Az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a vállalkozásokat, nincs általános körű probléma és kezelhető a hazai toxinhelyzet. A felvásárlás nagyobb átláthatósága és a piaci bizalom erősítése érdekében az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát - írták az Agrárminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy rombolja a gazdasági bizalmat a kukoricatermés részleges toxinszennyezettségére épített hangulatkeltés, amely a piaci folyamatok termelők számára kedvezőtlen befolyásolása érdekében tapasztalható.
Nagy István önmérsékletet és a szabályok betartását kérte az ágazat szereplőitől. Ha a feldolgozók, a kereskedők, a termelők és a hatóságok is megfelelően elvégzik a feladataikat, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű kukorica áll a hazai feldolgozóipar és takarmánygyártás rendelkezésére - tette hozzá.
Kifejtette, az ágazatban a kukoricafelvásárlási tevékenységekkel kapcsolatban kialakult széles körű bizalmatlanság jövőbeni csökkentése és megszüntetése érdekében a tárca áttekinti, a gabonafélék minőségvizsgálati gyakorlata szabályozási eszközökkel javítható-e.
A gazdálkodók jelzései alapján Magyarországon jelenleg ugyanis heterogén módon történik a gabonafélék felvásárlás előtti ellenőrzése, különös tekintettel a toxintartalom-meghatározására. Ez jelentős kiszolgáltatottságot és veszteséget okozhat a hazai gazdálkodóknak.
Ezért vizsgálja meg az Agrárminisztérium, hogy szabályozási eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a meglévő különbségeket a minőségvizsgálatok terén, ezzel növelve a termelői biztonságot és az átláthatóságot. A szakmával való egyeztetéseket követően a kérdéskör szabályozási eszközeinek felülvizsgálatára is lehetőség nyílhat - emelte ki Nagy István.
A miniszter arra emlékeztetett, hogy az idei esztendőben a száraz, tartós hőhullámokkal sújtott nyári időjárás következtében megnövekedett a mikotoxinokkal, különösen az aflatoxinnal kapcsolatos kockázat a kukorica termésében.
A termelőknek ugyanakkor mindent meg kell tenniük a tárolás során a betakarított kukoricakészletek minőségének megőrzése érdekében, szükség szerint el kell végezni a megfelelő tisztítási és kezelési folyamatokat.
A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru.
Amennyiben indokolt és szükséges, a Nébih ismételten ellenőrzi a kukoricát feldolgozó és felhasználó vállalkozásokat - fűzte hozzá az agrártárca vezetője a közleményben.