A viharkárok mérséklésében is segíthetnek a virtuális erőművek

Idén augusztusban a régiónkban olyan viharok tomboltak, amelyek több országban is jelentősen megrongálták az elektromos hálózatot. Ez Horvátországban tartósabb áramszüneteket is okozott. Déli szomszédunkban drasztikusan visszaesett a fogyasztás, a megtermelt energia mennyisége viszont nem változott, így többlet alakult ki a hálózaton, amely nehéz helyzetbe hozta a rendszerirányítót. Mit tehetnek ilyenkor a szolgáltatók, és hogyan profitálhatnak ebből az energiatermelők? Tóth Kornél, energiapiaci szakértő szerint a virtuális erőművek jelenthetik a választ.

A viharkárok mérséklésében is segíthetnek a virtuális erőművek

A villamosenergia-hálózat rendkívül kitett az egyre gyakrabban szélsőséges időjárásnak, könnyen megsérülhetnek a vezetékek, például egy nagyobb viharban. A közelmúltban Horvátországban több ilyen helyzet is kialakult, a hálózat pedig súlyos károkat szenvedett, 27 átviteli oszlop rongálódott meg vagy dőlt ki. Ilyenkor az áramszünetek miatt hirtelen leáll a fogyasztás, a megtermelt energia azonban megmarad. Idén nyáron Magyarországon is tapasztalhattunk hasonlóan nagy viharokat, a megújuló energiaforrások terjedésével pedig egyre könnyebben billen ki a hálózat az egyensúlyi helyzetből, ezért érdemes felkészülnünk a horvátországihoz hasonló esetek kezelésére.

Az időjárási zavarok főként az elektromos hálózat elosztó infrastruktúráját veszélyeztetik, vagyis a termelés és a fogyasztás közötti átvitelt. A megújulók egyre nagyobb aránya miatt a rendszer továbbra is energiát termel, de a megrongálódott távvezetékek okán nincs mód arra, hogy ez az energia eljusson a fogyasztókhoz.  Amikor a felhasználók egy része hirtelen leszakad a hálózatról, a keletkező többletenergia jelentős kockázatot jelent. A végfelhasználói eszközök nem tudják kezelni a többletet, ez pedig a károsodásukat okozhatja és balesetveszélyes helyzetekhez is vezethet. Az energiarendszerben a termelés és a fogyasztás egyensúlyát folyamatosan fenn kell tartani, ezért a termelőket ennek megfelelően szabályozzák.

„A rugalmassági aggregátor szolgáltatók a fogyasztás és a termelés összehangolásával segítik a hálózat kiegyensúlyozását” – magyarázza Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője. – „A horvát vihar idején a rendszer stabilizálásához 75 percig vissza kellett fognunk a partnereink termelését, amellyel végül 14 MW-nyi többletenergiától szabadítottuk meg a hálózatot. A leszabályozás ellenére azonban ügyfeleink veszteség helyett mintegy 10 ezer eurós plusz bevételhez jutottak, miközben a hálózatra nehezedő terhelés csökkent. Ez a fajta hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatás Magyarországon is elérhető, így hasonló esetben a magyar termelők vagy fogyasztók is segíthetik a hálózat kiegyensúlyozását, ami a horvátországi-nál is magasabb extra bevételi forrást is jelent a számukra.” – fűzi hozzá Tóth Kornél.

A következő évek hálózatfejlesztésében kulcsszerepet játszanak majd a rugalmassági aggregátorok, amelyek virtuális erőműként működnek és hozzáférnek az egyébként kiaknázatlan energiaforrásokhoz. A segítségükkel a termelők akkor termelnek áramot, amikor a legjobb árat kapják érte, a fogyasztók pedig akkor használnak áramot, amikor az a legolcsóbb. „Az energiatermelők már azért is kapnak kompenzációt, ha készenlétben állnak az erőmű teljesítményének csökkentésére vagy leállítására és további bevételhez jutnak magáért az aktiválásért. Az ebből származó bevétel pedig fedezi, sőt általában meg is haladja azt az összeget, amelyet áramtermeléssel keresett volna az erőmű” – egészíti ki Tóth Kornél.

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás: