A szerencsejáték szektor hatása a magyar gazdaságra

A kaszinó és szerencsejátékokat előnyösnek tartják számos országban, mivel hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. Hogy miért gondolják így? A továbbiakban ezt fogjuk részletesen górcső alá venni.

A szerencsejáték szektor hatása a magyar gazdaságra

Legáltalánosabban azt mondhatjuk, hogy ez a terület hozzájárul a munkahelyteremtéshez (többféle területen is), ezáltal természetesen az állami bevételeket is növeli. Illetve az adóbevételek mellett lokálisan a kiskereskedelemben is nyomot hagy. Ahhoz, hogy a szerencsejáték előnyeit ki tudják aknázni az országok, egyre szigorúbb szabályrendszereket kell létrehozni, ezzel pedig egyre megalapozottabb az magyar online casino elfogadottsága.

Érdemes áttekinteni pár általános adatot a kaszinókról:

- 2023-ban a gazdasági jóslatok szerint az online kaszinók által generált bevételek el fogják érni a 91,25 millió eurót.

- 2027-re több mint 198 ezer felhasználót prognosztizálnak az online kaszinók oldalain.

- Az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel (ARPU) várhatóan 0,48 ezer euró lesz.

- Globálisan nézve a legtöbb bevétel az Egyesült Államokban lesz (6 139 millió euró 2023-ban).

Ezeket az adatokat áttekintve is láthatjuk, hogy a kaszinók piaci szerepe folyamatosan felfelé ívelő pályát mutat. Az elmúlt években (többek közt a járvány okozta bezártságnak is köszönhetően) folyamatosan nőtt a szerencsejátékból származó bevételek összege. Ehhez hozzájárult például a technológiai háttértudás fejlődése, de az is, hogy egyre inkább növekszik az internetezők száma. A technikai eszközök, amelyek szükségesek a jó minőségű internetezéshez, szintén sokat fejlődtek ill. folyamatosan és egyre gyorsabban jelennek meg az újabb és újabb megoldások. Mindemellett sokkal inkább elfogadott az online térben való játék, ami persze kényelmes, gyors és egyszerű is. Az online kaszinók nyújtotta élmény sokszor majdnem olyan valóságos, mint az eredeti (pl. az élő osztós játékoknál), de sokszor olyan játékokkal is játszhatunk, amelyek egy normál kaszinóban nem is léteznek, vagy legalábbis nem úgy.

gazdasági elemzés

Az online kaszinózás újdonságaihoz természetesen hozzájárul az is, hogy folyamatosan változnak a szabályozási rendszerek. Ezek pedig folyamatosan befolyásolják hétköznapjainkat kaszinójátékosokként. De egyre inkább úgy érződik, hogy egyre jobbá válik a dolgunk, a lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre és egyre nagyobb figyelmet fordítanak a védelmünkre. Egyre több szolgáltatóhoz férhetünk hozzá Magyarországon is online, és korábban ez nem volt jellemző. Valószínűleg a továbbiakban ez lesz a fejlődési irány, és a felelős és átlátható szerencsejáték környezeté lesz a jövő. 

Persze kihívások a továbbiakban is lesznek, ezért az ipar teljesítményének alakulása is változó lesz. Az a helyzet, amit az internetes dömping teremtett, hogy a kockázatok megszaporodtak, továbbra is fennáll. A kiberbiztonság kérdésköre, ahogy mindenhol, a szerencsejáték szolgáltatóknál is nagyon fontos. De ha azt nézzük, hogy a szolgáltatóknak is mennyire fontos játékosainak védelme, egyértelmű, hogy nekik is fontos szempontnak kell lennie ennek fejlesztése. Többek között az, hogy együttműködjenek a különböző joghatóságokkal és kormányzatokkal. Összességében az online kaszinóipar a következő években folyamatos bővülésre számíthat.

Gazdasági előnyök, amelyeket a szerencsejátékipar nyújt

Munkahelyek létrejötte:

A szerencsejátékipar új munkahelyeket teremtett. Ezt tartják gazdasági szempontból a legfontosabb előnynek. Az online terek fejlesztéséhez szükségesek a jó informatikai szakemberek, grafikusok, programozók, de ugyancsak fontosak az olyan szakemberek megléte, mint a krupiék vagy az ügyfélszolgálati munkatársak. Ráadásul a technikai fejlesztések további, újabb szakmákat is létrehoznak. Az új szakmák igénye pedig újabb alkalmazottakat jelent. Ez abszolút előnye az iparnak.

Az online szerencsejáték szórakoztatás fejlesztése:

A világjárvány idején sokan online kaszinójátékokkal szórakoztatták magukat unalmukban. Ez egyértelműen segítette az online kaszinókat és úgy általában a szórakoztatóipar fejlődését.

A közösségi média és a szerencsejáték viszonya:

Ahogy számos más esetben, a szerencsejátékok terén is egyre többször találkozunk azzal, hogy a közösségi médiában is találkozunk nem csak reklám szintjén, de a játékosok találkozó helyeként is különböző terekkel. Nyilván főként itt is a Facebook az uralkodó felület. Például számos fórumot, csoportot vagy sportfogadó/online kaszinós rajongói oldalt találhatunk. Itt a kezdő és profi játékosok tippeket osztanak meg egymással, tanulhatunk különféle stratégiákról és trükkökről.

Esport fogadások terjedése:

Az esport egy pár éve igencsak felfelé ívelő pályát mutat. Egyre többen próbálják ki, és egyre nagyobb rajongói táborok alakulnak ki világszerte. Az online bajnokságok lassan majdnem akkora érdeklődést keltenek, mint a valódi világban tartott versenyek. Az emberek 90%-a eleve szeret fogadni a sportokra, szóval érthető ez a fajta fejlődés is.

Technológiai fejlődés:

A globális kaszinóipar óriási mértékben megváltozott a technológia révén. Magyarországon is hasonló változások történtek. Az online kaszinók olyan fejlett technológiákat fogadtak el, mint a virtuális valóság, a gépi tanulási algoritmusok a nyerőgépekben, az IPv6 hálózat elfogadása stb. Végső soron mindezek a technológiai vívmányok az online szerencsejátékot gyorsabbá tették. Így zökkenőmentes és interaktív játékélményt nyújt a játékosoknak.

A mobil kaszinóipar fellendülése:

mobilozik mobiltelefonál

A játékosok a mobilkaszinókban találták meg a kényelem világát. Ha útközben szeretnél kaszinójátékokat játszani, akkor a mobil szerencsejáték a tiéd. Bárhol és bármikor játszhatsz.

Így már nem kell az asztali számítógépen játszani. Inkább élvezheted az összes kaszinójátékot a mobilodról.

Fekete piac generálásának ellenőrzése:

Ha megnézzük a múltbeli szerencsejáték híreit, a különféle meccsek megbundázása igen rendszeresen előfordult. A szerencsejátékiparban mindig is volt fekete pénz, ami megteremtette a gazdasági rendszert is ehhez. Ezért, ha az online szerencsejátékot legalizálják, az ország megállíthatja a fekete piacot, és pozitívan járulhat hozzá a gazdasághoz.

A gazdaság fellendítése:

A gazdaság fellendülhet, ha a szerencsejátékot legalizálják és szabályozzák. Magyarországon is legalizálták a szerencsejátékokat. Az állami kormány adót vetne ki a kaszinókra. Emellett minden évben megújítási díjat számítanak fel a kaszinóengedélyekért. Ugyanez pedig érvényes lett az online térben is. Ez tehát hozzájárul a kormány bevételeinek növeléséhez. Ezáltal minden évben jó bevételt tudnak belőle elérni.

Következtetés

A kaszinózásnak Magyarországon is rengeteg pozitív hatása van a gazdaságra nézve és szociológiai szempontból is. A lényeg az, hogy felelősségteljesen játsszunk, és tudjuk, mikor kell abbahagyni! Mindenkinek tisztában kell lennie a pozitív és a negatív hatásokkal egyaránt. Összefoglalva, a megfelelő legalizálás és szabályozás segíthet a gazdaság fellendítésében, valamint a bűnözés és az illegális tevékenységek csökkentésében.

Alain Berset svájci politikus lett az Európa Tanács új főtitkára

Alain Berset-t, a svájci államszövetség korábbi elnökét, volt belügyminisztert választotta a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács következő főtitkárának nyári ülésszakán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) kedden.
2024. 06. 26. 11:30
Megosztás:

Növelné részesedését a Peugeot a magyarországi újautó-piacon

A Peugeot eladásai 30 százalékkal bővültek az idei első öt hónapban a magyarországi újautópiacon, ahol a márka az év végére 2 százalék fölé szeretné emelni részesedését.
2024. 06. 26. 11:00
Megosztás:

A magyar gazdaság erre a szektorra támaszkodhat a növekedés érdekében

A kiskereskedelem egyike azoknak a területeknek, amelyeken keresztül a lakosság leginkább érzékeli a gazdaság uralkodó trendjeit, így az ágazat állapota mind a fogyasztók, mind a gazdaság és az állam szempontjából kulcsfontosságú.
2024. 06. 26. 10:30
Megosztás:

A befektetői hangulat javulása segítheti az emelkedést a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat enyhe javulása is segítheti az emelkedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2024. 06. 26. 09:30
Megosztás:

Lakossági reálkamat: élt 4 hónapot

Négy hónap után májustól bizonyosan nem vernek rá a lakossági lekötött betétek átlagkamatai az inflációra. Ráadásul a kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 06. 26. 09:00
Megosztás:

Javuló piacon is lehet jókat alkudni

A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon, így kisebb tere maradt az alkuknak. Ennek ellenére a vásárlás utolsó fázisa egyes esetekben még mindig igen jelentős megtakarítást kínálhat a vevők számára.
2024. 06. 26. 08:30
Megosztás:

Vezető kripto szakértők a Twitteren fogadnak a Bitcoin mélypontjára, íme a legjobb altcoinok, amiket vásárolnak

A kriptovaluta piac dinamikus tájképet mutat, és a hosszú ideje uralkodó király, a Bitcoin (BTC) jelenleg egy bizonytalansági időszakot él át. Bár a Bitcoin még mindig óriási befolyással bír, egyes befektetők alternatívákat keresnek. Itt jönnek képbe az altcoinok, amelyek innovatív projekteket és potenciálisan magas hozamokat kínálnak.
2024. 06. 26. 08:15
Megosztás:

Dízel az elektromos kamion ellen: mérjük meg a fogyasztáskülönbséget!

Az ALDI Magyarország ismét bővítette elektromosteherautó-flottáját. A kiskereskedelemi lánc az országban elsőként állított forgalomba 2021 végén elektromos nyerges vontatót, később szóló teherautót, most pedig két újabb e-teherautóval lesz gazdagabb az elektromosjármű-park: egy újabb nyerges vontató és egy 26 tonnás teherautó fogja szolgálni a fővárosi és a Pest vármegyei üzleteket. A vállalat a gyakorlatban is összehasonlította ugyanazon az útvonalon ugyanazzal a terheléssel a dízel- és az elektromos kamion fogyasztását, aminek eredménye felgyorsította a döntést a flotta bővítéséről.
2024. 06. 26. 08:00
Megosztás:

Ennyibe kerül a kötelező biztosítás a rollerekre

Június 16-tól kötelező a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a különböző elektromobilitási eszközökre, például rollerekre és segway-ekre. A Grantis összegyűjtötte, hogy mennyiért köthetünk most kgfb-t ezekre az eszközökre.
2024. 06. 26. 07:00
Megosztás:

Ebben a 266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást

Megduplázódott azoknak a bankfiókoknak a száma, ahol hétfőtől be lehet nyújtani az otthonfelújítási támogatás igénylését. A már korábban megnyílt 128 MFB Pont Pluszból most már 266 várja a jelentkezőket a maximum 6 millió forintért - írja a teljes listát is közlő Bank360.hu.
2024. 06. 26. 06:30
Megosztás:

Egy okos kriptó bálna6,12 millió dollárt keresett Shiba Inuból – a legjobb mém érmék, amelyek várhatóan megismétlik a júliusi rallyt

A mém érme piac az év során a legnagyobb nyertesek közé tartozik. A Lookonchain legutóbbi adatai, amely egy blokklánc tranzakciókat elemző eszköz, feltárta, hogyan keresett egy okos bálna 6,12 millió dollárt Shiba Inuból.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Cégek százait érintő határidő jár le június végén

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Ma kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Szerdán kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyen idén lengyel, japán, cseh, német és horvát vendégművészek játékát hallhatja a közönség.
2024. 06. 26. 05:30
Megosztás:

A magyar tőkepiacon elsőként tartott jelzáloglevél-csereaukciót az MBH Jelzálogbank

Történelmi tranzakciót hajtott végre kedden az MBH Jelzálogbank, amely a magyar hitelintézetek közül elsőként tartott tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót. Az élénk érdeklődés mellett zajló tranzakció során az MBH csoport tagja egy idén ősszel lejáró jelzáloglevelét kívánta lecserélni egy új sorozatra. A csereaukcióra beadott ajánlatok volumene 9,6 milliárd forint volt, amelyből az MBH Jelzálogbank végül 5,6 milliárd forintot fogadott el.
2024. 06. 26. 05:00
Megosztás:

Áramfogyasztás: jönnek az okosmérők! Mit jelent ez pontosan?

Több mint nyolcvankilencezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással.
2024. 06. 26. 04:00
Megosztás:

Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Egy évvel ezelőtt, 2023. június 24-én lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv új fejezete, amely az építményi joggal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Dr. Kiss Dávid ügyvéd segítségével megnéztük, hogy egy év alatt miként alakult ennek az új jogintézménynek az alkalmazása, miként viszonyulnak hozzá a hatóságok és milyen értelmezési kérdések merültek fel az alkalmazás során, valamint összeszedtünk, hogy a különböző jogszabályok milyen bizonytalanságokat tartalmaznak és milyen előnyöket biztosítanak az építményi jog alkalmazása esetén.
2024. 06. 26. 03:00
Megosztás:

Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük

Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból. Mindez nem is csoda, az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás.
2024. 06. 26. 02:30
Megosztás:

Tilos otthon pénzt tartani?! - A nagypapát letartóztatták az udvaron elrejtett milliók miatt

Egy váratlan fordulattal bővült egy nyugat dunántúli falu nyugdíjas közösségének élete, miután a helyi rendőrség letartóztatta a 78 éves F. Mihály bácsit, akit azzal vádolnak, hogy több millió forintot rejtett el az udvarán.
2024. 06. 26. 02:00
Megosztás:

Akciós utasbiztosítások a nyárra

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.
2024. 06. 26. 01:30
Megosztás:

Aki 500.000 Ft-nál több készpénzt tart otthon, bajba kerülhet!

Sokan gondolják úgy, hogy a készpénz otthoni tartása biztonságot nyújt, azonban ez számos veszéllyel és pénzügyi hátránnyal járhat. Az alábbiakban bemutatjuk, miért kerülhet bajba az, aki jelentős mennyiségű készpénzt tart otthonában.
2024. 06. 26. 01:00
Megosztás: