2022-es rekord teljesítménye után osztalékot fizethet a Waberer’s

Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.

2022-es rekord teljesítménye után osztalékot fizethet a Waberer’s

2022-ben beérett a Waberer’s International Nyrt. korábban elindított stabilizációs programja, így 2017-es tőzsdei bevezetése után rekord EBIT-eredményt (kamatok és adózás előtti eredmény) és margint ért el, mely lehetővé teszi, hogy tőzsdei pályafutása során először fizessen osztalékot részvényeseinek. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 14,1 százalékkal 675,9 millió euróra növelte árbevételét, miközben EBIT eredménye még ennél is nagyobb mértékben, 22,5 százalékkal 33,3 millió eurós rekordszintre ugrott. Ennek köszönhetően az EBIT-margin is jelentősen, 4,6-ról 4,9 százalékra javult. A kiemelkedő teljesítményt egy kihívásokkal teli évben érte el a vállalat, mivel az orosz-ukrán háború több szempontból is kedvezőtlenül hatott a működésére.

A Waberer’s csoportban dolgozó több száz ukrán származású sofőr közül a háború kitörését követően sokan hazamentek, miközben az ügyfelek egy részének ellátási láncát megszakították a felbomló együttműködések az orosz, illetve ukrán beszállítókkal. Eközben a megugró infláció is erőteljes működési költség-, illetve bérnyomás alá helyezte a vállalatot. A kihívások leküzdésében jelentős szerepet játszott, hogy az elmúlt években olyan válságálló cégcsoportstruktúrát sikerült kialakítani, amelyben mindhárom üzleti szegmens hasonló súllyal járult hozzá az eredményességhez. Az EBIT 30 százalékát az ITS (Nemzetközi Fuvarozási Szegmens), 33 százalékát az RCL (Regionális Kontrakt Logisztika Szegmens) és 37 százalékát a Biztosítási szegmens adta.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a rekordteljesítmény mögött a minőségi logisztikai szolgáltatások iránti növekvő piaci igény, a key account ügyfelek által elvárt minőségi, testreszabott szolgáltatásokra épülő stratégia, valamint a gyorsreagálású szervezeti kultúra áll. Barna Zsolt kiemelte: a 2022-es év teljesítménye lehetővé teszi, hogy a részvényesek is részesedjenek a megtermelt eredményből, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az áprilisi közgyűlésen. A vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy az elmúlt években nem csak stabilizálták a vállalat működését, hanem új irányokba is nyitottak, a további növekedést támogató több beruházást is előkészítettek vagy már el is indítottak.

Tavaly olyan kiemelt stratégiai projekteket készítettek elő, melyek első eredményei 2023-ban már megmutatkoznak: az Ecseren épülő óriási, 47 ezer négyzetméteres logisztikai központ az év végére magas készültségi fokot érhet el, miközben további raktárfejlesztési projektek előkészítése is folyik. 2023-ban lezárulhat az RCL szegmens első regionális akvizíciója, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a Waberer’s valós regionális fókuszú, komplex logisztikai szolgáltatást biztosítson. A csoport idén tovább növelheti az alacsony környezeti lábnyom mellett üzemeltethető logisztikai szolgáltatásai volumenét, így komoly hangsúlyt fektet a vasúti logisztikai képességei bővítésére, illetve tovább folytatja piacépítő szerepét az alternatív meghajtású járművek bevezetésével kapcsolatban. Mindemellett transzparens ESG jelentési rendszert kíván bevezetni, mely további versenyelőnyhöz juttathatja a Waberer’s Csoportot.

Barna Zsolt a 2023-as üzleti tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy idén csökkenhet a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet mind kontinentális, mind regionális viszonylatban a romló ipari termelési, illetve lakossági fogyasztási trendek következtében. Ez a tendencia a Waberer’s-t azonban kevésbé érintheti a magas hozzáadott értékű, minőségi logisztikai szolgáltatásokra fókuszáló működése miatt. A Waberer’s menedzsmentje konzervatív tervezés mellett 2023-ban mérsékelt árbevétel-növekedésre, valamint a 2022-es év egyszeri pozitív hatása (2,7 millió eurós beruházási támogatás) nélküli értéknek megfelelő EBIT-teljesítményre számít.

A Waberer’s árbevétele 2022 negyedik negyedévében 11,0 százalékkal 169,2 millió euróra emelkedett, míg a teljes évben 675,9 millió euró volt (+14,1%). A negyedéves árbevétel növekedést elsősorban az ITS szegmens 22,5 százalékos bővülése támogatta, míg az RCL szegmens negyedéves árbevétele 0,1 százalékkal csökkent. A Biztosítási szegmens negyedéves árbevétele a bázis időszak szintjéhez képest 10 százalékkal csökkent, mely – az előző negyedévekhez hasonlóan – a forint euróhoz képesti gyengülésének volt köszönhető. Éves szinten az ITS szegmens 22,8, az RCL szegmens árbevétele pedig 8,5 százalékkal bővült, míg a Biztosítási szegmens árbevétele 7,8 százalékkal csökkent 2021-hez képest (elsősorban a forint euróhoz képesti gyengülése miatt). Az árbevétel-növekedés az év nagy részében az üzemanyag-drágulás automatikus árszint növelő hatásának, illetve az ettől független sikeres áremeléseknek köszönhető.

Az EBIT 2022 negyedik negyedévében harmadjára ért el 8 millió euró feletti szintet: az utolsó negyedévben 8,8 millió euró volt, ami 5,6 százalékos javulást jelent, és elsősorban az ITS szegmensnek köszönhető, mely 5,5 millió euróval növelte negyedéves eredményét. A csoport éves EBIT-je 33,3 millió euróra emelkedett, ami 22,5 százalékos növekedést jelent, mely a legmagasabb éves eredménynek számít a tőzsdei bevezetés óta. A nettó eredmény 7,8 millió euróra nőtt 2022 utolsó negyedévében, ami 31,8 százalékos javulást jelent, míg az éves szintű konszolidált eredmény 2022-ben 16,2 millió euró volt, ami 10,5 százalékkal marad el (-1,9 millió euró) az előző évitől. Ennek oka elsősorban a hektikus EUR/HUF árfolyammozgás volt, mely tavaly 4 millió euró veszteséget okozott, míg az utolsó negyedévben az erősödő forint hatására 2,5 millió euró nem realizált pénzügyi nyereséget eredményezett. A nem-realizált, készpénz mozgással nem járó pénzügyi eredmény nélkül számolt éves nettó eredmény 20,2 millió euró volt, mely 2,9 millió eurós éves növekedésnek felel meg.

A Waberer’s nettó adósságállománya 28,3 millió euróval nőtt 2022-ben, melynek oka döntően a készpénzből, illetve lízing által finanszírozott flottacsere program végrehajtása volt. A csoport nettó tőkeáttételi mutatója a 12 havi rendszeres EBITDA 1,88-szorosára változott a magasabb nettó adósságállomány következtében, mely megegyezik az elmúlt negyedévek átlagával.

Jön a bűnöző és kirabol, ha kiposztolod a Facéra, hogy nyaralsz

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak. A tudatosabb online jelenléttel kapcsolatos edukáció mellett Hortobágyi Ágoston digitális stratéga szerint mihamarabb egységes, magas szinten szabályozott digitális személyazonosság bevezetésére van szükség, mellyel hitelesen és biztonságosan képviselhetnénk magunkat a kibertérben.
2023. 06. 09. 04:00
Megosztás:

Lassan, de biztosan élednek a tóparti ingatlanok is

Bár néhol csupán a tavalyi forgalom negyedét regisztrálták eddig az üdülőövezetekben, már látnak biztató jeleket is az OTP Ingatlanpont szakértői. A tóparti árakban nincs jelentős csökkenés, sőt van szegmens, ahol további emelkedést is tapasztalnak. A vevők egyelőre leginkább a kisebb összegekből is elérhető megoldásokat keresik, ami esetleg csak egy ígéretesebb telek.
2023. 06. 09. 03:30
Megosztás:

21,5%-ra mérséklődött a magyar infláció

A várakozásokat messze alulmúlva 21,5%-ra mérséklődött az infláció májusban az áprilisi 24%-ról, amihez a szolgáltatói árakon kívül szinte minden tényező hozzájárult.
2023. 06. 09. 03:00
Megosztás:

Miért nem lehet lecsavarni a műanyag kupakot a palackokról? Ki találta ezt ki?

2024 júliusában lép életbe az az EU-rendelet, amely előírja, hogy a műanyag palackokon vagy éppen a gyümölcsleves dobozokon a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell.
2023. 06. 09. 02:00
Megosztás:

Európa szerte aggódnak az emberek az energiaellátás jövőjéért

A világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, ami veszélyeztetheti a klímavédelmi célok elérését is – mutat rá az EY 36 000 energiafogyasztó bevonásával készült nemzetközi tanulmánya. A 18 országot átfogó elemzés szerint Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek. Az energiaszolgáltatók és a törvényalkotók összefogva képesek lehetnek visszaállítani a felhasználók bizalmát, amivel stabilizálhatják az iparágat.
2023. 06. 09. 01:30
Megosztás:

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.
2023. 06. 09. 01:00
Megosztás:

Növekvő energiaárak: veszélyben az infrastrukturális beruházások

Komoly aggodalomra adnak okot a növekvő energiaárak a nagy energiafogyasztók, például az adatközpontok számára. Sokan nem tudják továbbra is, mi vár rájuk a jövőben, hogy az árak tovább emelkednek-e, hogy a költségeket átháríthatják-e az ügyfeleikre és egyáltalán van-e elegendő likviditásuk a helyzet kezeléséhez. A bizonytalanság miatt sokan nem tudnak tervezni, illetve nem mernek, nem akarnak az adatközpontjukban infrastrukturális beruházásokba fektetni. A lehetséges megoldásokról Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország szakértője beszélt.
2023. 06. 09. 00:30
Megosztás:

Értékpapírkibocsátás közösségi finanszírozási platformon

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani, így szerezve forrást egy új beruházáshoz. Bár Magyarország lassan 2 éve alkalmazza az unió Crowdfunding Rendeletét, a közösségi finanszírozás még gyerekcipőben jár itthon, aminek egyik oka a hazai szabályozás hiányossága a Kapolyi Ügyvédi Iroda elemzése szerint.
2023. 06. 09. 00:01
Megosztás:

Javuló mutatókkal zárták 2023 első negyedét az önkéntes pénztárak

Az idei első negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyoni helyzetének javulása, alapvetően a piaci hozamok növekedésének köszönhetően. Az önkéntes egészségpénztárak esetében erőteljes volt mind a taglétszám, mind a vagyon bővülése, a kifizetések között megugrott a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre igénybe vett összegek aránya.
2023. 06. 08. 23:30
Megosztás:

Kivárnak a vállalatok az innovációval

A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023. 06. 08. 23:00
Megosztás:

Csoport HR igazgatóval erősít az AutoWallis

Júniustól Csoport HR igazgató koordinálja az AutoWallis Csoport humánmenedzsment tevékenységét. Az újonnan létrehozott pozíciót a jelentős autóipari tapasztalattal rendelkező Erdélyi Aranka tölti be, akinek többek között az AutoWallis szervezetfejlesztésének támogatása lesz a feladata.
2023. 06. 08. 22:30
Megosztás:

Ekkora volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Az idén áprilisban az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,0 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
2023. 06. 08. 22:00
Megosztás:

A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő

Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 08. 21:30
Megosztás:

Érdemes hinni a Medárd-napi jóslatokban?

Az elmúlt 100 év időjárási adatai nem igazolják a legismertebb népi megfigyelést – ez derül ki a Starschema munkatársai által végzett elemzés eredményéből. A legnagyobb magyar big data cég adattudósai arra a következtetésre jutottak, hogyha Medárd napján esik, az nem befolyásolja szignifikánsan az esős napok átlagos számát az azt követő időszakban.
2023. 06. 08. 21:00
Megosztás:

Gyorsan fogyni akarsz? Biztosan átvernek!

Azt mondják, hogy a nyári alak télen készül, azonban sokan a kánikula és a nyaralás előtt pár héttel kapnak a fejükhöz, így kénytelenek gyors megoldásokhoz folyamodni. A kereskedők igyekeznek ezt kihasználni, sok esetben ismert embereket felhasználva a reklámozáshoz, hogy hitelesnek tűnjenek. Hogyan lehet kiszúrni, ha átverésről van szó? Mit tehetnek a fogyasztók? Ehhez adott tippeket Jánvári András, e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.
2023. 06. 08. 20:31
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 06. 08. 20:00
Megosztás:

Háromszáz millió forintból fejlesztik az utakat Csabacsűdön

Háromszáz millió forint uniós támogatást nyert el a Békés vármegyei Csabacsűd a belterületi közutak fejlesztésére - tájékoztatta a projektgazda közleményben az MTI-t.
2023. 06. 08. 19:30
Megosztás:

Számos problémát talált a mobilos játékoknál a GVH

A mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékok vizsgálatakor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorselemzése számos problémát tárt fel, amelyek túlnyomó része a játékot megszakító reklámokkal volt kapcsolatos - közölte a nemzeti versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 19:00
Megosztás:

Nagy forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.
2023. 06. 08. 18:30
Megosztás:

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett a tavaly második negyedévben elért 1,5 ezer milliárd forint alatti mélypontot követően - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 18:00
Megosztás: