32%-os éves megtakarítás az energiaszámlából termosztatikus radiátorszelepekkel és ...

A jelenlegi energiaválság új kihívások elé állította a közép-kelet-európai régió országait: az embereknek mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk.

32%-os éves megtakarítás az energiaszámlából termosztatikus radiátorszelepekkel és ...

A Resideo arról végzett felmérést, hogyan próbálják az emberek csökkenteni a fűtési költségeket és mi máson spórolnak még az elszállt energiaárak miatt.

A magasabb energiaárak következtében a közüzemi számlák is nőttek az elmúlt évben. Ezt támasztja alá a Resideo friss felmérése1, amely szerint a közép-kelet-európai lakosok többségének a 2022/23-as fűtési szezonban jelentősen többet kellett költenie számláira: a lengyelek 77%-a, a románok 74%-a, a csehek 68%-a és a szlovákok 60%-a mondta, hogy többet költ fűtésre, mint korábban. Magyarországon a megkérdezettek kicsivel több, mint fele – 55 százalék – érzékelt növekedést, közel felüknél ez az árnövekedés meghaladta a 40%-ot.

Megváltozott életszínvonal

A válaszadók 85 százaléka volt kénytelen más területeken takarékoskodni a magasabb fűtésszámla miatt. Kétharmaduk az energiaköltségeket próbálja csökkenteni, több mint felük arról számolt be, hogy az általános életszínvonala csökkent.

fűtésszámla

Minden második ember kevesebbet költ szórakozásra, hatból négyen kevesebbet utaznak, illetve spórolnak a vízfogyasztáson. Harminchét százalék költ kevesebbet élelmiszerre, minden negyedik ember pedig a közlekedésen is spórol.

A válaszadók ötöde végrehajtott valamilyen korszerűsítést otthonában annak érdekében, hogy csökkenjenek az energiaköltségei.

A válaszadók különböző módokon próbálnak takarékoskodni a fűtéssel: csökkentik a benti hőmérsékletet, melegebb ruhákba öltöznek, kikapcsolják a fűtést éjszakára vagy amikor nincsenek otthon.

Minden harmadik válaszadó figyelmet fordít az ajtók és ablakok szigetelésére, de mindössze minden hatodik válaszolta, hogy modernizálta a fűtési rendszerét, illetve új fűtésszabályozó eszközöket telepített.

Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója szerint bár egyre tudatosabbak az emberek a fűtésszámlák csökkentésével kapcsolatban, túl kevesen használnak még fűtésszabályozást (például termosztátot vagy radiátorszelepet), nem is beszélve az intelligens fűtésszabályozó rendszerek telepítéséről.

Pedig a fűtésszabályozás bizonyítottan hatékonyabbá teszi a fűtési rendszer működését és csökkenti a gázfelhasználást, így segítve a lakástulajdonosok megtakarítását.

„Kis változás nagy hatás" címmel indít energiatakarékossági kampányt 2023 őszén a Resideo, amelyben olyan megoldásokat mutat be, melyek segítenek az energiaszámlák csökkentésében.2

Néhány példa:

mechanikus termosztát lecserélése

Bognár Gábor elmondta: „A felhasználók csökkenteni akarják az energiaköltségüket és ez a telepítő-partnerek számára is kihívást jelent. Azért indítottuk ezt a kampányt, hogy világosan megmutassuk, milyen sokat lehet spórolni már kisebb korszerűsítésekkel is.  Az okos fűtés-szabályozási rendszerekkel akár 20-30 százalékkal is csökkenthetők a fűtési költségek.”

A Resideo telepítőknek nyújtott támogatása messze túlmutat a polcon lévő energiahatékony termékeken. A legnépszerűbb Honeywell Home fűtésvezérlőkre és a Resideo Braukmann ivóvíz szerelvényekre öt év garanciát vállal a cég3, a Resideo Akadémia pedig különböző online képzéseket és tanfolyamokat kínál, amelyeket a telepítő partnerek saját időbeosztásukhoz igazodva végezhetnek el.

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás: