Ingatlanok téliesítése – az otthonfelújítási támogatással most még spórolhatunk is

A szokásosnál enyhébb október után novemberben beköszöntött a tél. Sok háztartásban csak ekkor szembesülnek azzal, hogy az ingatlanokat is fel kell készíteni a téli hónapokra. Az OTP Ingatlanpont összeszedte, hogy milyen feladatok várnak a lakástulajdonosokra, és mi lehet a megoldás akkor, ha nem várt problémába ütköznek.

Ingatlanok téliesítése – az otthonfelújítási támogatással most még spórolhatunk is

Bár a naptár szerint, illetve meteorológiai értelemben véve még nem, de az időjárás alapján bizony itt van a tél, az enyhe október után beköszöntöttek a reggeli és éjszakai fagyok.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, esetleges veszélyhelyzeteket, a lakó- és nyaralóingatlanokat is fel kell készíteni a zord időjárásra. A legfontosabb a kémények állapotának ellenőrzése, mert előfordulhat, hogy a kémény állapota az előző ellenőrzés óta leromlott vagy valami akadályozza a szabályos működését. A kéményellenőrzést a kéményseprők végzik, természetes személyek által birtokolt ingatlanok esetében ingyenesen, a társasházakban kötelező jelleggel, míg családi házak esetén a tulajdonos megrendelésére. Ha eddig nem került rá sor, javasolt beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt, illetve ellenőrizni a meglévő készülék megfelelőségét, erről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet tájékozódni.

A kémények mellett ellenőriztetni kell azt is, hogy a gázkészülékek megfelelően működnek-e, ez a biztonságos üzemelés és energiatakarékosság egyik alapfeltétele. A fűtőtestek portalanításával és a fűtési rendszer légtelenítésével növelhető a hatásfok, ezek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek.

„Más fűtési megoldásokkal összehasonlítva, egyébként azonos paraméterekkel rendelkező ingatlanok esetén, városi környezetben általában a gázkonvektoros lakások piaci ára és keresettsége az egyik legalacsonyabb, egyrészt az üzemeltetés körülményessége, másrészt az alacsony biztonságérzet miatt. Így lehetőség esetén érdemes elgondolkodni a rendszer korszerűsítésén” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Elsősorban a régebbi építésű ingatlanoknál okoz problémát a hiányos vagy rossz minőségű hőszigetelés, ennek következménye, hogy az „utcát fűtik”. Ha felmerül a gyanú, hogy az ingatlan szigetelése nem megfelelő, mindenképpen javasolt szakember segítségét kérni, de rövid távon a nyílászárók utólagos szigetelése is segíthet a problémán. Nyaralók, családi házak vagy kertes társasházak esetében nem szabad megfeledkezni a kerti vízrendszer fagymentesítéséről sem.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

Ha megérett az idő a felújításra

A rutinellenőrzés során felmerülhet, hogy az adott berendezés, nyílászáró javítása szükséges, de már nem gazdaságos, így cseréje indokolt vagy elodázhatatlan az ingatlan hőszigetelése.

Ezekben az esetekben már most érdemes mérlegelni azt, hogy a beruházás finanszírozását milyen forrásból lehet biztosítani.
Sokaknak kézenfekvő megoldás lehet a 2021. január 1-jétől használt ingatlanok felújítására igénybe vehető otthonfelújítási támogatás, a vonatkozó rendelet (Kormány 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról) november 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Mint az már korábban is ismert volt, a támogatást a beruházási költségek felére, maximum 3 millió forintig lehet igénybe venni, a munkadíj és anyagköltség fele-fele arányban oszlik meg, azaz 1,5-1,5 millió forint igényelhető ezekre a tételekre.
 
A kormányrendelet felsorolja a támogatott tevékenységek körét, ide tartozik a közműbekötés, fűtés korszerűsítés, új kazán vagy bojler beszerzése, külső és belső szigetelés, galéria vagy beltéri lépcső beépítése, tetőcsere, tetőfelújítás, nyílászárócsere, napelemes rendszer beépítése, garázs felújítása, nyári konyha felújítása, festés, mázolás és akár beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje is.

„Saját ingatlan felújításánál vagy felújítandó ingatlan vásárlásánál érdemes szem előtt tartani, hogy a fűtési rendszer korszerűsítése, a nyílászárók felújítása vagy cseréje és az ingatlan szigetelése is költséghatékonyan kivitelezhető az otthonfelújítási támogatás igénybevételével” – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A támogatást igénybe vehetik a legalább egy gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyszülős családok is, amennyiben a gyerek még nem töltötte be a 25. életévét és a családdal egy háztartásban él. A gyerek a várandósság 12. hetétől számít és a 25 éves korhatár nem vonatkozik a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő vagy a szülőt GYOD-ra jogosító gyerekekre.

A kormányrendelet kimondja, hogy az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének – együttes igénylés esetén az igénylőknek együtt, vagy kiskorú gyermekeiknek –a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük, illetve az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezniük. Ez alól kivételt képez a magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek, vagy ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.
Az igénybevétel további feltétele a köztartozásmentesség és a legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszony, maximum 30 napos megszakítással. A munkaviszonyon kívül a tanulói jogviszony, valamint a nyugdíj mellett végzett munka is beszámítható és az utolsó 3 hónapban figyelembe vehető az álláskeresési járadék is.

További fontos részlet, hogy családonként csak egyszer vehető igénybe a felújítási támogatás és ugyan arra az ingatlanra az új és régi tulajdonos is igényelhet támogatást amennyiben az új és régi igénylő nem egymás hozzátartozója. A támogatás igénybevételének jogszerűségét a Kincstára támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult helyszíni szemlével vizsgálni a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal bevonásával.

Felújítás akár önerő nélkül is

A lakásfelújítási költségeket a Magyar Államkincstárnál lehet utólag visszaigényelni, fontos figyelembe venni az ügyintézés határidejét, amit a rendelet részletez. A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van az elbírálásra, majd a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül kerül sor a támogatás kiutalására.

A lakásfelújítási támogatás maximális kihasználása esetén ez annyit jelent, hogy a beruházónak kell megelőlegeznie a költségeket, a támogatási összeg maximális kihasználásához akár 6 millió forintot, de a tervezett munkálatok akkor is megvalósulhatnak, ha még nem áll rendelkezésre a pénzügyi fedezet.

Számos pénzintézet nyújt felújítási és korszerűsítési célú ingatlanhiteleket, valamint személyi kölcsönök és állami támogatások is igénybe vehetőek ilyen célra, érdemes már most felmérni a bankok kínálatát és kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást.

Azt minden esetben fontos tisztázni, hogy a tervezett munkálat felújításnak vagy korszerűsítésnek minősül-e, mert ez befolyásolhatja a rendelkezésre álló lehetőségeket. Itt az általános szabály, hogy a felújítás célja az ingatlan eredeti állapotának helyreállítása, míg a korszerűsítés növeli a komfortfokozatot, az eredeti állapothoz képest minőségi fejlesztést jelent.

Hozzászólások

Jó hangulatban, pluszban zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,19 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 43 507,13 ponton zárt kedden.
2021. 01. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okoztak meglepetést a magyar jegybankárok, változatlanul hagyták az alapkamatot

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete nem módosította a kamatszintet.
2021. 01. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalomban, 43 százalékuk biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával - egyebek mellett ez derült ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megbízásából végeztek és kedden online sajtótájékoztatón ismertettek.
2021. 01. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliai hátterű céget bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt - tájékoztatta az MTI-t a jegybank kedden.
2021. 01. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sajtokat hív vissza a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.
2021. 01. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány megmutatta: a rugalmas munkaidő és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak a magyar munkavállalók számára

A magyar munkavállalók ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és elkötelezettek legyenek a munkáltató iránt, elvárják, hogy rendszeres legyen a kommunikáció a főnökkel, hogy jó legyen a személyes kapcsolatuk a kollégákkal, és hogy rugalmas legyen a munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss, reprezentatív felméréséből, mely azt vizsgálta, milyen változásokat hozhat a koronavírus-járvány a munka világában.
2021. 01. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank

Februárban országszerte várhatóan 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank, ezzel csaknem 20-ra emelkedik azon települések száma, ahol a közös működtetés hatékonyságát vizsgálják a felek - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Posta Zrt. kedden.
2021. 01. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat a csökkenés a magyar tőzsdén

Csökkenésre számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 01. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több településen alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Egyre több településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyomán.
2021. 01. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a minimálbér februártól

Február 1-jétől a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 01. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatosságra ösztönözte a járvány a Z generációt

Hogyan látja magát a Z generáció a pandémia idején, milyen ötletekkel könnyítenék meg mások életét a járványhelyzetben és milyen kilátásaik vannak a jövőre nézve – többek között ezeket a kérdéseket tette fel követőinek Trunk Tamás, Z-generációs szakértő és influenszer. Nem reprezentatív kutatásának eredményeit a nem olyan rég megjelent, „Kintsugi – A márkák hivatása. Az első járvány a közösségi média korában” című könyvében részletezte, melyben kifejti, hogy több mint hétszázan osztották meg véleményüket a kérdésekkel kapcsolatban.
2021. 01. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly jelentősen drágultak a használt autók Magyarországon

A magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra emelkedtek - közölte a Használtautó.hu online piactér hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változtak a lakbérek Magyarországon - ábrán mutatjuk!

Átlagos havi lakbér az ingatlan.com kínálatában szerepő kiadó lakáshirdetések alapján régiónként (átlagos lakbér, ezer forint)
2021. 01. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy az érdeklődés az vándortáborok iránt

Idén ötödik alkalommal indulnak a Vándortábor Programban táborok, amelyekre nagy az érdeklődés, többségük fél órán belül be is telt - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 26. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat hétfő délután a felvi.hu oldalon. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.
2021. 01. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot hirdet a Lego és a MOME

Országos pályázatot hirdet a Lego Hungária Kft. és a MOME, az Alkosd újra a világod! című kreatív megmérettetésre rendhagyó módon nem gyerekek, hanem felnőttek jelentkezését várják az illetékesek - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2,6 millió tavalyi éves e-matrica jár le január 31-én

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint több mint 2,6 millió darab 2020-ra megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le 2021. január 31-én éjfélkor. Azt követően az említett e-matricák nem használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.
2021. 01. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcsot döntött a Richter

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,28 pontos, 1,01 százalékos csökkenéssel, 43 188,94 ponton zárt hétfőn.
2021. 01. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EY Magyarország vezérigazgatóját nevezték ki a cég közép-európai csoportjának élére

Rencz Botond, az EY Magyarország vezérigazgatója irányítja a globális tanácsadócég nyolc országot magába foglaló közép-európai csoportját 2021. január elsejétől.
2021. 01. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Duna House lett az év franchise hálózata

Kihirdette a 2020. év legjobbjait a Magyar Franchise Szövetség, amelyen a nagydíjat, a 2020. Év Hazai Franchise Hálózata elismerést a Duna House kapta. Az ingatlanközvetítési és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó franchise hálózat a hazai eredményeivel és nemzetközi terjeszkedésével érdemelte ki az elismerést. A Duna House Cégcsoport Kelet-Közép Európa legnagyobb ingatlanközvetítő hálózata, a régió 3 országában 250 irodával van jelen.
2021. 01. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: