Csúnya módszerrel keresett 10 millió dollárt a Google

A Google technológiai óriáscég több millió dollár bevételre tett szert az elmúlt két évben olyan hirdetésekből, melyek a terhességmegszakítást kereső felhasználókat olyan "terhességi krízisközpontokba" irányították, ahol valójában nem végeznek ilyen beavatkozásokat - írta a Center for Countering Digital Hate (CCDH) nevű nonprofit szervezet tanulmányára hivatkozva a The Guardian című brit lap online kiadása.

Csúnya módszerrel keresett 10 millió dollárt a Google

A gyűlöletkeltéssel és félretájékoztatással kapcsolatos kutatásokat végző szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint a Google két év alatt becslések szerint tízmillió dollárt (3,4 milliárd forint) vett fel abortuszellenes marketingcégektől, amelyek azért fizettek az óriásvállalatnak, hogy a legális tartalom mellett ilyen klinikákat is reklámozzanak, hozzájárululva ezzel a szexuális és reprodukciós jogok további csorbításához az Egyesült Államokban.

A CCDH becslései szerint az amerikaiak évente 102 millió alkalommal keresnek rá abortusszal kapcsolatos kifejezésekre, a keresési találatok pedig több százezer felhasználót értek el és vezettek félre a szolgáltatásokkal kapcsolatban. A tanulmányban azonosított, hirdetett krízisközpontok 71 százaléka olyan hamis állításokat is terjesztett, hogy az abortusz összefügg a daganatos és egyéb betegségek kialakulásával.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 2600 ilyen intézmény működik, háromszor annyi, mint valódi szolgáltatást nyújtó abortuszklinika.

Növekvő térnyerésük miatt a szexuális és reproduckiós jogokkal foglalkozó szervezetek is riadót fújtak azután, hogy szövetségi szinten megszűnt az abortuszhoz való alkotmányos jog védelme, és ezzel egyre csökken a törvényes ellátáshoz való hozzáférés lehetősége az országban - áll a tanulmányban. Az alkotmánybíróságként is működő washingtoni legfelsőbb bíróság a Dobbs kontra Jackson Női Egészségügyi Szervezet ügyében hozott döntésével tavaly megsemmisítette az 1973-as Roe kontra Wade-ügyben született jogi precedenst - amely azóta biztosította a művi terhesség-megszakítás általános jogát az Egyesült Államokban

A CCDH előző, az abortuszellátással kapcsolatos félretájékoztatásról készített 2022-es tanulmányának közzététele után a Google ígéretet tett arra, hogy keresőjén betilt minden félrevezető hirdetést, amely a gyógyszerrel elősegített abortuszt semlegesítő kezelésekre hívja fel a felhasználók figyelmét. A jelenlegi kutatás eredményei szerint azonban az elmúlt hónapokban az online világ még kaotikusabbá vált az abortuszellátást keresők számára. A friss adatok szerint a Google-on hirdető terhességi krízisközpontok 40 százaléka népszerűsítette az abortusztabletták hatástalanítását, a vállalat pedig 2,6 millió dollár hirdetési bevételre tett szert a tudományosan nem igazolt kezelést népszerűsítő weboldalakból.

A jelentésben megnevezett cégek bevallásuk szerint több száz terhességi krízisközpont honlapját indították el az elmúlt években.

Michael Aciman, a Google szóvivője elmondta, hogy a Google a 2022-es CCDH-jelentés alapján intézkedéseket hozott a jogsértő hirdetésekkel szemben, ám úgy találta, hogy a megnevezett hirdetők nem sértették meg a vállalat irányelveit. A CCDH tanulmánya szerint a Google - figyelmen kívül hagyva saját irányelveit - kiskapukat teremtett, és ezzel "több millió dolláros egészségügyi áliparág támogatójává vált, amely éjjel-nappal azon dolgozik, hogy félrevezesse az abortuszkért folyamodó amerikaiakat".

Kapása volt a pénzügyőröknek - alkoholt fogtak nagy mennyiségben!

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le a pénzügyőrök egy szeszfőzdében - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.
2024. 02. 26. 12:30
Megosztás:

Mi történik, hogy a Polygon (MATIC) és a Ripple (XRP) tulajdonosok most a Pullix (PLX) tokent vásárolják?

A Polygon (MATIC) és a Ripple (XRP) korai befektetőit nagyvonalúan jutalmazták a 2021-es meteorikus áremelkedésekkel. Azonban néhány tulajdonos most eladja tokenjeit, hogy beszálljon a Pullix (PLX) előértékesítési eseményébe. Nézzük meg ennek a tendenciának az okait, és hogy miért keresik a befektetők most ezt az új hibrid kereskedési platformot.
2024. 02. 26. 11:45
Megosztás:

Kezdődik az új idény a parlamentben

Megválaszthatja az új köztársasági elnököt tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn az Országgyűlés.
2024. 02. 26. 11:00
Megosztás:

Új pályázati hullám indul tavasszal

Az idén megjelenő első vidékfejlesztési pályázati felhívások tervezetei már megismerhetőek és véleményezhetőek az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán, érdemes ezeket figyelemmel kísérni, hogy minél jobb pályázatokat nyújthassanak be a gazdálkodók - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint Feldman Zsolt a Növénydoktor Kft. által szervezett I. Gazda Információs Napon Gödöllőn.
2024. 02. 26. 10:30
Megosztás:

Fókuszban a történelmi és külhoni magyar borvidékek fejlesztése

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a történelmi magyar borvidékek fejlesztésére és a külhoni magyar borászok közösségének támogatására - jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, Székelyhídon az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházátadási ünnepségén a tárca MTI-nek küldött pénteki közleménye szerint.
2024. 02. 26. 10:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 02. 26. 09:30
Megosztás:

Enyhe változás várható ma nyitáskor a tőzsdén

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 26. 09:00
Megosztás:

A Stacks (STX) és a Maker (MKR) hatalmas profitot hoz, míg a Meme Moguls sok befektetőt vonz az előértékesítése végéhez közeledve

Egy jelentős bullish trendet láthatunk a Stacks (STX) és Maker (MKR) tokenek tőzsdei grafikonjain, hiszen mindkét kriptoérme rajta van a kripto elemzők által befektetésre ajánlott altcoinok listáján. A Meme Moguls (MGLS) eközben konszolidálja előértékesítési lendületét, és rekordmennyiségű befektető áramlik a token vásárlására a start előtt. Miután bejelentették a közelgő Uniswap listázást, a projekt beszédtémává vált a kripto piaci befektetők körében, ahol az elemzők hatalmas, 35-szörös hozamot jósolnak a következő hónapokban.
2024. 02. 26. 08:38
Megosztás:

Felemás mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 02. 26. 08:30
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 02. 26. 08:00
Megosztás:

Rekordösszegű költségvetése lesz Debrecennek

Debrecen közgyűlése csütörtöki ülésén 24 igen és 7 nem szavazattal elfogadta a város idei, rekordösszegű költségvetését, amelynek mérlegfőösszege 230,9 milliárd forint, 27 százalékkal több mint egy évvel korábban.
2024. 02. 26. 07:30
Megosztás:

Családi vagyonkezelési szolgáltatást indított az Apelso Trust

Az Apelso Trust Zrt. bizalmi vagyonkezelő bővítette szolgáltatási portfolióját, miután megvásárolta a hazai független intézményi vagyonkezelési piac egyik legnagyobb szereplőjét, a Dialóg Alapkezelőt, elindította a családi vagyonkezelést, a felső tízezret célozva meg - jelentették be a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 26. 07:00
Megosztás:

Új lakáspiaci indexet indít az Újház Magyarország

Újház Építőipari Trendmonitor néven havi indexet dolgozott ki a lakásszektor állapotának jellemzésére a magyar tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózat, az Újház Magyarország, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az index legfrissebb, decemberi értéke 47 pont, ami azt mutatja, hogy a szektor állapota nem változott 2023 utolsó hónapjaiban, és javult az egész évben.
2024. 02. 26. 06:00
Megosztás:

Soha nem látott mértékű béremelés lesz a közszférában

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány csütörtökön - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, jelezve, hogy a kabinet több olyan rendeletet fogadott el, amely alapján megemelik a köztisztviselők és közalkalmazottak bérét.
2024. 02. 26. 05:00
Megosztás:

Felmondok! A magyar dolgozók 63%-a munkahelyet váltana - Vajon miért?

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált - közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 26. 04:00
Megosztás:

Így egyszerűsítené a gazdák kötelezettségeit és adminisztrációs terheit az EB

Az Európai Bizottság számos rövid és középtávú intézkedést javasol az uniós mezőgazdasági termelők adminisztrációs terheinek csökkentésére - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.
2024. 02. 26. 03:00
Megosztás:

Nem biztos, hogy kifizetik a rekord lottó ötös főnyereményét!

Egy hazai állampolgár hihetetlenül gazdag lett szombaton, amikor megnyerte az ötöslottó fődíját, amely az ország eddigi legnagyobb lottónyereménye volt. A Szerencsejáték Zrt. kiadott egy közleményt, amely részletezi a szerencsés nyertesnek szóló teendőket a nyeremény átvétele érdekében.
2024. 02. 26. 02:00
Megosztás:

Mit tehet egy magyar nyugdíjas, ha idegesíti a szomszédja?

Konfliktusokat kezelni mindig kihívást jelenthet, különösen akkor, ha szomszédok között merül fel. Fontos megfontolni az összes lehetséges megoldást, mielőtt egy helyzetre reagálnál. Íme néhány tipp, amit egy magyar nyugdíjas megtehet, ha idegesíti a szomszédja:
2024. 02. 26. 01:00
Megosztás:

8 kriptó, amelyek szétszaggathatják a piacot 2024-ben

Pörög az élet a kriptopiacon, hiszen a kriptotél után úgy tűnik beköszönt végre a tavasz. A Bitcoin már begyújtotta a rakétákat, az Ethereum is sebességre kapcsolt, és úgy tűnik, a többi kisebb altcoin is olvadozik a a tél fagyos hatása alól.
2024. 02. 26. 00:01
Megosztás:

Biciklis túraútvonallal egészült ki a balatoni útvonalhálózat

Biciklis túraútvonallal egészült ki a Balaton körül csaknem ezer kilométer hosszan kijelölt kerékpáros útvonalhálózat - közölte a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány keretein belül létrejött VisitBalaton365 csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 25. 23:00
Megosztás: