Hiába fűtesz sokat hűvös a lakásod? A megoldás egyszerű!

Mi lehet az oka annak, hogy hiába fűtjük drága pénzen a lakásunkat, mégis folyamatosan azt érezzük, hogy hűvös van benne? A szakértő elmondja mit kell tenni ebben az esetben. Lássuk!

Hiába fűtesz sokat hűvös a lakásod? A megoldás egyszerű!

Így cselezhetjük ki a mínuszokat: 5 tipp a helyes klímás fűtéshez

Az elmúlt napok mínuszaiban előfordulhatott, hogy otthonunk fűtési rendszere nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy komfortos meleget teremtsünk általa. A gáz- és villanyfűtés mellett milyen korszerű kiegészítő vagy akár helyettesítő megoldást javasolt, hogy az komfortos és energiatakarékos is legyen? 

A klímás fűtés hatékonyságát több tényező is befolyásolhatja, még akkor is, ha a legoptimálisabb és legújabb klímakészüléket választjuk. Ajánlott kifejezetten fűtésre optimalizált hőszivattyút beépíttetni, ugyanis ezek műszaki tulajdonságait éppen arra fejlesztették ki, hogy az épület kizárólagos fűtése csekély energiafelvétel mellett megvalósítható legyen. Ez az alacsony energiabefektetés pedig lehet egy fűtő klíma, amely kiegészítő fűtőberendezésként már képes kellemes hőmérsékletet teremteni az otthonunkban. Emellett lényeges, hogy szakember segítségével olyan légkondicionálót válasszunk, ami alkalmas a teljes tér befűtésére. A túl nagy vagy túl kicsi berendezés amellett, hogy nem lesz energiahatékony, még a berendezés élettartamára is káros hatással lehet.

Stuller István, a Gree szakembere szerint a leglényegesebb szempont, hogy az épület mennyire szigetelt, mert ez jelentősen befolyásolja a fűtési hatékonyságot. Jó szigetelés esetén a hőveszteség kisebb, és így kevesebb energia kell a helyiségek melegen tartásához. Ugyanilyen fontos a nyílászárók minősége, ugyanis egy jól szigetelő ablak vagy ajtó szintén jelentősen csökkenti a hőveszteséget. Ugyanennyire lényeges a rendszeres karbantartás is, mert ha a berendezés elkoszolódik, a hatékonysága csökkenni fog. 

A legújabb a legjobb?

fűtés kisokos

Ha lakásfelújítás vagy házépítés előtt állunk, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy érdemes-e az elérhető legújabb modellt megvenni, vagy egy régebbi, de megbízható márka egyik típusa is legalább olyan energiatakarékos és hatékony lesz, tettük fel a kérdést a Gree lakossági klíma üzletági képviselőjének. 

„Léteznek kifejezetten fűtésre optimalizált klímák. Ezeket úgy tervezik meg, hogy a lehető legalacsonyabb mértékű villamosenergia felhasználás mellett a lehető legmagasabb fűtési energiát legyenek képesek leadni. A Gree gyár mindig élen járt az innováció területén, mérnökei folyamatosan új technikai megoldásokat dolgoznak ki, így minél újabb egy modell, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik azokkal a korszerű fejlesztésekkel, melyek révén elérhető az legenergiahatékonyabb működés. Ide sorolhatók például a mesterséges intelligenciával rendelkező klímaberendezések is, mint a Gree Smart R. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy az újabb és újabb európai környezetvédelmi rendelkezésekkel is arra próbálják ösztönözni a gyártókat, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a berendezéseik energiapazarlásának csökkentésére.” 

Egyéni igények

termosztát a hőmérséklet szabályozása

Ha speciálisak az otthonunk adottságai, vagy éppen az életvitelünk olyan, hogy az energiahatékonyság érdekében érdemes előre tervezni a klimatizálást, akkor is vannak lehetőségeink, hiszen a légkondicionálókat már az egyéni igényekre tervezik. 

„Ma már elérhetőek olyan okos légkondicionálók, amelyek képesek tanulni a felhasználói szokásokat, és ez alapján optimalizálni a szükséges energiafelhasználást, illetve léteznek olyan okosotthon-vezérlő egységek, melyek folyamatosan ellenőrzik és automatizálják a berendezés működését, ezáltal mindig csak az éppen szükséges energiát fogja felhasználni az üzemelés közben.” – részletezi Stuller István.

TOP 5 tipp a profitól

Íme 5 jó tanács a szakértőtől, hogy mindig ideális legyen a hőmérséklet az otthonunkban energiapazarlás nélkül:

 1. A készülék nem sugárzó hőt állít elő, hanem közvetlenül a környezet levegőjét fűti, így nem tudjuk eltárolni az előállított hőt. Ezért arra kell figyelni, hogy a már felfűtött levegőt igyekezzünk bent tartani a helyiségben. Rövid ideig szellőztessünk, hogy ne hűljön ki a lakás. 

2. Cseréljük ki a nyílászárókat modern, jól szigetelt típusra, vagy mi magunk is gondoskodhatunk a régi nyílászárók jobb szigeteléséről. Erre számos utólagos megoldást találhatunk az interneten.

3. Soha ne kapcsoljuk ki teljesen a berendezést! Néhány fokkal vegyük csak lejjebb a hőmérsékletet, amíg senki nem tartózkodik otthon vagy nem használunk egy adott szobát. Sokkal több időre és energiára van szükség egy helyiség újbóli felmelegítéséhez, mintha alapjáraton temperáljuk azt.

4. A klímákat évente kétszer szükséges karbantartani a hűtési és fűtési szezonok előtt képzett klímaszerelő segítségével, azonban a karbantartás nem egyenlő a szűrők tisztításával, hiszen azokat legalább havonta egyszer érdemes takarítani. Ha a felhasználás mértéke megköveteli, akár hetente 1-2 alkalommal is megéri átmosni és portalanítani a hatékony működés érdekében.

5. Mint minden fűtési megoldásnál, a klímával fűtött terek esetében is szükséges helyiségenként az egyedi fűtés biztosítása, nagyobb tér esetén akár több klímaberendezés is javasolt az egyenletesebb hőelosztás és a jobb komfortérzet eléréséhez.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás: