A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Valóban csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk? Vagy észrevétlenül akkor is ételért nyúlunk, amikor valaki megbántott, valami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, vagy felerősödött bennünk a hiányérzet valaki vagy valami iránt? Annyi, de annyi oka lehet annak, hogy az evéstől várjuk a jólétet, a megváltást, hogy nem is gondolnánk. Közben azt tapasztaljuk, hogy az ezredik fogyókúrás próbálkozás sem hozott eredményt, legalábbis hosszú távút nem. Pedig azt a diétát alkalmaztuk, amivel XY is lefogyott, azt a kapszulát vagy port szedtük, ami a hirdetések szerint már több százezer nőnek segített lefogyni és azokat a gyakorlatokat végeztük, amit a fitnesz guru a legtutibb módszerként tárt elénk. Akkor nekünk miért nem sikerül?

„Az alap problémát abban látom, hogy az emberek többsége feltétel nélkül elhisz mindent, amit lát, amit mondanak neki. Ez a mai világban igencsak veszélyes, hiszen számos felületről, legyen az akár social media, akár más, információk tömkelege zúdul ránk nap mint nap. Elég csak a Facebookot görgetni, hogy szembesüljünk vele, más mennyire boldog, milyen vékony, fitt, milyen szép családja, sikeres karrierje van, és máris hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy a mi életünk egy csőd, vagy legalábbis sokkal szegényesebb” – mutatott rá Pirner Alma.

Erre a hangulatra pedig tökéletesen reagálnak azok a hirdetések, amelyekkel bőségesen meg vannak tűzdelve közösségi felületek. Amelyek „segítenek” abban, hogy szebbek, jobbak, boldogabbak, sikeresebbek, tehát véletlenül se önmagunk legyünk.

Az evés nem gyógyír a sajgó lélekre!

Vigyázat, rossz hír következik: ha azért eszünk, hogy azzal valami mást kompenzáljunk, soha, de soha nem fogjuk jóllakottnak érezni magunkat. Próbálkozhatunk még egy szelet csokival, még egy kis keksszel, a rossz érzés nemhogy múlni nem fog, de felerősödik, mert hozzá társul pluszban a bűntudat is. Sem büntetés, sem jutalmazás okán nem célravezető az evés. Ha eddig e szerint működtünk, fontos, hogy minél előbb tetten érjük magunkat és változtassunk ezen a beidegződésen.

„A jó hírem viszont az, hogy ez nem lehetetlen. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a nem fizikai éhség miatti evésre késztető okok feltárásával és azok megoldásával ki lehet alakítani egy olyan életmódot, ami hosszú távon élhető és eredményes lehet. Ha a lelki hátteret rendbe tesszük, a csillapíthatatlan vágyak helyett az egészségtudatosság kerülhet előtérbe, amivel egyenes út nyílik meg előttünk egy olyan minőségi életre, amelyet valóban élni szeretnénk” – tette hozzá a holisztikus egészség coach.

Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni!

Vajon hányan számolták már össze, hogy eddigi életük során mennyi pénzt költöttek olyan csodaszerekre, amelyek rövid időn belül jelentős fogyást, átalakulást ígértek? Hány fogyókúrába kezdtek ily módon bele, és ezek közül mennyi végződött azonnali vagy később érkező kudarccal? Még ha egy ideig hatásosnak is tűnik egy-egy ilyen módszer, hosszú távú eredménye sok esetben nemigen lehet. Ennek egyik oka az, hogy minden egyes ember különböző. A neme, az életkora, a fizikai adottságai, az életmódja, és még sok más, mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt nem lehet ugyanaz a fogyókúrás por, kapszula, étrend, edzéstípus megfelelő mindannyiuk számára.

„Mindezeken felül rendkívül aggályosnak tartom, hogy a fogyást ígérő termékek nagy része elképesztően silány minőségű. Sokan a gyors eredmény érdekében hajlamosak eltekinteni attól, hogy alaposan megvizsgálják, pontosan mi is az, amit a szervezetükbe juttatnak. Az egészségüket feláldozzák a vágyott szépségük oltárán. Ez óriási hiba! Én abban hiszek, hogy az embert, mint egy komplett rendszert kell vizsgálni. Nem elegendő csak egy edzéstervet összeállítani, csak egy diétát meghatározni, csak a lelki okokat számba venni, mindezeket összehangoltan kell kezelni ahhoz, hogy sikeresen megtörténhessen az életmódváltás” – hangsúlyozta a szakember.

Több mint Bikini Body!

2018 óta kerül megrendezésre minden évben a Bikini Body kihívás, amely a megnevezésén túlmenően sokkal többről szól. Nem csupán „bombaalakot” ígér, mint a legtöbb hasonló program, hanem három hónapos időtartama alatt egy olyan testi és szellemi átformálódást, ami elegendő önbizalmat, motivációt és nem utolsósorban tudásanyagot biztosít a hosszú távú életmódváltáshoz. Az idei évben számos újítással is találkozhatnak a jelentkezők, akik között – ismereteik bővítése céljából – visszatérők is akadnak szép számmal. Aki szeretné, most a tavalyi évben megjelent, de mindeddig csak zárt körben terjesztett Absolutely Woman Diet – Egészség és szépség egy életen át című könyvhöz is hozzájuthat jelentkezésével. Emellett a speciális főzőiskola is újdonság, amely során Alma saját maga bizonyítja be, hogy az egészséges ételek elkészítése a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem egy problémás, időigényes feladat.

„Nagyon örülök, hogy ennyire népszerű a kezdeményezésem a hölgyek körében. A tavalyi évben már több mint 400 nőt mentoráltam a programban. Jelentkezések nem csak Magyarországról, de a világ minden tájáról érkeznek, ugyanis ez egy online program, amely nem igényel személyes jelenlétet. A tartalma igen szerteágazó. Igyekszem a sikeres életmódváltást a lehető legtöbb oldalról megtámogatni, így foglalkozunk a lelki tényezőkkel, az egészséges étrend kialakításával, oly módon, hogy mindenki megtalálhassa azt az irányt, ami a kedvére való, és mozgásformákból is próbálok minél többfélélét megismertetni a tanítványaimmal. Természetesen mindebben az egyes területek neves szakemberei is segítségemre vannak, és több olyan kereskedelmi partner is a programom mellé állt, akik termékeikre jelentős kedvezményeket biztosítanak a résztvevők számára” – ismertette Pirner Alma.

A március 1-jén induló Bikini Body kihívásra február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.

Vállalkozásfejlesztési programot indított a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, ez az úgynevezett Business to Design (B2D) oktatási program, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak - közölte a MOME csütörtökön az MTI-vel.
2023. 04. 02. 05:00
Megosztás:

A lottón megint nem nyert a szelvényed? Nem is fog! Mutatjuk miért!

Megint szénné izgultad magad a szombati lottósorsoláson és ugyanaz lett a vége? Már az első szám kihúzásakor szitkozódtál, hogy a Te számaidat sosem akarják kihúzni? Aztán ahogy sorban jött a többi nyerőszám, Te csak szomorkásan konstatáltad, hogy 'ez most megint nem jött be'?! Hááát, ilyen ez...
2023. 04. 02. 04:00
Megosztás:

Speciális ügyeket is lehet intézni két BKK-ügyfélközpontban

Speciális ügyekben ezentúl a Deák Ferenc téri és a Kelenföld ügyfélközpontban fogadja ügyfeleit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 04. 02. 03:30
Megosztás:

Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron

Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak csütörtökön Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.
2023. 04. 02. 03:00
Megosztás:

A kelet-európai állam- és kormányfők segítséget kérnek Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt

A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
2023. 04. 02. 02:00
Megosztás:

2030-ra elérhető a villamosenergia-szuverenitás

Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások villamosenergia-igényét is - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
2023. 04. 02. 01:00
Megosztás:

2022-ben a Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet Európában

A Huawei Technologies (Huawei) kínai infokommunációs cég nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet Európában az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) 2022-es szabadalmi indexe szerint - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.
2023. 04. 02. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 04. 01. 22:00
Megosztás:

Hány gyerek születik naponta a Földön? Melyik országokban születik a legtöbb ember ma? Hány gyerek születik Magyarországon?

Hány ember születik egy nap a Földön átlagosan? Melyik földrészen hány gyermek születik naponta? Mely országokban születik a legtöbb gyerek egy nap? Hány gyerek születik Magyarországon? Az ENSZ becslései szerint a világon átlagosan napi 385 000 gyermek születik, vagyis évente több mint 140 millió újszülött érkezik a világra.
2023. 04. 01. 22:00
Megosztás:

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely önkormányzata

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely ellenzéki többségű önkormányzata, amely idei költségvetésében több mint 666 millió forint "vagyongazdálkodási bevételt" irányzott elő. A Fidesz közgyűlési frakciója szerint nem megfontolt gazdálkodás, hanem vagyonfelélés zajlik.
2023. 04. 01. 21:00
Megosztás:

Egy héten belül már a második viharzóna pusztított az Egyesült Államokban

Legkevesebb 11 ember halálát okozták tornádók és viharok az Egyesült Államok középső államaiban péntek este és éjszaka; Illinois államban egy koncertterem leszakadó mennyezete többeket maga alá temetett.
2023. 04. 01. 20:00
Megosztás:

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás: