

Idén sem tétlenkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami a szabálymódosításokat illeti. Több olyan módosítás is életbe lépett 2024-ben, melyek szigorúbb feltételeket szabnak bizonyos vállalkozások működésére, ugyanakkor megnyíltak az adóoptimalizálást lehetővé tevő legális kiskapuk is. Csongár Gábor okleveles forgalmiadó-szakértő szerint egy cégnek mindig naprakésznek kell lennie az őt körülvevő adókörnyezettel, másként kellemetlen meglepetések is érhetik.
2024. 10. 10. 18:30
Megosztás: