A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal, vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

Másfél millió diák kezdte meg a tanévet szeptember elején Magyarországon, ebben az időszakban különösen fontos, hogy a közlekedők fokozott óvatossággal és figyelemmel közelítsék meg az iskolák környékét. A tanévkezdés ugyanis közlekedési szempontból is kiemelt időszak, és a Chery Group felmérésre szerint egyelőre nagyon kevés helyen történtek érdemi lépések annak érdekében, hogy minél biztonságosabbá tegyék a gyermekek számára az iskolába való eljutást. 

A kutatás során megkérdezett magyar szülők valamivel több mint fele jelezte, hogy semmilyen próbálkozás, vagy megoldás nincs arra, hogy biztonságosabbá tegyék az iskolába járást. Negyedük ugyanakkor úgy gondolja, hogy igenis szükség lenne ilyen intézkedésekre. A válaszadók 26 százaléka tapasztalta azt, hogy szabályozással igyekeznek biztonságosabbá tenni a bejárást. A megkérdezettek 11 százaléka számolt be arról, hogy a szülők közösen kerestek megoldást, és szintén ilyen arányban vannak azok, akik azt jelezték, hogy iskolabusznak, vagy egyéb szervezett szolgáltatásnak köszönhetően teljesen biztonságos a bejárás gyermekük számára.

 

A felmérés során rákérdeztek arra is, hogy mennyien vesznek részt olyan kezdeményezésekben, amelyek növelik az iskolába járás biztonságát az intézmény környékén élő gyerekek számára. A válaszok alapján a megkérdezettek mintegy harmada részese ilyen akciónak. A legtöbben, a válaszadók 13 százaléka azt jelezte, hogy egy felnőtt gyalog kíséri a gyerekeket az iskolába, 11 százalék pedig arról számolt be, hogy felnőtt kíséretében, de tömegközlekedéssel mennek suliba a diákok. A megkérdezettek 8 százaléka számolt be arról, hogy egy szülő autójával több gyereket is elszállít az iskolába. Az, hogy felnőtt kíséretében, kerékpárral menjenek iskolába egyelőre nagyon ritka, a válaszadók mindössze 4 százaléka választotta ezt az opciót. A megkérdezettek 60 százaléka semmilyen, az iskolába történő eljutás biztonságát növelő kezdeményezésben nem vesz részt.

A legtöbben szigorúbb szabályozással növelnék a biztonságot

A kutatás során megadott lehetőségek közül a megkérdezettek egyharmada a szigorúbb forgalmi korlátozásokat – sebességkorlátozás, várakozási tilalom –látja a legszükségesebbnek a közlekedésbiztonság növeléséhez az iskolák környékén. De viszonylag sokan látnának szívesen több kamerát, illetve hangsúlyosabb rendőri jelenlétet az iskolák környékén, ezeket az intézkedéseket a válaszadók 20-20 százaléka tartja a legfontosabbnak. A megkérdezettek ötöde szerint ugyanakkor nincs szükség semmilyen intézkedésre. 

A felmérés keretében arról is megkérdezték a magyar szülőket, egyetértenek-e azzal, hogy időszakosan, vagy állandóan lezárják a forgalom elől az iskolák környékét. A válaszadók harmada egyik lehetőséget sem támogatja, ugyanakkor 48 százaléka az időszakos lezárást jó megoldásnak gondolja, feltéve, hogy azt jól megszervezik. A megkérdezettek ötöde pedig még ennél is tovább menne, és a teljes lezárást is támogatná abban az esetben, ha a környező utcákban jól megoldják a forgalomirányítást.

A Chery Group megbízásából készült kutatásból az is kiderült, hogy mennyit lennének hajlandóak sétálni a gyermeküket autóval iskolába szállító szülők, ha biztonságos és ingyenes parkolási lehetőség lenne a suli környékén. A megkérdezettek 14 százaléka egyáltalán nem gyalogolna, harmada pedig legfeljebb öt percet szánna erre az idejéből. A válaszadók 29 százaléka 5-10 percet, negyede pedig akár 10 percnél is többet lenne hajlandó gyalogolni az iskolához gyermekével, ha lenne jó parkolási lehetőség. 

Az iskolába járás biztonságával kapcsolatos vélekedést és a szülők által elvárt intézkedéseket felmérő kutatást megrendelő Chery Group számára is fontos az idei szeptember, hiszen a vállalat OMODA 5 modellje ettől a hónaptól kapható Magyarországon. Az autó hazai forgalmazója a Genius Automotive. A Chery által gyártott OMODA márka első körben Budapesten több helyszínen, valamint Kecskeméten lesz elérhető. A közeljövőben a hálózat tovább fog bővülni, és számos megyeszékhelyen lehet majd megvenni ezeket az autókat. Az OMODA 5 1,6-os benzines crossover bevezető ára, alapfelszereltséggel 10 millió forint lesz. Várhatóan idén novembertől a jármű tisztán elektromos változata is kapható lesz majd nálunk.

Az 1997-ben alapított Chery a legnagyobb kínai autóexportőr. A cég tavaly közel 1,9 millió járművet adott el, ebből 900 ezret külföldön. A társaság rendelkezik európai gyártóbázissal is, Barcelonában van üzemük, Németországban pedig fejlesztőközpontot működtetnek.

Megfordulhat az Intel szerencséje

Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Intel 3 milliárd dolláros támogatásban részesülhet az amerikai kormány Secure Enclave programja révén.
2024. 09. 17. 21:30
Megosztás:

Indul a CheckINN Turisztikai innovációs verseny

Hatodik alkalommal rendezi meg a CheckINN Turisztikai Innovációs Ötletversenyt felsőoktatási hallgatóknak a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), idén a megmérettetés középpontjában Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja, a Balaton áll.
2024. 09. 17. 21:00
Megosztás:

Mi a baja a BofA-nak az OTP Bank részvényeivel?

A BofA új elemzéssel állt elő a CEE bankok tekintetében. Szinte minden bankot vételre ajánl, kivéve az OTP-t és az RBI-t.
2024. 09. 17. 20:30
Megosztás:

Megkezdte az árvízi védekezést az E.ON

Megkezdte az árvízi védekezést az E.ON, a dunai árhullám levonulása során veszélyhelyzet esetén azonnal kikapcsolják az áramot - közölte az energiaipari cég kedden az MTI-vel.
2024. 09. 17. 20:00
Megosztás:

Az AKKO Invest Igazgatótanácsa nem javasolja a társaság részvényeire tett vételi ajánlat elfogadását

Az AKKO Invest Igazgatótanácsa nem javasolja részvényeseinek a nyilvános vételi ajánlat elfogadását, mivel a WING Csoportba tartozó ajánlattevő célja összhangban van a társaság céljaival, növekedési stratégiájával, így amennyiben azok megvalósulnak, az megteremtheti várhatóan annak a lehetőségét, hogy a tulajdonukban lévő részvények piaci értéke emelkedjen.
2024. 09. 17. 19:30
Megosztás:

Új szabályokkal és új Tippmixpro-funkcióval indul a Bajnokok Ligája

Szeptember 17-én elrajtol a labdarúgó Bajnokok Ligája új szezonja megújított lebonyolítással és most először 36 csapattal a főtáblán. Az új rendszer szerint most minden együttes egy tabellán kap helyet, és az ott elért helyezés függvényében alakul ki a kieséses szakasz mezőnye. Így az elsőtől az utolsó fordulóig nagy izgalmak várhatóak, a Tippmixprón pedig egy vadonatúj funkció, a kétgólos előnynél elérhető korai kifizetés várja a fogadókat.
2024. 09. 17. 19:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) árfolyam előrejelzés 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Új piaci elemzési adatok feltárják a Bitcoin (BTC) árfolyamának várható alakulását a belátható jövőre nézve.
2024. 09. 17. 18:00
Megosztás:

250 lóerő felett ezek a kocsik a menők Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője utánajárt annak, hogy 250 lóerő felett mely modellekre és milyen átlagárakon harapnak az érdeklődők. Érdekesség, hogy német prémiumautók mellett csak a Ford Mustang fért be a top 10-be.
2024. 09. 17. 17:00
Megosztás:

Száz gyorshajtót fogtak a rendőrök a XIII. kerületben

Közlekedésrendészeti akciót tartottak múlt szombat éjjel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XIII. Kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai a Lehel úton, a Béke úton, a Váci úton és az Árpád hídon: a Váci úton 28, a Lehel úton 72, összesen száz gyorshajtást rögzítettek.
2024. 09. 17. 16:00
Megosztás:

Hiába fülelnek le mind több csalót, negyedével nőtt az ellopott pénz értéke

Meghaladta az 50 ezer forintot az átlagos bankkártyás kár, a számlák elleni támadásban pedig 1-1 lakossági számláról 1,85 millió forint kerül a csalók kezébe. A visszaélésekben érintett összegek a bankkártyák esetében 50, a számlacsalásoknál 80 százaléka az ügyfelek kára lesz. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint némi örömre az ad okot, hogy gyors ütemben emelkedik a meghiúsított csalási kísérletek száma.
2024. 09. 17. 15:30
Megosztás:

Roller és babakocsi: ami nem hiányozhat  a járgányok és a gyerekjátékok közül

Akár az első, akár már a sokadik közlekedési eszközt vásároljuk a gyerekünknek, mindig figyeljünk arra, hogy az biztonságos legyen, és hosszú távon kiszolgálja az igényeket! Ha pedig még környezetbarát és trendi is az adott járgány, pillanatok alatt bele is szeretünk. 
2024. 09. 17. 15:00
Megosztás:

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.
2024. 09. 17. 14:30
Megosztás:

Átalakuló vállalatok – Régi gépek értékesítése, új lehetőségek kihasználása

Amikor a következő generáció veszi át egy vállalat irányítását, az gyakran friss szelet és új ötleteket hoz magával. De az innováció változást is jelent: A régi gépeknek, amelyek lekötik a tőkét, vagy már nem működnek hatékonyan, teret kell adniuk a korszerűsítésnek.
2024. 09. 17. 14:00
Megosztás:

Míg az eladó ingatlanok piacán mérsékelt a lelkesedés, a bérleti piac virágzik

Megtorpanás nélkül emelkedtek az elmúlt hónapokban a kiadó ingatlanok bérleti díjai, hiszen a kereslet folyamatosan erős, ugyanakkor a kínálat már nem annyira.
2024. 09. 17. 13:30
Megosztás:

Csökkenhetnek a klímatelepítési költségek az őszi szezonban

Az őszi szezon ideális időszak a klímaberendezések vásárlására és telepítésére, hiszen ilyenkor a csökkenő kereslet miatt a cégek kedvezőbb árakat kínálnak.
2024. 09. 17. 13:00
Megosztás:

Minibölcsőde épült Ladánybenén

Minibölcsőde épült a Bács-Kiskun vármegyei Ladánybenén, ahol eddig nem volt a három év alatti gyermekek ellátását biztosító intézmény – közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:30
Megosztás:

Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén is meghirdeti a középiskolások számára a STAT WARS, a felsőoktatásban tanulók részére pedig a STAT WARS UNI országos statisztikai csapatversenyt, mindkettőre október 15-én éjfélig lehet jelentkezni - közölte a KSH az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:00
Megosztás:

Új egészségháló a ChinaCham tagvállalatainak

A ChinaCham együttműködési megállapodást kötött a BOKMED Kft-vel azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a Magyarországon működő kínai érdekeltségű vállalatok, intézmények, kiemelten a ChinaCham tagvállalatai részére orvosi-gyógyítói, kiemelten foglalkozás egészségügyi, egészségszűrési és -megőrzési, az érvényes jogszabályi kötelezettségek alapján megvalósuló tevékenységek megszervezésére, ellátására.
2024. 09. 17. 11:30
Megosztás:

Estek a fejlett gazdaságok kötvényhozamai, nem változott a forint értéke

Tegnap tovább araszoltak lefelé a kötvényhozamok a fejlett piacokon és folytatódott a dollár gyengülése is a Fed eheti kamatmeghatározó ülése előtt, amikor legalább 25 bázispontos lépéssel megindulhat az amerikai kamatcsökkentési ciklus.
2024. 09. 17. 11:00
Megosztás:

Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an van a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 09. 17. 10:30
Megosztás: