Átadták az új óvodát Eleken

Magyarországon kevés helyen nőtt úgy a gyermekek száma az elmúlt években, mint Eleken - mondta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a csaknem 913 millió forintból épült új óvoda átadó ünnepségén a Békés vármegyei településen vasárnap.

Átadták az új óvodát Eleken

Révész Máriusz kiemelte, miközben "nehéz időket élünk", háborúk dúlnak szerte a világban, Eleken "a békés jövő építése" zajlik. A politikus kiemelte, az állam komolyan veszi a felelősségét, ezért számtalan családtámogatási kedvezményről - egyebek mellett adó- és járulékkedvezményről, a csok-ról, ingyenes tankönyvekről, étkezési támogatásról - született döntés, aminek hatására javult a gyermekvállalás, "ha nem is olyan mértékben, mint szerettük volna, és nem olyan mértékben, mint Eleken" - fogalmazott. Az államtitkár megjegyezte, úgy tudja, a település két éven belül szeretne újabb óvoda fejlesztésére pályázni. "Tudnak valamit az elekiek" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "a gyermek a jövő - az országnak és a településeknek is".

Révész Máriusz szólt arról is, hogy szeretné, ha mihamarabb rendeznék a bölcsődei gondozók, az óvónők és a dajkák fizetésemelésének kérdését, ami "adóssága a kormánynak", és amire szükség van szavai szerint, mert "ők foglalkoznak a jövővel" Beszédében az államtitkár megjegyezte, egyes országokban megsokszorozódott a nemi identitásukban bizonytalan gyerekek száma. "Mi nem ilyen világot akarunk" - húzta alá.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy "hosszú idő után indult fejlődésnek a település", az elmúlt négy évben mintegy hárommilliárd forint fejlesztési támogatás érkezett a településre, amiben nincs benne a Gyula-Elek közti út felújításának a költsége.

A politikus emlékeztetett arra, a miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy Kelet-Magyarországot Nyugat-Magyarország szintjére szeretné emelni. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Pécs-Szeged-Békéscsaba, Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig a Zalaegerszeg-Békéscsaba alatti vonal fejlesztésére tett ígéretet - mondta. Kovács József megjegyezte, tíz éve határoztak arról, hogy 3 éves kortól kötelező óvodába járni, a fejlesztés nélkül ennek Elek nem tudott volna eleget tenni.

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke szimbolikusnak nevezte a beruházást, amellyel egy több mint 20 éve üresen álló, csaknem az enyészet martalékává váló épületet sikerült megmenteni a jövő számára. Kiemelte, a 2013-2020-as uniós keretköltségvetési időszakban Békés vármegye az eredetileg tervezett 58 milliárd forint helyett 90 milliárdot meghaladó fejlesztési forrást nyert el, 541 pályázatot valósítottak meg; óvoda- és bölcsődefejlesztésre közel 11 milliárd forint érkezett.

Szelezsán György (független) polgármester köszöntőjében kiemelte, az elmúlt négy évben közel tízszer annyi fejlesztési forrást kaptak, mint korábban, amiből - a teljesség igénye nélkül - külterületi mezőgazdasági utak, belterületi kerékpárutak, játszóterek, a művelődési ház, a könyvtár, az általános iskola, a temetők újulhattak meg, fejlesztették a sporttelepet, tornaszobákat, kormányablak létesült a városban, elkezdődött a katolikus templom felújítása. "És véget ért az egyik legnagyobb és legfontosabb beruházás: az óvodafejlesztés" - közölte.

Megjegyezte, Elek "folyamatosan fejlődő, emberközpontú településsé vált, ahol jó lakni". A mintegy 4500 lelkes település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert el támogatást, amelyet uniós többlettámogatással, és mintegy 140 millió forint hazai forrással kellett kiegészíteni a költségek ugrásszerű növekedése miatt.

A támogatásból a jelenleg három telephelyen működő óvodából két telephelyet újítottak fel komplex módon, energetikailag is; összesen 150 férőhely jött létre. Az összegből 60 parkolót is kialakítottak, és a pedagógusi munkához eszközöket, játékokat is vásároltak. A kivitelezést a gyulai Futizo Kft. végezte.

Furcsa számok és a viszontbiztosítók

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig csökkentek, miközben pl. az S&P500 eddig 11,4 százalékot emelkedett.
2024. 05. 28. 05:30
Megosztás:

Partneri együttműködést kötött az Auchan és az MLSZ

Játszani csak szívből. Vásárolni csak OKAuchan.” szlogennel kötött partneri együttműködést az Auchan és az MLSZ, amelynek keretében a kiskereskedelmi lánc hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott partnere az idei Európa-bajnokság ideje alatt. Május 27. és július 14. között a Bizalomkártyás vásárlók 10 000 forint feletti vásárlás esetén napi és heti nyereményjátékokon vehetnek részt, a kampány végén pedig valamennyi vásárló között 1 millió Bizalompontot is kisorsolnak, ami egy az egyben levásárolható.
2024. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 28. 04:30
Megosztás:

Magyar program segíthet a meddő pároknak: ITT a Garantált Gyermek Program

A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban 300.000 meddő pár él, a statisztikák pedig évről évre romlanak. A férfiaknál a nemzőképtelenség, a nőknél pedig a meddőség folyamatosan növekvő számú populációt érint és az elmúlt évtizedekben a nyugati típusú, modern társadalmak legjelentősebb súlyú betegségévé vált.
2024. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Ekkora büntetést kell fizetni a CSOK Pluszra, ha megsértjük az előírásokat

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenünk, melyek megsértésekor büntetőkamattal növelten kell visszafizetnünk a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést. A Bankmonitor szakértői kiszámolták ennek összegét.
2024. 05. 28. 03:30
Megosztás:

A legtöbb magyar ebbe a három országba utazik nyaralni idén!

Az Insura.hu legfrissebb felmérése szerint idén nyáron az ügyfelek 56 százaléka tervez külföldi utazást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A biztosításközvetítő társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyaralási utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.
2024. 05. 28. 03:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) és Shiba Inu (SHIB) ára lemarad, miközben a Rollblocknak (RBLK) tízszeres nyereséget jósolnak júniusra

Számos altcoin piacán a kriptovaluták ára egyre ingadozóbbá válik. A mém érmék piacán a két vezető, a Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) konszolidációs jeleket mutat, amit a lendület hiányaként lehet értelmezni. Ezzel szemben egy másik előértékesítési érme azt jelzi, hogy ez lehet a legjobb kripto, amit ebben a negyedévben érdemes vásárolni. Ez az új gyöngyszem, a Rollblock (RBLK) vonzereje abban rejlik, hogy hogyan oldja meg az online játék világában felmerülő problémákat. Olvass tovább a részletes információkért!
2024. 05. 28. 02:30
Megosztás:

Az a nyugdíjas nyer sokat, aki mindig korán ébred

"A korai madár kapja meg a féreg helyett a milliókat!" – Az idősek titkos fegyvere a meggazdagodásért!
2024. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, hogy hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az oda kilépést tervező vállalatokat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 28. 01:30
Megosztás:

Miért jár pórul, aki még mindig sárga csekken fizeti a rezsit?

Az utóbbi években a digitalizáció és a technológiai fejlődés jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, különösen a pénzügyi tranzakciók terén. Ennek ellenére Magyarországon még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos sárga csekkes fizetési módszerhez, amikor a rezsiszámláikat rendezik. Ez a megszokás azonban számos hátránnyal járhat, amelyek mind anyagi, mind pedig időbeli veszteségeket okozhatnak.
2024. 05. 28. 01:00
Megosztás:

A BTC árfolyam a csúcs közelében, ez az érme is profitálhat a növekedésből

A Bitcoin árfolyam a történelmi csúcs körül mozog, a digitális arany a múlt hét elején egészen 70 000 dollárig szökött, a piac pedig kíváncsian figyeli, meddig megy még fel a BTC ára.
2024. 05. 28. 00:01
Megosztás:

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.
2024. 05. 27. 23:30
Megosztás:

Lemaradtál a PEPE és BONK árfolyam emelkedéséről? Ne hagyd ki a Raboo előértékesítést, amely már 40%-kal emelkedett

Annak ellenére, hogy a piaci volatilitás széleskörű, a mém érmék továbbra is nyereséget termelnek, legalábbis heti szintű hozamokat vizsgálva. A Pepe és a BONK remekül szerepeltek, és az elmúlt hetekben a kriptós hírek élére kerültek. Azonban figyelembe kell venni néhány szakértő véleményét, miszerint a legnagyobb árfolyam-emelkedéseik már mögöttük lehetnek.
2024. 05. 27. 23:00
Megosztás:

A gazdáknak kell az uniós agrárpolitika középpontjában állnia

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 05. 27. 22:30
Megosztás:

Idén még restriktív maradhat az EKB kamatpolitikája

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint júniusban ugyan ténylegesen megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus, de az idei évben még megszorító jellegű, restriktív monetáris politikát kell fenntartani.
2024. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Alacsonyabban maradhatott a semleges kamatszint?

A semleges kamatszintről értekezett a Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller.
2024. 05. 27. 21:30
Megosztás:

Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetésen áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Kevés volt a külföldi ingatlanvásárlás eddig az évben

Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot, az utóbbi fél évben a vevők mindössze 2,5 százaléka volt külföldi állampolgár, akik közül sokan életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 27. 19:30
Megosztás: