Hiába fűtesz sokat hűvös a lakásod? A megoldás egyszerű!

Mi lehet az oka annak, hogy hiába fűtjük drága pénzen a lakásunkat, mégis folyamatosan azt érezzük, hogy hűvös van benne? A szakértő elmondja mit kell tenni ebben az esetben. Lássuk!

Hiába fűtesz sokat hűvös a lakásod? A megoldás egyszerű!

Így cselezhetjük ki a mínuszokat: 5 tipp a helyes klímás fűtéshez

Az elmúlt napok mínuszaiban előfordulhatott, hogy otthonunk fűtési rendszere nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy komfortos meleget teremtsünk általa. A gáz- és villanyfűtés mellett milyen korszerű kiegészítő vagy akár helyettesítő megoldást javasolt, hogy az komfortos és energiatakarékos is legyen? 

A klímás fűtés hatékonyságát több tényező is befolyásolhatja, még akkor is, ha a legoptimálisabb és legújabb klímakészüléket választjuk. Ajánlott kifejezetten fűtésre optimalizált hőszivattyút beépíttetni, ugyanis ezek műszaki tulajdonságait éppen arra fejlesztették ki, hogy az épület kizárólagos fűtése csekély energiafelvétel mellett megvalósítható legyen. Ez az alacsony energiabefektetés pedig lehet egy fűtő klíma, amely kiegészítő fűtőberendezésként már képes kellemes hőmérsékletet teremteni az otthonunkban. Emellett lényeges, hogy szakember segítségével olyan légkondicionálót válasszunk, ami alkalmas a teljes tér befűtésére. A túl nagy vagy túl kicsi berendezés amellett, hogy nem lesz energiahatékony, még a berendezés élettartamára is káros hatással lehet.

Stuller István, a Gree szakembere szerint a leglényegesebb szempont, hogy az épület mennyire szigetelt, mert ez jelentősen befolyásolja a fűtési hatékonyságot. Jó szigetelés esetén a hőveszteség kisebb, és így kevesebb energia kell a helyiségek melegen tartásához. Ugyanilyen fontos a nyílászárók minősége, ugyanis egy jól szigetelő ablak vagy ajtó szintén jelentősen csökkenti a hőveszteséget. Ugyanennyire lényeges a rendszeres karbantartás is, mert ha a berendezés elkoszolódik, a hatékonysága csökkenni fog. 

A legújabb a legjobb?

fűtés kisokos

Ha lakásfelújítás vagy házépítés előtt állunk, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy érdemes-e az elérhető legújabb modellt megvenni, vagy egy régebbi, de megbízható márka egyik típusa is legalább olyan energiatakarékos és hatékony lesz, tettük fel a kérdést a Gree lakossági klíma üzletági képviselőjének. 

„Léteznek kifejezetten fűtésre optimalizált klímák. Ezeket úgy tervezik meg, hogy a lehető legalacsonyabb mértékű villamosenergia felhasználás mellett a lehető legmagasabb fűtési energiát legyenek képesek leadni. A Gree gyár mindig élen járt az innováció területén, mérnökei folyamatosan új technikai megoldásokat dolgoznak ki, így minél újabb egy modell, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik azokkal a korszerű fejlesztésekkel, melyek révén elérhető az legenergiahatékonyabb működés. Ide sorolhatók például a mesterséges intelligenciával rendelkező klímaberendezések is, mint a Gree Smart R. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy az újabb és újabb európai környezetvédelmi rendelkezésekkel is arra próbálják ösztönözni a gyártókat, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a berendezéseik energiapazarlásának csökkentésére.” 

Egyéni igények

termosztát a hőmérséklet szabályozása

Ha speciálisak az otthonunk adottságai, vagy éppen az életvitelünk olyan, hogy az energiahatékonyság érdekében érdemes előre tervezni a klimatizálást, akkor is vannak lehetőségeink, hiszen a légkondicionálókat már az egyéni igényekre tervezik. 

„Ma már elérhetőek olyan okos légkondicionálók, amelyek képesek tanulni a felhasználói szokásokat, és ez alapján optimalizálni a szükséges energiafelhasználást, illetve léteznek olyan okosotthon-vezérlő egységek, melyek folyamatosan ellenőrzik és automatizálják a berendezés működését, ezáltal mindig csak az éppen szükséges energiát fogja felhasználni az üzemelés közben.” – részletezi Stuller István.

TOP 5 tipp a profitól

Íme 5 jó tanács a szakértőtől, hogy mindig ideális legyen a hőmérséklet az otthonunkban energiapazarlás nélkül:

 1. A készülék nem sugárzó hőt állít elő, hanem közvetlenül a környezet levegőjét fűti, így nem tudjuk eltárolni az előállított hőt. Ezért arra kell figyelni, hogy a már felfűtött levegőt igyekezzünk bent tartani a helyiségben. Rövid ideig szellőztessünk, hogy ne hűljön ki a lakás. 

2. Cseréljük ki a nyílászárókat modern, jól szigetelt típusra, vagy mi magunk is gondoskodhatunk a régi nyílászárók jobb szigeteléséről. Erre számos utólagos megoldást találhatunk az interneten.

3. Soha ne kapcsoljuk ki teljesen a berendezést! Néhány fokkal vegyük csak lejjebb a hőmérsékletet, amíg senki nem tartózkodik otthon vagy nem használunk egy adott szobát. Sokkal több időre és energiára van szükség egy helyiség újbóli felmelegítéséhez, mintha alapjáraton temperáljuk azt.

4. A klímákat évente kétszer szükséges karbantartani a hűtési és fűtési szezonok előtt képzett klímaszerelő segítségével, azonban a karbantartás nem egyenlő a szűrők tisztításával, hiszen azokat legalább havonta egyszer érdemes takarítani. Ha a felhasználás mértéke megköveteli, akár hetente 1-2 alkalommal is megéri átmosni és portalanítani a hatékony működés érdekében.

5. Mint minden fűtési megoldásnál, a klímával fűtött terek esetében is szükséges helyiségenként az egyedi fűtés biztosítása, nagyobb tér esetén akár több klímaberendezés is javasolt az egyenletesebb hőelosztás és a jobb komfortérzet eléréséhez.

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 - most már gyerek sem kell hozzá!

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást 2024-ben, melyről a money.hu számolt be részletesen. Nézzük, mit kell tudni a 2024-es otthonfelújítási támogatásokról.
2024. 02. 29. 02:00
Megosztás:

Tavaszi szünet 2024 – Változás miatt így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után

Tavaszi szünet 2024 – Fontos változás jön, így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után! Idén egyszerre lesz az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet, fontos bejelentés érkezett mert a gyerekeket is megviselheti az órák átállítása! Nem változik az iskolák napi kezdése, marad a 8 óra, nem lesz 9 órás kezdés. Részletek a cikkünkben.
2024. 02. 29. 01:00
Megosztás:

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás: