2022 sötét év a japán jen számára

A bizonytalan időkben a japán jent rendszerint biztonságos menedékként szokták tekinteni a svájci frankkal, az amerikai dollárral és az arannyal együtt. Azonban egy paradox helyzet alakult ki, ugyanis az év eleje óta az amerikai dollárral szemben közel 18%-ot, az ausztrál dollárral szemben 10%-ot, az euróval szemben pedig 6%-ot veszített értékéből a japán valuta. A legtöbb elemző arra számít, hogy a Bank of Japan előbb-utóbb lépni fog, és közvetlenül beavatkozik a devizapiac alakulásába. Ezúttal azonban nem a jen felértékelődését korlátozva, hanem a japán valuta támogatásáért. 

2022 sötét év a japán jen számára

Amikor egy valuta árfolyama leértékelődig a többihez képest, az importált termékek ára megnőnek, ami még tovább növeli az inflációt. A japán jegybank évek óta kétségbeesetten próbálja elérni, hogy az infláció, a fogyasztói árindexen keresztül mérve, visszatérjen a 2%-os célértékhez. A gyenge jen ennek a monetáris politikának a közvetlen következménye. Valószínűleg az árfolyam befolyásolásán keresztül fog az infláció végül tartósan visszatérni a kívánatosabb szintre, amely felveti a defláció veszélyét. 

A japán gazdaság jelentős nyersanyag importőr, különösen az energia terén. A nyersanyagárak emelkedése sok vállalat számára óriási csapást jelent. A nagyvállalatok körében végzett, június 30-án közzétett Tankan-felmérésből kiderült, hogy a vállalatok a költségek emelkedésére számítanak, ami az inflációt idén 2,4%-os csúcsra emelheti. Tavaly az inflációs várakozások 1,8%-on álltak. Azonban a gyenge jen árfolyam lehetővé teszi a japán vállalatok számára, amelyek többsége exportőr, hogy visszanyerjék versenyképességüket az egyre összetettebbé váló nemzetközi környezetben.

Habár minden jel arra utal, hogy a japán jegybank a devizapiaci beavatkozásában látja a megoldást. A szakértők szerint ez a lépés biztosan kudarcra van ítélve. Az iBanFirst elemzői szerint a jelenlegi gazdasági és pénzügyi környezetben csak egyetlen járható út van arra, hogy a jen ismét emelkedjen. A japán államkötvényeket magasabb hozamra kell árazni. Ez lehetővé tenné a biztonságos és magas hozamokat kereső külföldi tőke visszatérését az országban. 

Az USD/JPY árfolyam alakulása az elmúlt 1 évben

Ha alaposan megnézzük a tőkeáramlásokat, akkor Japánból nettó kiáramlás tapasztalható. Ez a tőke az amerikai piacra áramlik vissza. Ahhoz, hogy ebből a helyzetből kilábaljon az ország, a japán jegybanknak fel kellene hagynia a hozamgörbe irányítására irányuló politikájával, amelyet 2016 óta folytat” - mondta Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője. Ez azonban egyelőre nincs napirenden. 

A jelenlegi cél, hogy az államkötvények hozamát viszonylag alacsony szinten tartsák, ami azonban jelentős torzulásokhoz vezetett a kötvénypiacon: a rövid távú kamatlábak néha magasabbak, mint a középtávúak. Ebben a szakaszban nem tűnik valószínűnek, hogy a japán jegybank úgy dönt, hogy kilép a hozamgörbe irányításából. Amely minden bizonnyal a japán jen további csökkenését jelenti a nyár folyamán. Az iBanFirst elemzői szerint az EUR/JPY esetében igen valószínű a 143-144-es tartományba való visszatérés, az USD/JPY esetében pedig a 137-es áttörés szinte biztosra vehető (meg is történt). 

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Nőtt a privátbanki vagyon

Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban lévő vagyona 2023. és 2024. januárja között - közölte a pénzintézet pénteken.
2024. 03. 03. 23:00
Megosztás: