A 8 legfontosabb webdizájn trend 2023-ban

Az idei év olyan megoldásokat helyezett előtérbe a honlapok területén, melyek megvalósításával a felhasználói élményt és elköteleződést is növeli lehet a honlapok látogatói közt.

Azáltal, hogy a cégek ezeket az új megoldásokat bevezetik a webes tervezésbe, az ügyfelek és a vállalkozások is hosszútávon jobban járhatnak. Hogy melyek ezek a trendek, azt Bende Kata, a Zk Design ügyvezetője segít megismertetni.

Bende Kata ZK DesignMinimalizmus

Az egyszerű, minimalista dizájn évek óta népszerű, és biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben is így marad. Ha minden túl színes, zsúfolt, vagy ha 5 különböző betűtípust használunk, a webhelyünk zavarosnak és olcsónak tűnhet. A minimalista megjelenés eléréséhez legfeljebb három szín használata, illetve maximum 2 betűtípus alkalmazása szükséges, és ezen felül csak akkor helyezzünk el más betűtípusokat is, ha azok tökéletesen illenek a dizájba és konkrét funkciójuk van. Egyensúlyt kell találni azáltal, hogy nem használunk felesleges elemeket és funkciókat, csak azért, hogy a webhely „extra megjelenésű” legyen.

„Az üres, negatív tér jó dolog lehet, ezért nem szabad félni attól, ha a fehér rész a weboldal jelentős részét elfoglalja. Ezáltal az oldalakon lévő információk még jobban kiemelkednek, illetve a halvány háttérszínek váltakozásával izgalmas és jól elkülöníthető blokkokat kapunk” – véli Bende Kata.

„Sötét mód”

A „Dark Mode” a webes tervezés egyik olyan trendje 2023-ban, melynek számos gyakorlati előnye van. Elsősorban azért, mert csökkenti a szem terhelését, ami ma a legtöbb ember számára nagy probléma, mert túl sok időt töltenek a képernyő előtt. Ezenkívül a „sötét mód” nagyon modern megjelenést adhat a weboldalnak.

Mikro-interakciók

A mikro-interakciók már több éve fontos szempontot jelentenek a webes tervezésben, és valószínűleg a jövőben is jelentős trendnek számítanak majd.

Ezek olyan kis és finom animációk, amelyek egy weboldalon vagy alkalmazásban fordulnak elő, gyakran a felhasználó tevékenységére reagálva, ami lehet egy kattintás vagy egy adott objektum fölé húzott egér. A gomb például megváltoztatja a színét vagy méretét, amikor a felhasználó áthalad rajta, vagy értesítés jelenik meg, amikor egy érdeklődő sikeresen elküldi az űrlapot. Ezek az animációk segítenek javítani az általános felhasználói élményt, nem csak dizájn, hanem funkció szempontjából is.

Chatbotok

Mint már több éve, az egyik legnépszerűbb trend minden bizonnyal chatbotok alkalmazása. A chatbotok olyan automatizált üzenetküldő eszközök, amelyek képesek szimulálni egy beszélgetést egy felhasználóval, információt, segítséget nyújtani vagy kérdéseket megválaszolni. Ezenkívül számos előnnyel jár a weboldal tulajdonosai és a felhasználók számára egyaránt.

A chatbotok:

- 24/7 támogatást nyújtanak,

- lerövidítik a válaszidőt, és

- segítenek csökkenteni az ügyfélszolgálati csapatok munkaterhelését

„A felhasználói szemszögből a chatbotok kényelmes és ismerős módot kínálnak a weboldallal vagy a vállalattal való interakcióra, mivel sokan már megszokták az üzenetküldő alkalmazásokat. Tehát a chatbotok használata teszi a webhelyet interaktívabbá, és gyorsabb eredményeket, konverziókat képes biztosítani néhány területen” – mondja a Zk Design vezetője.

Színhasználat

A pasztell árnyalatok, finom színátmenetek és a meleg tónusú színpaletták használatával a felhasználók széles skáláját tudjuk vonzani. Ki kell emelni, hogy természetesen ez nem minden piacra érvényes, vannak olyan területek és tevékenységi körök, melyekhez éppen egy agresszív színpárosítás lehet megfelelő. A lágy színek növelik az olvashatóságot és jobb vizuális hierarchiát hoznak létre a szöveg és a környező elemek megkülönböztetésével.

A honlap sebessége

A weboldal betöltési sebessége még 2023-ban is kiemelt szempont.

Ahogy még a mobiltelefonokon is egyre gyorsabb internetet tudunk használni, a felhasználók elvárják, hogy a weboldalak megfeleljenek a gyors betöltési időre vonatkozó követelményeknek. Azok a vállalatok, amelyek tudatában vannak ennek a trendnek, és lépéseket tesznek a weboldal betöltési sebességének optimalizálása érdekében, versenyelőnyt szerezhetnek a konkurenciával szemben.

A felhasználói élmény maximalizálása érdekében olyan tervezési stratégiákat kell alkalmazni, amelyek hangsúlyozzák a látványelemek minimalizálását, a tömörítést, a gyorsítótár alkalmazását és a navigációs elemek egyszerűsítését annak érdekében, hogy a webhelyen való böngészés a lehető legélvezetesebb és leggyorsabb legyen.

Több ügyfél visszajelzés

Az erős vásárlói, fogyasztói vagy ügyfélkapcsolatok kiépítése elengedhetetlen a sikerhez, és a bizalom minden tartós kapcsolat alapját képezi. 2023-ra a cégek, akik megtehetik, kihasználják a már meglévő ügyfelek visszajelzéseit a potenciális érdeklődők bizalmának megszerzése érdekében. A mai digitális korban a felhasználói vélemények és az ügyfelek visszajelzései a weboldalakon egyértelműen növelik a konverzió esélyét.

Hasznos tartalom a látogatók számára és a SEO szerepe

A keresőoptimalizálás (SEO) révén a weboldalak jobban rangsorolnak a Google találati listájában, javítva a felfedezhetőséget, növelve a látogatók számát, ezzel együtt pedig a konverziók lehetőségét. Fontos tudni, hogy a Google algoritmusai is folyamatosan fejlődnek, így már megfelelően tudják érzékelni azt, hogy a látogatók számára hasznos, eredeti tartalmat biztosítunk, vagy csak a robotokat próbáljuk megvezetni a jobb rangsorolás érdekében.

Következtetés

A webdesign világa folyamatosan fejlődik, és a weboldal-tulajdonosoknak naprakésznek kell lenniük a trendekkel. „Annak érdekében, hogy egy modern és elegáns weboldal vonzó legyen a közönség számára, fontos a legújabb UX-tervek, színpaletták és kreatív ötletek megvalósítása. Tanácsunk, hogy a céljainak, tevékenységi körének megfelelően próbálja ki a különböző trendeket, tesztelje, hogy melyikkel éri el a legnagyobb konverziót, ezáltal piaci növekedést” – foglalja össze a Zk Design vezetője.

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás:

A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban – derül ki az Allianz Trade 2023-as Agrárszektor Konferenciára összeállított elemzéséből.
2023. 12. 11. 05:00
Megosztás:

Reigl Judit festménye a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának sztárja

Reigl Judit, Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre és más alkotók kiemelkedő műveit vonultatja fel a Virág Judit Galéria a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója december 19-én. Az ünnepi aukciós anyag egyik legjobban várt tétele Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült darabja.
2023. 12. 11. 04:00
Megosztás:

A Roszatom megkezdte az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű berendezéseinek gyártását

A világon elsőként az oroszországi Jakutföldön épülő kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű (SMR) részegységeihez szükséges acélöntvények Szentpéterváron készülnek. A gyártás kezdete jelzi, hogy a Roszatom vezető szerepet tölt be az atomenergetikában áttörést hozó technológia, a sorozatban gyártható kis teljesítményű atomerőművek terén.
2023. 12. 11. 03:00
Megosztás:

Ez a tökéletes vérnyomása egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak! Kiszámoljuk!

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 12. 11. 02:00
Megosztás:

Átverés a 210.940 Ft-os átlagnyugdíj? Számolgassunk!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét? Cikkünkben 2 rövid oktató videó is van, érdemes megnézni mindkettőt, ha nem áll teljesen össze a kép, ott mindent elmagyarázunk.
2023. 12. 11. 01:00
Megosztás:

Új szereplők bukkantak fel az BTC-ETH csörtében - Elképesztő hozamok a láthatáron?

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a kriptotél dermesztő, jeges fuvallatát a magas profitokkal kecsegtető kriptotavasz váltja fel 2024-ben.
2023. 12. 11. 00:01
Megosztás:

Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt

Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.
2023. 12. 10. 23:00
Megosztás:

Üzembe helyezték a szerb-bolgár gázinterkonnektort

Szerbia alternatív ellátási útvonalat, ezáltal pedig nagyobb energiabiztonságot tud szavatolni azzal, hogy üzembe helyezték a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektort - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap.
2023. 12. 10. 22:00
Megosztás:

Volánbusz: nem okozott káoszt a munkabeszüntetés első napja

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napja - közölte a Volánbusz Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2023. 12. 10. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 10. 20:35
Megosztás: