A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

Az év vége hagyományosan a legerősebb időszak a kereskedelemben, a vásárlási kedvet ilyenkor az ünnepek, valamint a kedvezményes Black Friday akciók pörgetik fel. Az OTP Bank áruhitel partnere, a Euronics tapasztalatai szerint ezekben a hetekben főleg a számítástechnikai eszközökre, a mobiletelefonokra, valamint a nagyképernyős TV készülékekre ugrik meg a kereslet. A forgalmi adatok és a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hitelkártyatulajdonosok egyre tudatosabban használják ki az év végi akciókat és kedvezményeket, valamint az is jól látható, hogy ilyenkor többen keresik a drágább, minőségi termékeket, különösen az energiatakarékos berendezéseket, amelyekért hajlandóak felárat is fizetni.

A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

A karácsony közeledtével sokan vásárolnak elektronikai cikkeket ajándékba, de a novemberi akciók, kedvezmények is hozzájárulnak a kereslet élénküléséhez, mert ilyenkor előnyösebb feltételekkel lehet lecserélni az otthoni gépeket, eszközöket. Az energiaválságban, különösen a drágább háztartási nagygépeknél egyre fontosabb szempont a vásárlásnál az alacsony fogyasztás, a hatékonyság, de más tényezők is szerepet játszanak a döntésekben. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a kisebb értékű háztartási gépek meghibásodásakor, a garancia lejárta után a közeljövőben nagyobb értékű kiadást tervező, 25 és 54 év közötti hazai felnőttek többsége (56 százaléka) újat vesz, nagyjából a harmada (29 százaléka) legalább egyszer megkísérelné megjavíttatni és mindössze minden hatodik vásárló próbálkozna addig, amíg azt nem mondják neki, hogy a berendezés menthetetlen. A nagyobb értékű gépeknél (tűzhely, hűtőszekrény, mosógép) már megfordulnak az arányok. A legtöbben (43 százalék) legalább egyszer megpróbálkoznának a javíttatással, valamivel kevesebben (39 százalék) elmennének a végsőkig, és 100-ból csak 18-an vennének azonnal új gépet.

„Tapasztalatainkból látszik, hogyha ügyfeleink úgy döntenek, új terméket vásárolnak, egyre inkább fizetnek hitelkártyájukkal, tudatosabban használják ki előnyeiket, lehetőségeiket. Ez az év végi, karácsony előtti időszakra is igaz, amikor sokan vásárolnak maguknak, vagy ajándékba elektronikai cikkeket. Hitelkártyáinkhoz kapcsolódó visszatérítési programot - melyben ősszel elektronikai cikkek vásárlása esetén magasabb visszatérítést adunk - az ügyféligények szem előtt tartásával alakítottuk ki, ezzel is támogatva a vásárlói trendeket” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A kutatásból továbbra kiderült, hogy a többségre (58 százalék) nem igazán vagy egyáltalán nem jellemző, hogy kommunikációs eszközökből a legkorszerűbbet választaná, ez mindössze 10 százalékuknak kiemelten, harmaduknak pedig inkább fontos szempont. A Euronics tapasztalatai szerint egy termék kivételnek számít.

„Mobiltelefonoknál gyakori a legújabb széria beszerzése. Ebben az esetben nincs szó arról, hogy elromlott a korábbi készülék, itt inkább az újdonság varázsa, ami meghatározó. Tapasztalataink szerint ezek a készülékek még ma is státusszimbólumnak számítanak. Az ünnepi időszakban más termékeknél is egyértelműen látható, hogy a vásárlók még inkább a magasabb árkategória és a magasabb minőség felé mennek el. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet kiadni egy ismertebb márkájú eszközért. Érezhetően fontosabb szemponttá vált az energiatakarékosság, a vásárlók döntő többsége, 88 százaléka ezt is mérlegeli a választáskor” – mondja Hunyady László, a Euronics értékesítési és operációs igazgatója.

A tudatosság a termékválasztás mellett a pénzügyekben is erősödik. A hitelkártyák használatáról az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív felmérés eredménye meg is erősíti ezt. A kártyatulajdonosok háromnegyede rendszeresen követi a kiadásait az internet- vagy mobilbankban, a 18-39 éves korosztályban ez az arány még ennél is magasabb, 85 százalék. A jóváírásokat pedig 90 százalékuk figyeli folyamatosan vagy alkalomszerűen. Mindez azt mutatja, hogy az ügyfelek egyre tudatosabban keresik az akciókat, kedvezményeket, egyre szélesebb körben használják ki a konstrukció előnyeit vásárláskor.

OTP Bonus és OTP Bonus Gold Hitelkártyával THM: 43,0%, 44,7%. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősük ajánlattételnek. A Bank, a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu)közzétettüzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás: