Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.

Békéscsaba örülhet

Kifejtette, megbízhatnak az önkormányzatban az intézmények, ugyanis március 1-jétől közel 10 százalékos, differenciált illetményemelést adnak azoknak a dolgozóknak is, akik nem a köznevelési szektorban dolgoznak. Az önkormányzatnál és intézményeinél 992-en állnak alkalmazásban, ez idén 160-170 millió forintos többletköltséget jelent - húzta alá. De számíthatnak az intézmények az infrastrukturális fejlesztések, karbantartások szempontjából is az önkormányzatra - jegyezte meg.

Megbízhat az önkormányzatban a hétezernél több adózó vállalkozás is: új adónemet nem vezetnek be; a meglévő adókat nem emelik; és létrehoznak egy vállalkozástámogató alapot is, mert látják, hogy egyes ágazatokat kedvezőtlenül érinti a "világgazdasági pangás".

Kiemelten figyelnek az idősekre (például 8 millió forintos kerettel támogatják a 70 évnél idősebbek szén-monoxid jelző készülék beszerzését); a családosokra (nyári napközis táborokat szerveznek a tankerülettel közösen); és a sportolókra (215 millió forintról, az előző évinél lényegesen magasabbról indul a sporttámogatási keret, emellett 168 milliót fordítanak a sortlétesítmények működtetésére). Emellett figyelnek a nehéz helyzetben élőkre is, 90 millió forintos segélyezési keret mellett tűzifavásárlási- és lakhatási támogatásokat biztosítanak számukra - mondta.

A városvezető hangsúlyozta, megbízhatnak bennük a zöld környezet óvása, valamint a városszépítés mellett elkötelezettek is: fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtő rendszert és 1,6 milliárd forint uniós forrásból a közterületeket is, ám ezek a programok idén még vélhetően nem indulnak el. A kerékpárutakat 1,7 milliárd forintból fejlesztik, figyelnek a fiatalokra is egyebek mellett rendezvények támogatásával, ötmillió forintos városi tanulmányi ösztöndíj alap létrehozásával gimnazisták számára, vagy a Békéscsaba Hazavár program folytatásával.

Szarvas Péter úgy fogalmazott, az önkormányzati ciklus végén reményei szerint el lehet mondani, hogy Békéscsaba erősödött, szépült, gazdasági ereje nőtt, a modern urbanizációs követelményeknek az önkormányzat meg tudott felelni.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester szerint a költségvetés "rendkívül reális", jóval kevesebb kockázatot tartalmaz, mint az előző években. Színesebb is, hiszen több forrást biztosít a helyi lakosok igényeire.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) tanácsnok "konszenzusosnak" nevezte a büdzsét, amelyet szavai szerint óvatos tervezés előzött meg. Megjegyezte, vélhetően számolhatnak év közben kormányzati többlettámogatással.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) tanácsnok szerint "Békéscsaba egy élhető város, pezsgő kulturális és sokszínű sportélettel", amit a mostani költségvetés is erősít. Megjegyezte, frakciójuk kezdeményezte, hogy 80 millió forintból járdafelújítási, 40 millióból pedig parkolóépítési program induljon.

Miklós Attila (MSZP) véleménye szerint ez egy "választási költségvetés", és számos "minőségi szolgáltatást" már korábban el kellett volna indítani; "volt erre a polgármesternek tíz éve" - fogalmazott.

Fülöp Csaba (MSZP) a sokszínűség költségvetésének nevezte az ideit, mert mint mondta, a már elindított programok folytatására és újak indítására is lehetőséget biztosít.

Dancsó Tibor (DK) szerint a fejlődés ellenére Békéscsaba népességfogyása nem állt meg; a következő közgyűlésnek ezzel intenzívebben kell foglalkoznia.

Békéscsaba 2024-es költségvetésének főösszege csaknem 28,5 milliárd forint. A bevételek tervezett nagyságrendje a finanszírozási bevételek nélkül 22 milliárd forint. A bevételek és a kiadások közötti különbözetként jelentkező hatmilliárd forint nagyságrendű hiányt kezeli a betervezett előző évi költségvetési maradvány ezzel egyező összege - írták az előterjesztésben.

A békési vármegyeszékhelynek tavaly az eredeti előirányzathoz képest több mint 1,9 milliárd forinttal több bevétele keletkezett; az iparűzési adó jelentős emelkedése miatt azonban a szolidaritási hozzájárulás mértéke 566 millióval nőtt 2023-hoz képest, összege 1,4 milliárd forint.

Helyi iparűzési adóból 6,1 milliárd; építményadóból 750 millió; idegenforgalmi adóból húszmillió forint bevételt terveznek. Ingatlan értékesítésből azonban - mivel a korábbi években mindig többet reméltek a teljesültnél - mindössze 370 millió forintot várnak.

Békéscsabának már csak egy hitele van, idén a hitel tőke- és kamatkiadása 47 millió forint.

Fejlesztéseket 8 milliárd forintból, főként uniós és modern városok programok forrásból terveznek.

Önként vállalt feladatokra csaknem 1,5 milliárd forintot; a városgazdálkodási kft. által ellátott feladatokra több mint egymilliárdot biztosítanak, valamint a cég számára 40 millió forintot adnak eszközfejlesztésre. Környezetvédelmi feladatokra, például fásításra 25 milliót; energiamegtakarítást célzó fejlesztésekre 17,6 milliót; közbiztonsági és közlekedésfejlesztési feladatokra 66,6; hidak felújítására 35 millió forintot szánnak, de emelt összeget biztosítanak a kül- és belterületi földes utak karbantartására is.

A költségvetést a jelen lévő 16 képviselő egy tartózkodás mellett 15 igen szavazattal fogadta el. A szavazásnál Miklós Attila (MSZP) tartózkodott.

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás: