Biztos kilátással kezdik az évet a közép- és kelet-európai gazdaságok

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdik a 2024-es évet a közép- és kelet-európai gazdaságok - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

Biztos kilátással kezdik az évet a közép- és kelet-európai gazdaságok

A nemzetközi hitelminősítő tízoldalas tanulmánya szerint a stabil kilátást a térség várható robusztus makrogazdasági teljesítménye támasztja alá, valamint az, hogy az országcsoport gazdaságai csak korlátozott mértékben szenvedték meg az európai energiaellátási válságot, és nem változott államháztartási helyzetük erőssége sem.

A Moody's Magyarországot befektetési ajánlású, "Baa2" szintű államadós-osztályzattal tartja nyilván, és erre a besorolásra is stabil kilátás érvényes.

Az energiaellátási válságból eredő gazdasági és társadalmi hatások - amelyek miatt a Moody's tavaly negatív kilátást tartott érvényben a régió egészére - a kezdetben vártnál kevésbé súlyosak voltak. A földgázellátási hiányok kockázata a következő években tovább csökken, tekintettel a tározók magas töltöttségi szintjére, az ellátási források kiterjesztésére, az infrastrukturális beruházásokra és a keresleti oldali kiigazításokra - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint az európai uniós folyósítások nyomán erősödő hazai kereslet és a fő kereskedelmi partnergazdaságok növekedése is támasztékul szolgál majd a közép- és kelet-európai gazdaságok számára.

A cég ebben a környezetben az idén átlagosan 2,5 százalékra gyorsuló gazdasági növekedést valószínűsít a térségben az általa 0,5 százalékosra taksált tavalyi regionális átlagnövekedés után.

A prognózis a 2024-2027-es időszakra éves átlagban 2,8 százalékos növekedéssel számol a régió gazdaságaiban.

A Moody's előrejelzése szerint a feszes államháztartási alapállás és a fokozatos költségvetési konszolidáció nyomán a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos költségvetési hiánya az idén a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékára csökken a tavalyi 4,7 százalékról.

Az országcsoport átlagos GDP-arányos államadósság-rátája az idén még mérsékelten, a 2023-ban mért 51,3 százalékról 52,3 százalékra növekszik, de az átlagon belül Magyarországon és Horvátországban várhatóan 2-3 százalékponttal csökken, és a továbbiakban is ezen a lefelé tartó pályán marad - áll a Moody's kedden bemutatott regionális előrejelzésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Magyarország "zajos, lépésről lépésre haladó folyamat keretében" ugyan, de végső soron hozzájut az EU-finanszírozások nagy többségéhez.

A Moody's és az Európai Bizottság közös felmérése szerint a euróövezeten kívüli közép- és kelet-európai EU-gazdaságok közül Magyarországon a legmagasabb, 65 százalék körüli az euró lakossági támogatottsága, és Horvátország után a második legmagasabb, 55 százalék körüli azoknak az aránya, akik megbíznak az európai uniós intézményekben, köztük az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban és az euróövezeti jegybankban.

A Moody's előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságokban az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idén meredek lassulással 4,8 százalékra csökken a tavalyi 11,2 százalékos térségi átlagról. A hitelminősítő szerint ebben elsődleges szerepe lesz az energia- és az élelmiszerárakban belépő bázishatásoknak, valamint annak, hogy a vállalati szektor csak korlátozottan tudja érvényesíteni költségeit az árképzésben.

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás: