A szerencsejáték szektor hatása a magyar gazdaságra

A kaszinó és szerencsejátékokat előnyösnek tartják számos országban, mivel hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. Hogy miért gondolják így? A továbbiakban ezt fogjuk részletesen górcső alá venni.

A szerencsejáték szektor hatása a magyar gazdaságra

Legáltalánosabban azt mondhatjuk, hogy ez a terület hozzájárul a munkahelyteremtéshez (többféle területen is), ezáltal természetesen az állami bevételeket is növeli. Illetve az adóbevételek mellett lokálisan a kiskereskedelemben is nyomot hagy. Ahhoz, hogy a szerencsejáték előnyeit ki tudják aknázni az országok, egyre szigorúbb szabályrendszereket kell létrehozni, ezzel pedig egyre megalapozottabb az magyar online casino elfogadottsága.

Érdemes áttekinteni pár általános adatot a kaszinókról:

- 2023-ban a gazdasági jóslatok szerint az online kaszinók által generált bevételek el fogják érni a 91,25 millió eurót.

- 2027-re több mint 198 ezer felhasználót prognosztizálnak az online kaszinók oldalain.

- Az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel (ARPU) várhatóan 0,48 ezer euró lesz.

- Globálisan nézve a legtöbb bevétel az Egyesült Államokban lesz (6 139 millió euró 2023-ban).

Ezeket az adatokat áttekintve is láthatjuk, hogy a kaszinók piaci szerepe folyamatosan felfelé ívelő pályát mutat. Az elmúlt években (többek közt a járvány okozta bezártságnak is köszönhetően) folyamatosan nőtt a szerencsejátékból származó bevételek összege. Ehhez hozzájárult például a technológiai háttértudás fejlődése, de az is, hogy egyre inkább növekszik az internetezők száma. A technikai eszközök, amelyek szükségesek a jó minőségű internetezéshez, szintén sokat fejlődtek ill. folyamatosan és egyre gyorsabban jelennek meg az újabb és újabb megoldások. Mindemellett sokkal inkább elfogadott az online térben való játék, ami persze kényelmes, gyors és egyszerű is. Az online kaszinók nyújtotta élmény sokszor majdnem olyan valóságos, mint az eredeti (pl. az élő osztós játékoknál), de sokszor olyan játékokkal is játszhatunk, amelyek egy normál kaszinóban nem is léteznek, vagy legalábbis nem úgy.

gazdasági elemzés

Az online kaszinózás újdonságaihoz természetesen hozzájárul az is, hogy folyamatosan változnak a szabályozási rendszerek. Ezek pedig folyamatosan befolyásolják hétköznapjainkat kaszinójátékosokként. De egyre inkább úgy érződik, hogy egyre jobbá válik a dolgunk, a lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre és egyre nagyobb figyelmet fordítanak a védelmünkre. Egyre több szolgáltatóhoz férhetünk hozzá Magyarországon is online, és korábban ez nem volt jellemző. Valószínűleg a továbbiakban ez lesz a fejlődési irány, és a felelős és átlátható szerencsejáték környezeté lesz a jövő. 

Persze kihívások a továbbiakban is lesznek, ezért az ipar teljesítményének alakulása is változó lesz. Az a helyzet, amit az internetes dömping teremtett, hogy a kockázatok megszaporodtak, továbbra is fennáll. A kiberbiztonság kérdésköre, ahogy mindenhol, a szerencsejáték szolgáltatóknál is nagyon fontos. De ha azt nézzük, hogy a szolgáltatóknak is mennyire fontos játékosainak védelme, egyértelmű, hogy nekik is fontos szempontnak kell lennie ennek fejlesztése. Többek között az, hogy együttműködjenek a különböző joghatóságokkal és kormányzatokkal. Összességében az online kaszinóipar a következő években folyamatos bővülésre számíthat.

Gazdasági előnyök, amelyeket a szerencsejátékipar nyújt

Munkahelyek létrejötte:

A szerencsejátékipar új munkahelyeket teremtett. Ezt tartják gazdasági szempontból a legfontosabb előnynek. Az online terek fejlesztéséhez szükségesek a jó informatikai szakemberek, grafikusok, programozók, de ugyancsak fontosak az olyan szakemberek megléte, mint a krupiék vagy az ügyfélszolgálati munkatársak. Ráadásul a technikai fejlesztések további, újabb szakmákat is létrehoznak. Az új szakmák igénye pedig újabb alkalmazottakat jelent. Ez abszolút előnye az iparnak.

Az online szerencsejáték szórakoztatás fejlesztése:

A világjárvány idején sokan online kaszinójátékokkal szórakoztatták magukat unalmukban. Ez egyértelműen segítette az online kaszinókat és úgy általában a szórakoztatóipar fejlődését.

A közösségi média és a szerencsejáték viszonya:

Ahogy számos más esetben, a szerencsejátékok terén is egyre többször találkozunk azzal, hogy a közösségi médiában is találkozunk nem csak reklám szintjén, de a játékosok találkozó helyeként is különböző terekkel. Nyilván főként itt is a Facebook az uralkodó felület. Például számos fórumot, csoportot vagy sportfogadó/online kaszinós rajongói oldalt találhatunk. Itt a kezdő és profi játékosok tippeket osztanak meg egymással, tanulhatunk különféle stratégiákról és trükkökről.

Esport fogadások terjedése:

Az esport egy pár éve igencsak felfelé ívelő pályát mutat. Egyre többen próbálják ki, és egyre nagyobb rajongói táborok alakulnak ki világszerte. Az online bajnokságok lassan majdnem akkora érdeklődést keltenek, mint a valódi világban tartott versenyek. Az emberek 90%-a eleve szeret fogadni a sportokra, szóval érthető ez a fajta fejlődés is.

Technológiai fejlődés:

A globális kaszinóipar óriási mértékben megváltozott a technológia révén. Magyarországon is hasonló változások történtek. Az online kaszinók olyan fejlett technológiákat fogadtak el, mint a virtuális valóság, a gépi tanulási algoritmusok a nyerőgépekben, az IPv6 hálózat elfogadása stb. Végső soron mindezek a technológiai vívmányok az online szerencsejátékot gyorsabbá tették. Így zökkenőmentes és interaktív játékélményt nyújt a játékosoknak.

A mobil kaszinóipar fellendülése:

mobilozik mobiltelefonál

A játékosok a mobilkaszinókban találták meg a kényelem világát. Ha útközben szeretnél kaszinójátékokat játszani, akkor a mobil szerencsejáték a tiéd. Bárhol és bármikor játszhatsz.

Így már nem kell az asztali számítógépen játszani. Inkább élvezheted az összes kaszinójátékot a mobilodról.

Fekete piac generálásának ellenőrzése:

Ha megnézzük a múltbeli szerencsejáték híreit, a különféle meccsek megbundázása igen rendszeresen előfordult. A szerencsejátékiparban mindig is volt fekete pénz, ami megteremtette a gazdasági rendszert is ehhez. Ezért, ha az online szerencsejátékot legalizálják, az ország megállíthatja a fekete piacot, és pozitívan járulhat hozzá a gazdasághoz.

A gazdaság fellendítése:

A gazdaság fellendülhet, ha a szerencsejátékot legalizálják és szabályozzák. Magyarországon is legalizálták a szerencsejátékokat. Az állami kormány adót vetne ki a kaszinókra. Emellett minden évben megújítási díjat számítanak fel a kaszinóengedélyekért. Ugyanez pedig érvényes lett az online térben is. Ez tehát hozzájárul a kormány bevételeinek növeléséhez. Ezáltal minden évben jó bevételt tudnak belőle elérni.

Következtetés

A kaszinózásnak Magyarországon is rengeteg pozitív hatása van a gazdaságra nézve és szociológiai szempontból is. A lényeg az, hogy felelősségteljesen játsszunk, és tudjuk, mikor kell abbahagyni! Mindenkinek tisztában kell lennie a pozitív és a negatív hatásokkal egyaránt. Összefoglalva, a megfelelő legalizálás és szabályozás segíthet a gazdaság fellendítésében, valamint a bűnözés és az illegális tevékenységek csökkentésében.

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás: