Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.

A Chainalysis legfrissebb, 2024. évi beszámolója szerint a kriptovalutákkal lebonyolított transzakcióknak csak elenyésző, mindössze 0,34% volt köthető illegális cselekményekhez 2023-ban, ráadásul a trend folyamatos csökken (2022-ben 0,42% volt ez az érték). A kriptoiparágnak mégis komoly kárt okoz minden egyes olyan bűneset, amelyre fény derül, mert megrengetheti a meglévő és potenciális kriptofelhasználóknak az ökoszisztéma biztonságába vetett bizalmát.

A Binance éppen ezért tesz határozott intézkedéseket a felhasználók adatai és befektetései védelme érdekében – még akkor is, ha az ilyen intézkedések kritikákat válthatnak ki olyanok részéről, akik szerint a decentralizált piacok szabályozását teljesen rá kell hagyni a „kódokra”. A Binance a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a felhasználói biztonságára és ennek érdekében kész volt összefogni az iparág más szereplőivel és a nyomozó hatóságokkal is, mert meggyőződése, hogy az egész szektor érdeke az ökoszisztéma integritásának fenntartása.

Több százmillió dollárnyi eszköz eltulajdonítását akadályozta meg a Binance

Ennek az elkötelezettségnek kézelfogható eredményei voltak az elmúlt években. A Binance Biztonsági csapata csak 2023-ban mintegy 55 millió dollárnyi digitális pénzeszköz eltulajdonítását akadályozta számlák zárolásával, kifizetések blokkolásával vagy eszközök lefoglalásával.

A csalók többféle módszert is bevetnek, hogy megkárosítsák a felhasználókat: hálózati hibákra, blokklánc-frissítésekre, pénztárca-karbantartásra hivatkozva utasítják el a tokenek jóváírását, rossz pénztárcákba teljesítik a kifizetéseket, hamis tokeneket és hálózatokat kreálnak. Ám olyan is előfordul, hogy a felhasználó hibájából, tévedéséből fakadóan vész el kriptopénz. Sajnos, a blokkláncok sajátosságából fakad, hogy nagyon nehéz az elveszett kriptovalutákat helyreállítani – ha egy tranzakció, amely során a tokent rossz helyre küldték, végbemegy, a legtöbb esetben már nem nagyon lehet mit tenni.

Az egyik leggyakoribb csalási forma, amikor „kirántják a szőnyeget” a felhasználó lába alól. A „rug pull” során egy egyén vagy egy bűnözői kör létrehoz egy tokent, felpumpálják az árát, majd rendkívül drágán gyorsan megszabadulnak tőle, még mielőtt a token ára nullára esne. Az akció után a csaló vagy csalók felszívódnak.

Más iparági szereplőkkel és a hatóságokkal együttműködve, a Binance Ügyfélszolgálata (Binance's Customer Service) azonban több esetben is sikerrel szerezte vissza a felhasználók pénzét, vagy tudta megakadályozni a tranzakció lebonyolítását. Tavaly az ügyfélszolgálat munkatársai 171 739 esetben jártak el és sok tízmillió dollár értékben mentettek meg felhasználói kriptoeszközöket.

2020 októberében a WineSwap elnevezésű rug-pull csalást sikerült lebuktatniuk, kevesebb, mint egy órával azután, hogy elindult. A Binance Security csapata gyorsan feltárta a pénz útját, az összegek kifizetését pedig blokkolta. A rákövetkező napon magát a csalót is megtalálták, végül pedig az eltulajdonított pénzeszközök 99,9%-át sikerült jogos tulajdonosaikhoz visszajuttatni.

Hasonlóan sikeres akció zajlott le 2021 márciusában, amikor a csalók mintegy 31,5 millió dollárhoz jutottak hozzá jogtalanul, tokenek formájában. A Binance a teljes BNB blokklánc közösséget mozgósította azért, hogy nyomára leljenek a pénznek, végül ezek 95%-át sikerült visszaszerezni, ami azóta is a legnagyobb összegű fogás a Binance történetében.

2023 májusában, egy XIRTAM néven futó rug pull projekt keretében loptak el csalók mintegy 3,3 millió dollár értékű EHT-t befektetőktől. Szeptemberig ebből 2,3 millió dollárnyi eszközt juttatott vissza a Binance az áldozatoknak, és a folyamat még nem zárult le.

Hasonlóan sikeres műveleteket hajtott végre a Binance hekkerek ellen is, akik platformok és pénztárcák sérülékenységeit kihasználva igyekeznek tokeneket lopni, és előfordul, hogy állami szereplők állnak mögöttük (pl. Lazarus, amely egy észak-koreai hekker-csoportot takar). A Binance több százmillió dollárnyi kriptovaluta eltulajdonítását akadályozta meg csak az elmúlt két évben a hatóságokkal és a blokklánc közösséggel együttműködve.

Web3 tréning az INTERPOL nyomozóinak

A Binance az egész szektort átfogó és a hatóságokat is érintő együttműködést elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy a kripto-ökoszisztéma biztonsága szavatolható legyen.

A Binance saját képzési programja (Global Law Enforcement Training Program) keretében tavaly, az Interpollal együttműködve 120 tréninget – szemináriumot, workshopokat, képzéseket – tartott az INTERPOL munkatársainak. Ezek során nyomozókat ismertettek meg a Web3 ökoszisztéma, a kriptotér, kriptotőzsdék működésével, azokkal a módszerekkel, amelyekkel a Binance segíti a hatóságok munkáját (számlák zárolása, adatbekérés, eszközök lefoglalás stb.). Az Interpol részéról 30 nyomozó vett részt ezeken a képzéseken.

Horest Au Yeung, az INTERPOL munkatársa így kommentálta az együttműködést: "Ahogy a digitális eszközök egyre inkább elfogadottá válnak, szükségszerűen egyre több bűncselekménnyel szembesülünk a digitális térben. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többször működjünk együtt az iparág szakértőivel, például a Binance munkatársaival, hogy az információt egymás között megosztva, a stratégiáinkat összehangolva, együtt tudjunk fellépni a bűnözőkkel szemben. Nagyra értékeljük a tréningeket, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni a Web3 működését, így a jövőben felkészültebben tudjuk kezelni a fenyegetéseket.”​

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás: