Az AI egy többarcú történet

A Szilícium-völgy legfontosabb témája továbbra is a mesterséges intelligencia, a vállalatok kedvezően ítélik meg az új technológiát, amelybe jelentős összegű beruházásokat is eszközölnek, sőt – működésüket az ezzel kapcsolatos optimista előrejelzésekre alapozzák. A Fidelity International tizenegy elemzője és portfóliómenedzsere öt napon keresztül volt úton, hogy összesen huszonöt vállalat és szervezet képviselőivel találkozzon. A pénzügyi szakértők szerint bár a mesterséges intelligenciával kapcsolatos megközelítések árnyaltak és sokfélék, a tapasztalatok szerint sem a technológia kritikátlan támogatói, sem pedig a borúlátó akadékoskodók nem veszik észre a történet finomabb részleteit, emiatt az AI közeli befektetésekhez komoly odafigyelésre és precízen meghatározott megközelítésmódra van szükség.

Az AI egy többarcú történet

A Fidelity szilicium-völgyi túráján nem meglepő módon a beszélgetések fő témája a mesterséges intelligencia volt. Az út során egészen árnyalt kép rajzolódott ki a mesterséges intelligenciáról: kiderült, hogy a különböző iparágak és vállalatok eltérő módon közelítenek hozzá. A szakértők arra számítanak, hogy a következő három évben alaposan át is fog alakulni a technológia. Ezért fontos, hogy figyelmünket az AI olyan nyerteseire összpontosítsuk, amelyek ma még nem feltétlenül termelnek nyereséget a technológiából, de hosszabb távon jó esélyük van erre.

A hardver iránt – egyelőre – nagy a kereslet

A mesterséges intelligenciához szükséges hardverek iránt nagy a kereslet. A hardver biztosítja az AI-számításokhoz szükséges teljesítményt, így minden olyan szervezetnek, amely AI-technológiát akar használni, be kell ruháznia a megfelelő hardverbe, például processzorokba, memóriába és háttértárakba, hálózati összeköttetésekbe és adatközpontokba. A hardvereladások zömét a grafikus processzorok (GPU-k) adják, mivel ez a komponens az AI-adatközpont kritikus technológiai építőköve.

A hardverek iránti kereslet miatt a szoftverek némileg háttérbe szorultak, de ez valószínűleg csak átmeneti jelenség lesz: bár valóban a GPU-k biztosítják a számítási teljesítményt, az AI-felhasználóknak továbbra is szükségük van az IT-ökoszisztéma többi elemére is az AI-megoldások optimalizálásához. Ez azt jelenti, hogy amikor a tágabb értelemben vett IT-infrastruktúra újból a figyelem középpontjába kerül, a vállalatok kiadásai egyenletesebben oszlanak majd meg a hardver és a szoftver között.

Emellett idővel még a hardver-célú költekezés kapcsán is nagyobb változatosságra számíthatunk; jelenleg a GPU-kra fordított kiadások mellett minden más eltörpül, de ez változhat, ahogy beindul az alternatív technológiák fejlesztése. 

A mesterséges intelligencia kapcsán zajló versenyben a kimaradástól való félelem (Fear Of Missing Out, FOMO) is szerepet játszhat, mely szintén ösztönzőleg hat a hardveres beruházásokra. A vállalatok nem akarnak lemaradni a vetélytársaik mögött az AI kihasználásában, de ez vélhetően csak akkor tudja fenntartani a beruházások volumenét, ha a vállalkozások anyagi előnyt is tudnak kovácsolni a mesterséges intelligenciából. Az AI-hardverek iránti kereslet nagy része a kockázati tőkebefektetők által támogatott startupoktól származik. Sok ilyen startup nem nyereséges, és ha ez így marad, a kockázatitőke-finanszírozás lassulni fog, ami a hardverek iránti keresletre is hatással lesz.

Az ipari integráció mértéke változó

Vannak olyan iparágak, amelyek szereplői képesek voltak beszerezni a mesterséges intelligenciához kapcsolódó hardvert, és gyorsan megtalálták az új módszerek integrálásának módját, így azok kézzelfogható értéket adtak a működésükhöz. Ezek a vállalatok jellemzően médiaalapúak, és üzleti modelljük középpontjában a kreatív feladatok, például a zenei, video- és játéktartalom-előállítás állnak. Vannak olyan munkakörök is, amelyek könnyen ki tudják használni az AI-technológiát, ilyen például a kódolás. 

Más iparágak esetében kevésbé egyértelmű, hogy milyen úton-módon lehet pénzzé tenni az AI által kínált lehetőségeket. Az üzleti modell alapján működő nagyvállalatok, például a pénzügyi és az egészségügyi szolgáltatók, a multinacionális vállalatok és konglomerátumok, valamint a kormányok olyan nagy, működési szempontból sokszínű szervezetek, amelyek a legtöbb pénzt fordítják informatikai kiadásokra. A vállalati AI nem tett akkora előrelépést tavaly óta. Rengeteg teszt és próbaüzem zajlik, de az AI alkalmazása mellett szóló üzleti érvek megtalálása terén nem történt érdemi áttörés. A vállalati ügyfelek még mindig keresik az AI integrálásának módjait, és nem tudni, hogy ez a „felfedező” szakasz meddig tart.

A generatív AI-t felhasználó szervezetek típusai jelentős szórást mutatnak

Forrás: McKinsey, 2024. március. Megjegyzés: A felmérésben résztvevők száma 1363 volt. 

Mindezek ellenére a mesterséges intelligencia kis léptékű változásokat is előidéz, például a kódolás terén. Ugyanakkor technológiája még mindig nem kiforrott, és a belőle származó eredmények nem következetesek. A kreatív iparágak számára ez nem okoz problémát, viszont komoly akadályt jelent az olyan területeken, ahol a pontosság létfontosságú: például az egészségügyben, a pénzügyi szférában, egyes ipari vállalatoknál és a kormányhivatalokban.

Ezen ágazatok némelyike szigorúan szabályozott is, ami azt jelenti, hogy az AI-megoldások megbízhatóságának nagyon magas szintűnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen a követelményeknek és meggyőzze a szabályozó testületeket. Az eredményekben előforduló legapróbb hibák is jelentős következményekkel járhatnak: az érintett vállalatokat felelősségre vonhatják a felügyeletüket ellátó szervek, emellett a hírnevük is súlyosan csorbulhat. Ezen okok miatt a vállalati ügyfelek eddig lassabban fogadták be az AI-technológiákat.

Befektetés a mesterséges intelligenciába

A piac jelenleg az AI közvetlen kedvezményezettjeire összpontosít, ahol a ténylegesen a technológiából származó bevételek a pénzügyi kimutatásokban is megjelennek. Ezeknek a vállalatoknak, főként a hardver- és félvezetőiparban működő cégeknek a részvényárfolyamai felfelé mozdultak el. Ahhoz azonban, hogy ezek a vállalatok fenntarthassák nyereségnövekedésüket, ügyfeleiknek kereskedelmileg is hasznosítaniuk kell az AI-t, ami rövid- és középtávon nehézkesnek bizonyulhat. A befektetők talán jobban teszik, ha olyan vállalatokat keresnek, amelyeknél a mesterséges intelligenciával kapcsolatos bevételek még nem jelennek meg a kimutatásokban, de hosszú távon megvan a lehetőségük erre.

Az adatinfrastruktúrával és IT-tanácsadással foglalkozó vállalatok az AI-értéklánc fontos, de alulértékelt pontján helyezkednek el. A vállalkozásoknak meg kell oldaniuk az adathiány problémáját ahhoz, hogy az AI-t a lehető legjobban ki tudják használni − ehhez viszont adatkezelési megoldásokra és szakértelemre van szükség. A terület szakértői segíthetnek ezeknek a vállalatoknak megoldást találni ezekre a kihívásokra, amilyet például az AI változó szabályozási és jogi környezete is jelent. Sok vállalat megkezdte az együttműködést az adatszakértőkkel, ennek hatása fokozatosan meg fog jelenni a vállalati eredményeikben is.

A hardverek terén vannak olyan gyártók, amelyek az AI-rendszerekben általánosan jelenlévő komponenseket biztosítanak, így nem függnek konkrét AI-technológiáktól vagy szolgáltatóktól. Például a TSMC félvezetőgyártó üzletága profitálni fog a technológiából, függetlenül attól, hogy melyik AI-chip tör az élre (GPU, CPU vagy egyedi chip), vagy hogy mely ügyfelek kerülnek ki győztesként (Nvidia, AMD vagy a hyperscale felhőcégek).

A felhőszolgáltatóknak szintén hasznukra válik majd az AI térhódítása, de a növekedésük nem kizárólag ettől a tényezőtől függ. Az Amazon felhőalapú számítástechnikai üzletága például nagy haszonélvezője lesz annak, hogy a vállalatok bevezetik az AI-t és így nagyobb felhőalapú számítástechnikai igényeik lesznek. A felhő alapú technológiák felhasználóinak azonban még az AI nélkül is modernizálniuk kell IT-stackjeiket, és egyre nagyobb mértékben kell felhő alapú szolgáltatásokat igénybe venniük.

Az AI nyerteseit egyelőre még nem látjuk 

A mesterséges intelligencia egy több éven át tartó, változó sebességgel zajló történet, ahol a győztesek fokozatosan, a gazdaság különböző területein fognak megjelenni.

„A vállalatok egymással vetélkedve igyekeznek kitalálni, hogyan tudják a legjobban kihasználni az AI-t, ebből adódóan nagy a kereslet például a GPU-k iránt, hogy támogassák ezt a „felfedezési” fázist; a kézzelfogható előnyök azonban eddig általában elmaradtak. Idővel a különböző iparágak és vállalatok eltérő módon és eltérő sikerrel fogják alkalmazni a mesterséges intelligenciát. Emiatt nekünk esetenként külön-külön kell megpróbálnunk megérteni az AI hatását, alkalmazását és kereskedelmi hasznosítását” - tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Az AI monetizálása terén zajló verseny miatt az innovációra szánt vállalati költségvetési keretek elszívják a levegőt az általánosabb IT-kiadások elől. Idővel ez valószínűleg változni fog, és az IT-kiadások kiegyensúlyozottabbá válnak. Abban biztosak lehetünk, hogy a technológiai kiadások összességében idővel növekedni fognak, mivel a technológia hatékonyságjavulást eredményez, ami a vállalatok számára létfontosságú akkor, ha helyt akarnak állni a versenyben. 
A digitalizálás és az automatizálás olyan, már folyamatban lévő technológiai változások, amelyeket a vállalatok sokféleképpen alkalmaznak. Hasonlóan tekinthetünk a mesterséges intelligenciára is, amely a hatékonyságnövelésnek a technológia által lehetővé tett legújabb módszere, de ettől még maga is a technológiai fejlődés része marad.

Ismét felrobbant az NVIDIA árfolyama

Jensen Huang szerint olyan nagy a kereslet a mesterséges intelligencia chip-jeik (Blackwell) iránt, hogy nem tudnak eleget gyártani, mert a TSMC nem tud elég processzort szállítani.
2024. 09. 12. 14:30
Megosztás:

Védekezésre készül a Commerzbank - támad az UniCredit

Az UniCredit tegnap jelentette be, hogy nem csak a német államtól frissen megvásárolt 4,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Commerzbankban, hanem a piacon vásárolt mennyiségnek köszönhetően ennek a duplájával, ráadásul az olasz bankcsoport kommunikációja azt sugallja, hogy nem állnának meg itt.
2024. 09. 12. 14:00
Megosztás:

Az EKB-ra figyelünk ma - kamatdöntő ülés

A mai kamatdöntő ülés alkalmával az EKB várhatóan folytatja a nyáron megkezdett kamatcsökkentési ciklust.
2024. 09. 12. 13:30
Megosztás:

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások

Az elmúlt két hétben csaknem 84 milliárd forint értékű beruházás zárult le Magyarországon, ez összesen 32 projektet jelent - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.
2024. 09. 12. 13:00
Megosztás:

Ebből a gyümölcsből idén nagyon kevés termett

Az elmúlt tíz év legkisebb termése várható körtéből az idén - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképéből.
2024. 09. 12. 12:30
Megosztás:

Sztrájk miatt megbénult Belgium második legnagyobb repülőtere

A dolgozók sztrájkja miatt csütörtökön megbénult Belgium második legnagyobb utasforgalmú repülőtere, a charleroi-i repülőtér, minden járatot töröltek - írta az RTBF közszolgálati média.
2024. 09. 12. 12:00
Megosztás:

Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.
2024. 09. 12. 11:30
Megosztás:

Európában csökkentek, az USA-ban emelkedtek a hosszú kötvények hozamai

Ha kisebb mértékben is, de tegnap ellentétes irányba mozdultak a kötvénypiacok az Atlanti-óceán két oldalán. A mai EKB-kamatdöntés előtt 3- 5 bázisponttal lejjebb kerültek az európai hosszú hozamok – ebben szerepet játszott, hogy az Egyesült Királyságból érkező adatok a vártnál kisebb inflációs nyomást és lassabb növekedést tükröztek.
2024. 09. 12. 11:00
Megosztás:

Magyarország az élen jár az elektromobilitás ösztönzésében

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szeptember 9-én Brüsszelben részt vett Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának meghívására egy magas szintű kerekasztal-beszélgetésen, mely a zéró kibocsátású járművekre való átállás nyomon követése és annak előrehaladása kapcsán valósult meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-t szerdán közleményben.
2024. 09. 12. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek tegnap a főbb amerikai indexek

A nap elején a vártnál némileg magasabb maginflációs mutató közzététele után csökkentek a főbb amerikai indexek, de később javult a hangulat, és a zárásig tartó folyamatos emelkedésnek köszönhetően mindhárom index emelkedni tudott.
2024. 09. 12. 10:00
Megosztás:

Ötmilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

27 sorsolás óta nincs telitalálat az Ötöslottón, így ezen a hétvégén már 5,3 milliárd forint a tét. Ennek az összegnek a birtokában bárki életformát válthatna, a nagynyertesek első visszajelzései viszont azt mutatják, hogy a lottónyertesek többsége nem tervez kilépni a megszokott napi kerékvágásból.
2024. 09. 12. 09:30
Megosztás:

A DAX kivételével estek tegnap a főbb nyugat-európai indexek

A nap elején még jó hangulatban indult az európai kereskedés, azonban az amerikai inflációs adatközlés után a mélybe zuhantak a tőzsdék, és a nap végére a főbb indexek közül csak a DAX tudott visszakapaszkodni a pozitív tartományba.
2024. 09. 12. 09:10
Megosztás:

Agrármenedzsment-képzés indul a PTE-n

Agrármenedzsment-képzés indul mezőgazdasági vállalkozóknak a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 08:30
Megosztás:

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal, vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.
2024. 09. 12. 08:00
Megosztás:

Spekulációs buborékok veszélyeztetik a magyar gazdaság húzóágazatát

A fémek iránti növekvő kereslet vonzza a piaci spekulációt, ám az emiatt kialakuló buborékok károsak lehetnek a fém- és bányavállalatokra, valamint a felhasználó ágazatokra – különösen az akkumulátor- és az elektromosautó-gyártásra. A lítium-buborék nemrégiben kipukkadt ugyan, de a spekuláció most a réz és a kobalt felé fordult.
2024. 09. 12. 07:30
Megosztás:

Aktív kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik budapesti ingatlanpiacot

Az ingatlanvásárlók között Budapest belvárosának népszerűsége töretlen, azonban az érintett V., VI., VII. kerületben a fővárosi eladó ingatlanok mindössze 15 százaléka érhető el. A szűkös kínálat mellett pedig az ingatlanok átlagos négyzetméterára továbbra is meghaladja az egymillió forintot - közölte saját adatai alapján a Duna House szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 07:00
Megosztás:

Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítanak a többi tagállam együttműködésére is - jelentette ki Varga Mihály az Eurofi Üzleti Fórumán, szerdán Budapesten a tárca közleménye szerint.
2024. 09. 12. 06:30
Megosztás:

Másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata, ami az árakat is kedvezően alakítja

Másfél évtizede nem látott szintre nőtt az új lakóingatlanok kínálata az országos piacon, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amelyből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a budapesti kerületekben és a vármegyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok.
2024. 09. 12. 06:00
Megosztás:

Az elemzők visszaesést jósolnak az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) számára a kitörés előtt; Jobb választás lehet a DTX Exchange (DTX)?

Annak ellenére, hogy volt némi visszapattanás, a kriptopiac továbbra is meglehetősen alulteljesít. Jó idő a vásárlásra, figyelembe véve az óriási árengedményeket? Egy vezető elemző csökkenést jósol az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) árfolyamában a kitörés előtt.
2024. 09. 12. 05:00
Megosztás:

Kérdezzünk rá az orvostól: „Lehetséges, hogy a betegségem tüdőfibrózis?”

Minden élethelyzetben fontos az, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal, azzal, hogy mi lehet az oka annak, ha bizonyos tüneteket tapasztalunk. Ez az odafigyelés egy esetleges betegség korai felismerését is segítheti, ami számos esetben alapvetően befolyásolhatja a terápia hatékonyságát és a beteg életkilátásait.
2024. 09. 12. 04:00
Megosztás: