Használt autót szakértőtől, garanciával

Létezik olyan használtautó kereskedés, ahol a megbízás elfogadásától számítva jellemzően 48-168 órán belül sikeresen értékesítik a járműveket. A szakértelem és az átláthatóság mellett eredményességük egyik titka, hogy - bizonyos feltételek mellett - három éves garanciát is biztosítanak az autóra.

Használt autót szakértőtől, garanciával

Megkülönböztetjük magunkat az átlagos “konténeres” kereskedésektől, pozíciónk inkább a klasszikus használtautó értékesítők és az új járműveket forgalmazók között vanmondja Orczy Rafael az Auto26 kommunikációs vezetője.

A piac nincs felkészülve - és talán nem is ismeri - az Auto26 által alkalmazott, előremutató megoldásokra. Meg kell küzdeniük a bizalmatlansággal, miközben eredményeik meggyőzőek, egy hét alatt értékesíteni tudják a bevett kocsik 60 százalékát. És megbízóik, az eladók szempontjából az ár után a gyorsaság a legfontosabb.

Ha nem megy el az autó 30 napon belül, egyetlen forintot sem kérnek az eladótól.

Új utakon járnak azzal is, hogy amíg legtöbb kereskedés úgynevezett vegyes üzemmódú, vagyis importál, felvásárol, készletez és bizományosan is értékesít autókat, ők csak bizományos konstrukcióban dolgoznak. Egyfajta mediátor szerepet töltenek be az eladó és a vevő között. Ha bármilyen probléma adódik, azt tapasztalatukkal próbálják megoldani.

Az utcáról is betévedhet a vevő

A szakma szerint legalább 30-35 százalék a különbség az autófelvásárlás és a bizományosi érték között. Készpénzben nem igazán adnak többet a használtautó kereskedések a kocsi értékének 60-65 százalékánál. Egy ilyen lefelé menő, a korábbi elszállt árak után láthatóan visszarendeződő piacon, mint ami most jellemzi a használtautó szektort, érhető, ha csökkenteni kívánja a kockázatot a készpénzben felvásárló kereskedés.

Egyértelmű, átlátható áron dolgozunk, 5 százalék az értékesítési jutalékunk 5 millió alatti értéknél minimum 250 ezer forint – mondja Orczy Rafael, hozzátéve, hogy az eladó nem furikázhat az autójával a megbízás után, annak ott kell állnia a kereskedésben.

Orczy Rafael

Képünkön: Orczy Rafael 

zon túl, hogy a világhálón is hirdetnek, aktívan és eredményesen használják a közösségi oldalakat, lényegében klasszikus nyitott kereskedés az Auto26. Annyira , hogy az is jellemző, hogy az utcáról betévedve valaki beleszeretett egy autóba és fél óra múlva már utalta is az eladó bankszámlájára a pénzt.

Legerősebb adujuk, hogy az értékesített járművekhez adott 3 éves garancia. Munkájuk a bizalmon alapul, minden 300 ezer kilométernél kevesebbet futott, 15 évesnél fiatalabb autóra jár a motorra, a váltóra és a difire kiterjedő alapgarancia. Van egy következő szint, amibe belevesznek több kopó és forgó alkatrészt, az 5 évesnél fiatalabb kocsira pedig a “deluxe” csomag az érvényes. Ez a gyárival megegyező mértékű garanciát és nyugalmat biztosít a vevőnek.

autó26

Fontos a kötelező szerviz

A konstrukcióban egy műszaki biztosító társaság van mögöttük, ennek költségét természetesen beépítik az autó eladási árába.  Ugyanakkor fontos, hogy rendszeresen vigye a vevő a kötelező szervizre az autóját és őrizze meg a kapott számlákat, ez ugyanis feltétele a garanciának.

Sokan nézik meg hirdetéseiket az auto26.hu oldalon, a kattintókat automatikusan átirányítják az ország legnagyobb, legismertebb portáljára, a hasznaltauto.hu oldalra. Jellemzően 30 nagyfelbontású fotót tesznek fel minden kocsiról, ebből a megközelítésből sem árulnak zsákbamacskát. Magabiztosság sugárzik abból is – ahogy Orczy Rafael fogalmaz –, ők az eladási áron hirdetik az autót, a 6 millió az náluk hatmillió, miközben az átlagos magánember ezt csak maximum 5,5 millióért tudná értékesíteni.

Van, hogy 7 milliót szeretne autójáért az eladó, de mi csak 5,5-ért vesszük be, egyszerűen ez a jármű piaci ára. Gyakori, hogy saját kocsijának extráival sincs tisztába az eladó, ilyenkor ebben is segítünk. Autókatalógusból dolgozunk és a modellfrissítésre is szűrünk – hangsúlyozza Orczy Rafael.

Nem mindegy, hol töltik ki az adásvételit

Elmesél egy közelmúltbéli példát, amikor egy Ford S-Max középvárosban élő tulajdonosa 4 hónapig hiába hirdette 9,2 millió forintért Titanium felszereltségű kocsiját – 8-ért már adta volna –, csak utána vitte Budapestre, az Auto26-hoz. Kiderült, az autó a Titanium szint felett van egy lépcsővel, így azután 8,9 millió forintra árazták be. Annyiért is ment el, gyakorlatilag egyetlen napon belül, úgy, hogy miközben folyt a lízing ügyintézése, még ketten “beálltak a sorba”, ha mégsem kell a vevőnek, ők viszik.

További érdekesség, hogy a vevő egy közeli megyeszékhelyről jelentkezett az autóért, látta is korábban a 9,2 millió forintos hirdetést, de valamiért nem tetszett neki. Így viszont már nem igazán tudott alkudni. A szakkereskedés előnyben van a magáneladóval szemben, aki nem tud garanciát adni, biztosítást kötni, finanszírozást intézni és nem áll a vevő rendelkezésére hétköznap munkaidőben.

Az sem mindegy, hogy az eladó nappalijában, esetleg egy benzinkúton írják meg az adásvételi szerződést, vagy egy színvonalas, erre szakosodott kereskedésben, ahol a pénzkezelés is sokkal biztonságosabb, már ha nem utalással történik a fizetés.

A holland módszer és a bizalom

Mielőtt beveszik a kereskedésbe az autót, állapotfelmérést, értékbecslést végeznek, festékréteg-vastagságot mérnek. Ha tehetik, szervizkönyvből, -számlákból dolgoznak, és minden autóval mennek próbakört is. Munkájuk a bizalmon, az átláthatóságon alapul, több csatornán is kommunikálják, hogy a holland módszer szerint dolgoznak, ott ugyanis nagy hagyománya van a bizományos értékesítésnek.

A hollandoknál készítenek 10 normál fotót az autóról, plusz nyolcat a hibáiról, ezeken legkisebb, körömnyi fényezési hiba is megtalálható – mond egy példát Orczy Rafael az auto26 értékesítési vezető, hozzátéve, ők is nyílt kártyákkal játszanak. Sok más mellett ennek is köszönhető, hogy nagy az autók forgási sebessége.

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás: