Bízzuk a bevallást a gépekre – a NAV új eÁFA koncepciója

Úgy tűnik, hogy a tavaly visszavont eredeti eÁFA elképzelés önmagában nem valósul meg. Ehelyett a NAV alaposan átalakítaná az online számlák alapján kiajánlott bevallás tervezetek lehetőségét. A vállalkozások egy ún. automatizált M2M megoldással nagyobb biztonságot, illetve több korrekciós és ellenőrzési lehetőséget kapnak, ennek az ára egy valamivel összetettebb folyamat – vélik a Mazars szakértői a nemrég a GitHubon közzétett új adóhivatali koncepció alapján, amelyet szeptember végéig lehetett véleményezni.

Bízzuk a bevallást a gépekre – a NAV új eÁFA koncepciója

Az ugyan még nem ismert, hogy mikor léphet hatályba az új elektronikus áfa bevallási rendszer, de a NAV legfrissebb koncepciója már megismerhető volt a GitHub-on megosztott formában. A korábbi eÁFA elképzeléshez képest több választása lenne az adózóknak és a könyvelőknek. Az egyszerűsített, webfelületen működő módszer mellett – amikor a NAV az adott adómegállapítási időszakra a saját adatai alapján előállítja a webes áfaanalitikát, amelyet a felhasználók jóváhagyhatják a bevallástervezetet – új gép-gép kommunikációt alkalmazó szolgáltatáscsomag is várható az eÁFA rendszerben.

Az úgynevezett eÁFA M2M középpontjában a standardizált áfa-analitika és -bevallás áll, amelyet gép-gép kapcsolaton keresztül lehet majd benyújtani, a könyvelő programokon keresztül. Ezt további szolgáltatások egészítenék ki, így a NAV Adattó és az eÁFA adatok segítik a vállalkozásokat a könyveléséhez és a bevalláshoz kapcsolódó elemzések és ellenőrzés folyamata során. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója azonban jelezte, hogy „ezen kiegészítők használata nem lesz kötelező a bevallás benyújtásához. Ha viszont egy cég csatlakozna, arra mindenképpen szükség lesz, hogy a NAV új standard adókód struktúrája szerinti adókódjait párosítsa a saját programja által használt kódokkal, amely lehetőség és egy plusz rugalmasság a korábbi elképzelésekhez képest.” Ez teszi lehetővé, hogy miután a plusz adatforrások alapján a hatósági áfa-analitikát kiegészítik, a könyvelőprogram a bevallástervezet adatait, XML állományként automatizáltan eljuttassa a NAV-hoz előzetes validációra. Ha az előzetes ellenőrzés eredménye pozitív, az adózó részéről még egy utolsó jóváhagyásra lesz szükség, hogy az XML állomány bevallásként jusson vissza a hatósághoz.

“Az adózók a hatósági adatokat saját könyvelési információikkal egészíthetik ki. Az áfa-analitika ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a könyvelő programban található információkkal, vagyis nem minden esetben veszi figyelembe az összes adómegállapításhoz szükséges adatot. Az automatizált és előzetes validációval pedig olyan ellenőrzéseket végezhet el a hatóság, amelyekre eddig csak a bevallás benyújtása után volt lehetőség. Így együtt mindez nem csak az áfa-bevallás idejének rövidítését szolgálja, de azt is, hogy csökkenjenek az adminisztrációs hibákból fakadó kockázatok” – emelte ki a Mazars részéről dr. H. Nagy Dániel.

A kiegészítő szolgáltatások segítségével – mint a NAV Adattóból való adatlekérés, az Online Számla adatállomány, az online pénztárgépek naplóállományai, a termékimport áfaadatai (CDPS), az adófolyószámlák és az eÁFA adatai – az adózók teljessé tehetik az analitika tervezetet, hogy az az adómegállapítási időszakra vonatkozó minden információt tartalmazzon. A gép-gép alapú megoldáshoz azonban további fejlesztésekre van szükség a NAV oldaláról. Így a hatóságnál meg kell teremteni az M2M kapcsolat lehetőségét, létre kell hozni a minta XML állományokat, és a már említett egységes adókód egyeztetéseket. A fejlesztéseket az adóhatóság 2023-ra ígéri, ráadásul a végleges megoldás a jelenleg ismert tervezettől még eltérhet.

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás: