234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

A Water MiniLab vízelemző készüléke képes emberi beavatkozás nélkül precíz és pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és annak egyes kémiai paramétereit illetően. A technológia forradalmi áttörést jelenthet a szennyvízipar számára, ahol egyre szigorodó határétékeknek kell megfelelnie a telepet elhagyó tisztított szennyvíznek. A vízminőség ellenőrzése nemcsak környezetvédelmi okokból kiemelten fontos, de a kommunális szennyvíztelepek és egyes ipari üzemek működtetése szempontjából is kritikus. A Water MiniLab műszere által mért eredmények és az egyedi szoftvermegoldás által biztosított döntéstámogatásnak köszönhetően optimalizálható a szennyvíztisztítási folyamatok során használt berendezések energiafelhasználása és az adagolt vegyszerek mennyisége. Ezáltal jelentős költségmegtakarítás érhető el szennyvíztisztítás folyamatában, miközben fentarthatóbbá válik a működés.

A csapat 2020-ban egy egyetemi ötletversenyt követően indította útjára a Water MiniLab-et, amely ma már nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is aktívan keresi új ügyfeleit. A műszaki egyetemről indult csapatot a BME Z10 és a Start it @K&H inkubátorprogramjai támogatták, míg az első befektetést a Hiventures inkubációs programjából kapták. Több prototípus és sikeres pilot projekt után jutott el a Water MiniLab technológiája arra a mostani szintre, ahol már nem a műszer megbízhatósága kerül a fókuszba, hanem első sorban az értékesítés és a sorozatgyártás, vagyis a skálázódás. A most megkapott befektetést az előző területek erősítésére, valamint a csapat bővítésére szánják. A Water MiniLab korai szakaszú fejlődését Alpek István és Selmeczi Péter mentorok segítették.

Fontos kiemelni, hogy a startup megoldása valós idejű elemzésen alapul, ami erőforrást takarít meg a felhasználóknak, ugyanis a szennyvizet nem kell elszállítani és laboratóriumi körülmények között megvizsgálni. Ez a típusú zöld innováció összhangban áll a Hiventures, valamint a Kék Bolygó befektetési politikájával is, akik aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyek ESG szempontokat is szem előtt tartanak a működésük során.

A Water MiniLab ötlete kiváló példája annak, hogyan lehet egy alapvetően környezetvédelemre koncentráló projektből pénzügyileg is fenntartható vállalkozást építeni. Az idei évben a megnövekedett energiaárak miatt egyre több piaci szereplő érdeklődését keltette fel a Water MiniLab mérőműszere, hiszen annak telepítését követően jelentős energiamegtakarításokat érhetnek el a vállalatok. A pénzügyi megtakarításoknak köszönhetően akár egy éven belül is megtérülhetnek a mérőműszerre szánt beruházások, amelyet az új ügyfelek vásárlás, vagy bérlés útján is telepíthetnek üzemeikben. Emellett az extrán száraz 2022-es év és a vízgazdálkodásban is nehézségeket eredményező nyár a közbeszéd fontos elemévé emelték a víz kérdését és a tudatos vízfelhasználást. Természetes vizeink aktív védelmét és az ivóvízkészleteink megóvását tűzte ki céljául a fiatal szakértőkből álló csapat is.

A Water MiniLab nemcsak a vízgazdálkodás egyik legfontosabb kihívásának megválaszolásában segít, de az ipari létesítmények korszerűsítésében, automatizálásában és digitalizálásában is fontos szerepet játszik. Egy ilyen innovatív megoldás fontos része lehet a jövő okosvárosainak vízgazdálkodásának. A városi lét fenntarthatóságának biztosítása nemcsak Budapest, de Európa és világ legtöbb nagyvárosának fejlődése során felmerülő kérdés. Így nem véletlen, hogy a Water MiniLab megoldása iránt már több európai és Európán kívüli országból érkezett érdeklődés a forradalmi technológiával kapcsolatban.

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás:

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás: