Erre figyeljünk, mielőtt könyvelőt választunk

Az esetek nagyon nagy százalékában nem azért bünteti a vállalkozókat az adóhatóság, mert adócsalók lennének, hanem mert valamit figyelmetlenségből elrontottak. Keresztesi Attila, az Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft. társtulajdonosa elmondta, jogilag és pénzügyileg is az ügyvezető felel a saját cégéért, ezért fontos időnként ellenőrizni a könyvelő munkáját. A szakember szerint a digitalizáció teljesen átalakítja a piacot, ennek viszont hátránya, hogy a személyes kapcsolattartás háttérbe szorul. A könyvelő kiválasztásával kapcsolatban azt javasolja, mindig nézzünk utána alaposan a szolgáltatónak, mert ha kóklerrel van dolga a cégnek, az később nagyon sokba kerülhet.

Erre figyeljünk, mielőtt könyvelőt választunk

Horrortörténetnek is beillene néha, milyen hibákat vétenek a cégek a könyveléssel kapcsolatban, sok vállalkozóval ugyanis nehéz megértetni, hogy a cég pénze nem a sajátja, még akkor sem, ha ő a tulajdonos.

Hüttler Ágnes, az Optima Ratio Könyvelő Iroda egyik vezetője és társtulajdonosa elmondta, sokan azt hiszik, rendben van, ha céges kártyával fizetnek ki magáncélú költségeket, pedig ez jövedelemkivételnek számít, ami után adózni kell. 

„A vállalkozók egy része el akarja kerülni az adófizetést azzal, hogy az összes bevételével szemben költségeket generál. Nagyon meglepődnek, amikor ennek ellenére mégis kell áfát fizetniük. Sokkal célravezetőbb megoldás lenne, ha tudatosítanák magukban, hogy az áfa nem a bevétel része, és aszerint is járnának el” – magyarázta a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember. 

Felhívta rá a figyelmet, hogy cégvezetők gyakran csak azután konzultálnak a könyvelővel, miután hoztak egy rossz döntést, és nehezen fogadják el, hogy utólag már nem lehet olyan megoldást találni a problémára, aminek nincs adóvonzata. 

Rendszeresen előforduló hiba még, hogy a vállalkozók az adóbevallás határideje előtt egy-két nappal viszik el a könyvelési anyagot a könyvelőknek, így sokszor esély sincs rá, hogy a bevallások időben benyújtásra kerüljenek. Nagyon bosszantó hiba az is, hogy akár egy évre visszamenőleg adnak le számlákat, ami sokszor jelent plusz munkát a könyvelőnek, tette hozzá Hüttler Ágnes.

10 éven belül teljesen visszaszorulhatnak a papír alapú számlák

A hibák kiküszöbölésében segíthet a könyvelésben is egyre nagyobb teret hódító digitalizáció, de van még hova fejlődni. A papíralapú számlákat felváltják ugyan az e-számlák, nincs mindenki tisztában a papír alapú számla, az elektronikusan kiállított papír alapú számla és az elektronikus számla közötti különbséggel, illetve ezek eltérő kezelési, feldolgozási és megőrzési módjainak különbözőségével. 

Keresztesi Attila, az Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft. társtulajdonosa arról beszélt, hogy harmonizálni kellene egymással a különböző megoldásokat.

„Már ma is léteznek olyan korszerű megoldások, melyek a kiállított számlát azonnal továbbítják a partner számlázó vagy könyvelési rendszerébe, lehetővé téve az elektronikus feldolgozást. Vannak olyan programok, melyek a NAV online számla rendszeréből töltik le és emelik be a cég rendszereibe a vállalkozás nevére (adószámára) kiállított számlák adatait.

Ezek a megoldások igen nagy segítséget jelentenek a könyvelőknek. Én nagyon támogatom a digitalizáció mielőbbi elterjedését, hiszen ez a könyvelői munkát is pozitívan alakítja át. Gondolok itt arra, hogy az adatrögzítés helyett sokkal inkább a támogatói, tanácsadói és kontrolling feladatok felé tolódik el a hangsúly.

Úgy gondolom, hogy 10 éven belül jelentősen csökkeni fog a papíralapú számlák mennyisége, hiszen komoly kormányzati szándék mutatkozik arra, hogy a teljes számlázási rendszert digitalizálják, de ez pénz kérdése is” – magyarázta az adótanácsadó.

Megjegyezte, a másik oldalról viszont aggasztó is ez digitalizációs folyamat, mert egyre inkább eltűnni látszik a személyes kapcsolattartás, ami nagyon fontos része egy olyan bizalmi kapcsolatnak, mint a könyvelés vagy az adótanácsadás, ahol ezen akár a cég léte is múlhat. 

Sokba kerülhet az olcsó könyvelő

Az Optima Ratio Kft. tulajdonosai szót ejtettek arról is, a cégvezetőkben és tulajdonosokban nem tudatosult eléggé, hogy jogilag és pénzügyileg is az ügyvezető felel a saját cégéért, ezért kiemelten fontos időnként ellenőrizni a könyvelő munkáját. Ennek egyik első lépése, hogy a könyvelővel írásbeli szerződést kötnek, melyben a feleknek többek között azt is rögzítenie kell, hogy kinek mi a feladata, felelőssége, kit, milyen határidő köt.

„A tapasztalatok azt mutatják, ha már megtörtént a baj, a legtöbben nem akarnak, nem mernek fellépni a hibát elkövető könyvelővel szemben, nem érvényesítik a kárigényüket, mert attól tartanak, hogy a könyvelő kiteregeti a bíróságon a cég titkait, az esetlegesen elkövetett szabálytalanságait.

Ez azért nem életszerű, mert ha a könyvelő olyan mértékű szabálytalanságot észlel, ami bűncselekmény is lehet, és azt a cég szándékosan követte el, a könyvelőnek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében jelentési kötelezettsége van, ha ezt elmulasztja, büntetőjogilag felelősségre vonható” – magyarázta Keresztesi Attila.

Hüttler Ágnes ezzel kapcsolatban megjegyezte, rengeteg a kókler könyvelő a piacon, akinek a hibáját másnak kell helyrehoznia. Hiába olcsóbb egy könyvelő havi szinten pár ezer forinttal, lehet, hogy később annak sokszorosát kell majd befizetni az adóhatóságnak bírságként a hozzá nem értés miatt. 

Mint mondta, a jó szolgáltató legfőbb ismérve, hogy van felelősségbiztosítása. Mielőtt könyvelőt választunk, érdemes mindig rákeresni az interneten, hogy tényleg van-e megfelelő képesítése (ezt például Pénzügyminisztérium honlapján a regisztrált mérlegképes könyvelő névsorából pár perc alatt meg lehet tenni) és milyen referenciákkal rendelkezik. Fontos még a megfelelő tapasztalat is, mert ha egy könyvelő akár csak néhány évre kiesik a munkából, nagyon nehéz visszarázódnia a digitalizáció és a folyamatosan változó jogszabályi körülmények miatt.

Összegezve, minden cég elemi érdeke, hogy megbízható, felkészült, megfelelő gyakorlattal és nem utolsó sorban felelősségbiztosítással rendelkező könyvelőt válasszon, akivel írásos könyvelői szolgáltatói szerződést köt. Az Optima Ratio Kft-nél ez az együttműködés elő lépése, de természetesen nem elhanyagolható tényező a felek közötti kölcsönös szimpátia és együttműködési képesség, emelte ki zárszóként Ágnes és Attila.

AutoWallis kulcsmenedzserek kaptak részvényt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP)meghatározott elvárások, így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott. A tőzsde autós vállalata évente indít hasonló struktúrájú javadalmazási politikát, ezzel is támogatva stratégiai célja elérését, amely szerint az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává kíván válni.
2022. 08. 09. 16:00
Megosztás:

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás: