A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal a parlament

Az önkormányzatokat és egyéb belügyi ágazatokat érintő törvényjavaslatokat tárgyal kedden az Országgyűlés, amelynek napirendjén szerepel az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet 2025. május 18-ig történő meghosszabbítását kezdeményező előterjesztés is.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal a parlament

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés a megszokottnál korábban, 8 órakor kezdődik a napirend előtti felszólalásokkal.

Elsőként a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását vitathatják meg, a javaslat alapján változik a polgármesterek fizetésének megállapítása, jövőben azt a nemzetgazdasági átlagkeresethez kötik.

A belügyi ágazatokat érintő törvények módosítása a 2025/2026-os tanévtől kezdve, felmenő rendszerben bevezetné a digitális bizonyítványt, az állami vizsga teljesítéséről kiállított dokumentum kivételével. Ugyanakkor kérelemre papíralapú díszpéldányt is köteles lesz kiállítani az iskola a bizonyítványból.

A kormány az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi november 19-től további 180 nappal, 2025. május 18-ig. Az ezzel kapcsolatos, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását is elkezdi tárgyalni a parlament.

Együttes általános vita lesz négy igazságügyi tárgyú törvényről. Ezek között szerepel a szakértői pályát vonzóbbá tenni akaró, az egyes törvényeknek az igazságügyi szakértőkkel és a szakértői bizonyítással összefüggő módosítása.

Tárgyalják még a jogi versenyképesség érdekében egyes törvények deregulációs célú módosítását, az egyes iparbiztonsági, tűzvédelmi és hulladékgazdálkodási hatósági eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot, valamint az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását.

Sürgősséggel tárgyalja a Ház a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítását. Az előterjesztő kormány szerint a törvényjavaslat mielőbbi elfogadása kormányzati érdek, tekintettel "a magyar hallgatók, oktatók Európai Bizottság általi diszkriminációjára is".

Több nemzetközi szerződést is megvitatnak a képviselők, ezek egyebek mellett a kettős adóztatás elkerülését, a beruházások ösztönzését célozzák.

Szakértők a PropFit tartják a DeFi jövőjének, látják a potenciális hozamokat azon kriptovaluta kapcsán, amely finanszírozott számlákat ígér a kereskedőknek

Az iparági szakértők szerint a Proprietary Finance (PropFi) a DeFi jövője. Az iparági szakértők úgy vélik, hogy a PropFi forradalmasítja a befektetők és kereskedők tőkéhez való hozzáférését, és emiatt egyre nagyobb figyelmet kap mind a hagyományos pénzügyi szektorban, mind a kriptovaluta kereskedelemben.
2024. 10. 22. 10:44
Megosztás:

Emelkedtek az amerikai és európai hozamok; újra gyengült a forint az euróval szemben

Tovább hűltek a kamatcsökkentési várakozások az USA-ban és folytatódott a meredek hozamemelkedés, köszönhetően az erős amerikai konjunktúra-adatoknak és a vámok emelésével kampányoló – és ezzel várhatóan magasabb inflációt okozó - Donald Trump emelkedő győzelmi esélyeinek.
2024. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

A Nikkei délelőtt 1,2%-kal csökkent, miután kiderült, hogy japán kormánypárt attól tart, hogy a közelgő választásokon elveszítheti alsóházi többségét. Kína hétfőn 25 bázisponttal csökkentette az irányadó hitelkamatokat a gazdasági növekedés támogatása érdekében. Ennek hatásár az SSEC és a Hang Seng is 0,5%-os növekedéssel kezdte a kereskedést, a ma reggeli zárásra azonban már csökkent a lendület, mindkét index, illetve a CSI300 kínai blue chip index is 0,2%-os pluszban zárhat.
2024. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Az elemző szerint az RCOF a "következő Dogecoin", és 0,03 dollárról 0,7 dollárra növekedhet három hónapon belül.

Az elemzők szerint az <a href="https://rcofinance.com/?utm_source=profitline&utm_medium=n&utm_campaign=1022" target="_blank">RCO Finance (RCOF)</a> a „következő Dogecoin”, és azt jósolják, hogy az árfolyama 0,03 dollárról 0,70 dollárra fog emelkedni három hónapon belül.
2024. 10. 22. 09:01
Megosztás:

Csökkenéssel kezdték a hetet a vezető nyugat-európai indexek, a BUX 0,3%-kal mérséklődött

A páneurópai STOXX600 0,6%-ot esett, amelyet az ingatlanszektor közel 2%-os mérséklődése vezérelt, míg az energiaipari részvények az emelkedés élére álltak, miután az olajárak a múlt heti 7%-os esést követően stabilizálódtak.
2024. 10. 22. 09:00
Megosztás:

Csökken a betölthető banki állások száma a londoni Cityben

A legutóbbi negyedév emelkedése ellenére jelentősen csökkent az elmúlt egy évben a meghirdetett új pénzügyi munkahelyek száma a londoni Cityben, és ennek egyik fő oka a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta még mindig tartó alkalmazkodási folyamat - áll az egyik vezető globális pénzügyi munkaerőpiaci adatszolgáltató és tanácsadó cég hétfőn Londonban ismertetett friss felmérésében.
2024. 10. 22. 08:00
Megosztás:

Budapesten nem lehet majd kihasználni az 5%-os THM plafont?!

Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető.
2024. 10. 22. 07:30
Megosztás:

Optimisták a munkaadói várakozások – a cégek 45%-a létszámbővítést tervez 2025-ben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre érkezett jelentkezések száma 2024 harmadik negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Somogy, Fejér és Zala vármegyékben volt megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan az elérhető állások száma kis mértékben, de folyamatosan csökkent továbbra is – derül ki a Profession.hu idei harmadik negyedéves jelentéséből.
2024. 10. 22. 07:00
Megosztás:

Ipari digitalizáció: még várat magára a forradalom a szigetszerű működés miatt

Miközben a világ néhány pontján már kizárólag robotok dolgoznak a gyárakban és a globális cégek közel háromnegyede számol be arról, hogy sikerrel vezetett be Ipar 4.0 projekteket vagy éppen azok megvalósítása közben jár, a valóság az, hogy az iparvállalatok nehezen találják meg az utat, hogy az egyes automatizált rendszereiket a szigetszerű működésből egy integrált és a termelés egészében átjárható rendszerré fejlesszék. A legtöbben fel sem ismerik a problémát vagy nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, máshol pedig az okoz gondot, hogy egy komplex, idő- és költségigényes projektről van szó. Európa és benne Magyarország versenyképességi problémákkal küzd, ezért létkérdés a legújabb technológiák minél hatékonyabb alkalmazása az iparban.
2024. 10. 22. 06:30
Megosztás:

Ismét sztrájkot hirdettek a belgiumi Charleroi repülőtéren

Az összes induló járatot törlik kedden a belgiumi charleroi-i repülőtéren a biztonsági személyzet sztrájkja miatt kedden - jelentette hétfőn a Belga belga hírügynökség.
2024. 10. 22. 06:00
Megosztás:

A BRICS-országok nukleáris iparvállalatai atomenergetikai szövetséget kötöttek

Az új szövetség a BRICS+ országokban működő atomenergetikai vállalatokat segíti az atomenergia fejlesztésében és az együttműködésben, a legjobb gyakorlatok cseréjében, a képzésben és egyéb területeken.
2024. 10. 22. 05:30
Megosztás:

Több ezer diákot mozgat meg a Pénzügyi Junior Klasszis verseny

Mintegy háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő háromfordulós Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági diákversenyre - közölte a Privátbankár hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 05:00
Megosztás:

Október 23-án ne hajts ezekre az utakra, mert pórul jársz!

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából több rendezvényt is tartanak Budapesten, amelyekhez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani, ezért változik néhány járat menetrendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 04:30
Megosztás:

125 ezer magyar diák kap laptopot Magyarországon - hanyadikosok kapják pontosan?

Decemberig újabb 125 ezer diák kap laptopot a kormány támogatásának köszönhetően - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.
2024. 10. 22. 04:00
Megosztás:

A Pentagon főnöke 400 millió dolláros segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Újabb, 400 millió dollár értékű amerikai katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának Llojd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn Kijevben.
2024. 10. 22. 03:30
Megosztás:

Lecsapott a madárinfluenza Bács-Kiskun vármegyére

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 03:00
Megosztás:

Könyvvizsgálat 2025: Sokaknak nem lesz kötelező, de mégis megéri folytatni

Egy várható törvénymódosításnak köszönhetően felemelhetik a könyvvizsgálati kötelezettek árbevételi határát 600 millió forintra a 2025-ről készült beszámolókra vonatkozóan, ami miatt sok cég fog kiesni ebből a kötelezetti körből. Ez elsőre talán örömteli hírnek tűnhet, hiszen a könyvvizsgálat költséget és időráfordítást jelent a vállalkozásoknak. Azonban a könyvvizsgálatnak vannak olyan pozitívumai, amelyek miatt érdemes átgondolni a most kiesett cégeknek is az audit folytatását.
2024. 10. 22. 02:30
Megosztás:

Te is lelépnél Magyarországról? Ebben az országban a legboldogabbak a magyarok

Az elmúlt 10-20 évben Magyarországról számos állampolgár döntött a külföldre költözés mellett, különféle okok miatt, mint a gazdasági helyzet, karrierlehetőségek vagy személyes elégedettség keresése.
2024. 10. 22. 02:00
Megosztás:

Milyen napon születtél? Ettől függ, mit kell tenned a pénzügyi szerencsédért!

Születésed napja nem csupán életed kezdetét jelzi, hanem megmutatja, milyen energiák kísérik pénzügyi utadat. A hét minden napja különleges rezgést hordoz, amely befolyásolja, hogyan kell cselekedned, hogy pénzügyi szerencséd teljesedjen. Nézzük, mit üzen neked születésed napja!
2024. 10. 22. 01:00
Megosztás:

A villany- és gázszámlákat kötelező elektronikusan fogadni január 1-jétől

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki; az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 00:30
Megosztás: