Eddigi legjelentősebb hálózatfejlesztési beruházását adta át Debrecenben az OPUS TITÁSZ Zrt.

A Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet áramhálózati fejlesztésének részeként megépült „Macs” 132/22 kV-os transzformátorállomás ünnepélyes átadásán jelen volt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Papp László, Debrecen polgármestere, Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója, valamint az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója, Torda Balázs. A két ütemben, összesen több mint 4,8 milliárd forintból megvalósult beruházás kifejezetten a BMW gyárat, valamint annak környezetébe települő, többségében magyar beszállítókat látja el villamos energiával.

Eddigi legjelentősebb hálózatfejlesztési beruházását adta át Debrecenben az OPUS TITÁSZ Zrt.

A Debrecen nyugati határán, Kismacs mellett felépített „Macs” 132/22kV-os transzformátorállomás megépítésének tervét a megnövekedett ipari fogyasztói igények hívták életre. Közülük is kiemelkedik a BMW gyár energiaigénye, de előre látható további beszállítók, köztük sok magyar vállalkozás betelepülésével az igények növekedése. Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet ellátására dedikáltan létrehozott alállomás és a kapcsolódó távvezetékrendszer kiépítése egyúttal tehermentesíti a térség tágabb környezetének ipari fogyasztóit ellátó hálózatot, így javítva az ő ellátásbiztonságukat is.

Lantos Csaba, energiaügyi miniszter az alállomás átadóján elmondta: „A kormány a háborús időkben is kitart eddigi politikája mellett, támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Ehhez igazodva olyan energiapolitikát folytatunk, amely megfelel a magyar emberek és a hazai vállalkozások érdekeinek, megteremti a feltételeket a további fejlődéshez. Az energiaellátás Magyarországon stabil és biztonságos, a rezsivédelem fenntartásának köszönhetően Európában ma is hazánkban a legolcsóbb a családok számára a földgáz és a villanyáram. Kidolgoztuk azt a hosszú távú energiaszuverenitási programot is, amelyre biztonsággal lehet építeni a következő évtizedek gazdasági fejlődését. A villamos energia hálózat korszerűsítését a növekvő lakossági és ipari igények mellett a megújuló energiaforrások lendületes térnyerése is indokolja. A kormány országszerte 160 milliárd forint értékben támogat kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházásokat az átviteli rendszerirányítónál és az elosztóknál. A közelmúltban benyújtott REPowerEU fejezetbe együttesen 495 milliárd forint értékben terveztünk be az áramhálózat megújítását, digitalizálását és az ipari parkok energetikai célú zöldítését szolgáló fejlesztéseket” – mutatott rá a miniszter.

A fejlesztés az OPUS TITÁSZ Zrt. eddigi legnagyobb áramhálózati beruházása, melynek mostani, második ütemében az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetbe telepített transzformátorállomása 3,254 milliárd forint értékben valósult meg. Az alállomásba beépítésre került 2 db 40 MVA 132/22 kV-os transzformátor, 4 db 132 kV távvezetéki mező, 3 db 132 kV kábelindító mező, valamint 25 db 22 kV tokozott berendezés. A vezérlő és irányító helyiségeket magába foglaló kiszolgáló épületben jelentős részben magyar fejlesztésű informatikai és távközlési berendezések kaptak helyet, melyek teljes távelérést és automatizált irányítást tesznek lehetővé. Az alállomás kiegészül az irányítórendszerek szünetmentes működését biztosító akkumulátor-csoporttal, és számos biztonsági, tűzvédelmi berendezéssel is. A fejlesztés részeként kiépült a „MAVIR JÓZSA” 400/132kV-os átviteli hálózati alállomásától a „Macs” transzformátorállomásig 19 kilométer nagyfeszültségű hálózat is. Az alállomástól pedig az ipari fogyasztókig kb. 15 km középfeszültségű kábelhálózat létesül, és így a gazdasági övezetben összesen mintegy 4,8 milliárd forintos áramhálózati fejlesztés valósult meg az elmúlt 3 évben.

„Az OPUS GLOBAL cégcsoporton belül az energetikai divízió kiemelt figyelmet élvez. Energiaipari cégeink feladata a meglévő értékek fenntartása mellett újak létrehozása. Célunk, hogy az ellátásbiztonság a lehető legmagasabb szinten legyen mind az ipari, mind a lakossági ügyfeleknél. Ezt biztosítja a most átadott beruházás is. Szeretnénk teljeskörűen kiszolgálni az egyre növekvő kapacitásigényeket, ezzel hozzájárulva a magyar beszállító vállalatok és vállalkozások sikereihez is, amivel segítjük a térségben lévő ügyfeleink, továbbá Debrecen és az ország gazdasági fejlődését” – emelte ki Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója.

Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Azt, hogy egy ilyen beruházást ekkora figyelem kísér, nem csak az értéke és műszaki tartalma indokolja. Az alállomás létrejöttét egy olyan igény szülte, ami Debrecen fejlődésének egyik fontos mérföldkövéhez köthető. A megvalósított műszaki tartalom korszerűségében ahhoz mérhető, amilyen nívót a BMW is képvisel az autóiparban.”

Az áramhálózati beruházás első üteme 2020-ban 50 MVA teljesítmény beépítése volt. A mostani, második ütemben 2x50 MVA (132 kV-on) és további 50 MVA (22 kV-on) teljesítményű létesítményt és a hozzá kapcsolódó távvezetéket valósított meg az OPUS TITÁSZ Zrt. Ez a teljesítmény megfelel egy nagyobb magyarországi város teljes kapacitásigényének.

„Stratégiai jelentőségű az az együttműködés, amely kialakult az elmúlt években a város, a Kormány és az OPUS vállalatcsoport között. Olyan áram- és földgázhálózatot érintő fejlesztések valósultak meg itt, amelyek évtizedekre képesek biztosítani a debreceniek, és az ideérkezett vállalatok szükségleteit. Biztonsággal kijelenthetjük tehát, hogy a város gazdasága és lakossága számára megfelelő mennyiségű energia rendelkezésre áll. Ez a fejlesztés ugyanis elsősorban az Északnyugati Gazdasági Övezet, így többek között a BMW és az ide települő más vállalatok energiaellátását hivatott biztosítani, de közben hozzájárul a város egésze, így a lakosság energiaellátásának biztosításához is. Hiábavaló lenne ugyanis bárminemű gazdasági fellendülés, ha annak eredményei, pozitív hozadékai végső soron nem az itt élőket szolgálnák. Ezért a város és a debreceniek érdekeit ahogy eddig, úgy a jövőben is prioritásként fogjuk kezelni.” – emelte ki Papp László, Debrecen polgármestere.

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás:

Anton Kharitonov bullish UNI előrejelzése: A LINK ára helyreáll, miközben a jövő DeFi óriása, a CNK kiemelkedik

A Castula Network markáns megjelenése, mint egy hatékony multi-chain és swap-protokoll, kiemelkedő figyelmet kap a kriptopiaci hírekben. A Uniswap (UNI) jövőbeli kilátásai és a Chainlink (LINK) iránti bullish optimizmus között a Castula Network (CNK) úttörőként tűnik fel a decentralizált multi-chain platformok világában. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a DeFi érme éppen a Bitcoin várható felezési eseményének piacra gyakorolt hatásainak idején jelenik meg. A szakértők szerint a CNK a 2024-es évben figyelemmel követendő DeFi érmék közé emelkedhet.
2024. 04. 24. 08:00
Megosztás:

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás: