Így spórolhatunk sokat a klímatelepítés árán

Az idei forró nyár hatására egyre többen gondolkoznak el klímavásárláson, a beruházás előtt ugyanakkor nemcsak a berendezés, hanem a telepítés árának befolyásoló tényezőit is körül kell járni. Külön utat járni nem érdemes, ugyanis a klímatelepítéssel foglalkozó cégek nemcsak szakmai tanácsokkal látnak el bennünket, hanem a kivitelezési díj is kedvezőbb lehet, ha náluk vásároljuk meg a készülékeket. Ellenkező esetben a telepítés akár 150-200 ezer forintra is rúghat, ugyanakkor szezonon kívül, például ősz végén rendkívül jó ajánlatokba is bele lehet futni.

Így spórolhatunk sokat a klímatelepítés árán

Sorra dőltek meg az elmúlt hónapokban a melegrekordok Magyarországon is, így mostanra sokan azok közül is elgondolkoznak a klíma beszerzésén, akik korábban ettől valami miatt tartózkodtak. A hosszantartó kánikulában nemcsak a szabadban, hanem a klímával nem rendelkező lakásokban sem lehet már megmaradni, a legkorszerűbb energiatakarékos legkondicionálók népszerűsége pedig ezáltal csúcsra pörgött. Az energiahatékonyságot az energiacímkén találjuk, ezért az azon található kW/óra/szezon értéket szükséges górcső alá venni.

Tóma János, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója elmondta, az érdeklődők száma folyamatosan nő, és azt a kérdést teszik fel leggyakrabban, hogy milyen nagyságrendű költséggel kell számolni, ha klímatelepítésben gondolkodnak.

A válasz erre többtényezős, de a szakember szerint kellő körültekintéssel mégis elcsíphetjük a legjobb ajánlatot, csakis szerződött szerelőpartner által.

„Jelenleg az OEM márkák, vagyis a gyárilag átcímkézett – forgalmazói saját márkás - termékek bruttó 200-220 ezer forintos, a gyári márkák klímái pedig bruttó 250 ezer forintos árnál kezdődnek. Ezek a legkisebb és viszonylag alacsony felszereltségű berendezések, a határ pedig igény szerint a csillagos ég is lehet. Mindig érdemes tájékozódni és szaküzletben érdeklődni arról, hogy a mi preferenciáink mellett mi számunkra a legjobb megoldás” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, a telepítési munkadíj már egzaktabban meghatározható, és jellemzően 80 – 120 ezer forint között mozog. Ez az összeg már magában foglalhatja a klíma beltéri és kültéri egységének felszerelését, a csövezést, az elektromos bekötést, ha az nem haladja meg a néhány méteres távolságot. Ha a kültéri elhelyezése miatt jóval hosszabb a csövezés, esetleg több faláttörés szükséges, az jelentősen megnövelheti a költséget.

Amit nyerünk a réven, elvesztjük a vámon

Tóma János kitért arra is, sokan belefutnak abba a csapdába, hogy olcsón hozzájutnak akciók révén a klímához. Ezzel több gond is lehet. Egyrészt nem biztos, hogy később megfelel az elvárásaiknak, másrészt az áruházi márkák esetében sok esetben nincs is magyar képviselet, így a jövőbeni garanciális ügyintézés vagy alkatrészellátás nehézkes lehet; harmadrészt pedig a kizárólag telepítéssel megbízott cégek gyakran magasabb díjat számítanak fel, hiszen nem tőlük szerezték be az eszközt.

„Ha a telepítőtől rendeljük meg a klímát, általában egy csomagárat kínálnak, amely tartalmazza a berendezést és a telepítést is. Ez kényelmesebb és sok esetben az összköltség is alacsonyabb. Nem beszélve arról, hogy így egy vállalkozással leszünk kapcsolatban a jövőben is, legyen szó akár karbantartásról, műszaki támogatásról vagy esetleges garanciális ügyintézésről” – mutatott rá a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója.

Fontos szempont az időzítés

A szakember végezetül kitért arra is: most, hogy lecseng a nyár és vele együtt a klímák csúcsszezonja, valószínűleg jobb ajánlatokat is kaphatnak majd a vásárlók. A tavasz eleje és az ősz vége hagyományosan a legkedvezőbb időszak a klímatelepítésre, hiszen ilyenkor mérséklődik a kereslet, és a cégek hajlandóbbak rugalmasabb lenni, illetve nagyobb kedvezményeket adni. Érdemes tehát a klímabeszerzést és telepítést is megfelelően időzíteni, miként az eszköz kiválasztásakor az energiahatékonyság mellett akár a H-tarifa és a 10 év garancia lehetőségét is megvizsgálni, igénybe venni.

Égből hulló pénznyeremény jön 3 csillagjegy számára is: pénzügyi horoszkóp

Készen állsz, hogy felfedezd, milyen pénzügyi szerencsét tartogat számodra a hét hátralévő része? Merülj el a csillagok útmutatásában, és tudd meg, mikor érdemes kipróbálnod a szerencsédet! Váratlan pénzügyi lehetőségek, szerencsés napok és különleges számok várnak minden jegyre. Ne hagyd ki, hiszen most fordulhat a kocka! Vajon mit rejt számodra a sors?
2024. 09. 19. 01:00
Megosztás:

Binance listázás: NEIRO, BABYDOGE, TURBO – a Pepe Unchained lehet a következő?

A Binance még mélyebbre merült a mém érmék világában, és olyan tokeneket adott hozzá a kereskedési kínálathoz, mint a NEIRO, a BABYDOGE és a TURBO.
2024. 09. 19. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb kriptovaluta, amelyet most érdemes megvásárolni 2024 szeptemberében — Ne maradj le a potenciális 5000%-os nyereségről!

2024 szeptemberében néhány kriptovaluta rendkívüli növekedés előtt áll. A hatalmas, akár 5000%-os nyereség lehetősége már a láthatáron van. Ez a cikk hat kiemelkedő kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan szárnyalni fognak. Fedezd fel, mely kriptók állnak egy meteorszerű növekedés előtt, és miért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.
2024. 09. 18. 23:00
Megosztás:

A német pénzügyminisztérium továbbra is eladná a Commerzbank részesedést

A német pénzügyminisztérium továbbra is a Commerzbank részvényeinek teljes eladását tervezi, annak ellenére, hogy az UniCredit az összes kínált részvényt megvenné.
2024. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Az euróövezetben és az EU-ban is csökkent az építőipari termelés

Éves összevetésben csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése is júliusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2024. 09. 18. 21:30
Megosztás:

Túléli-e a bitcoin decentralizált víziója az intézményi dominanciát?

Az intézményi szereplők térnyerése a bitcoin világában aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lehet a kriptovaluta eredeti, decentralizált víziójára - olvashatjuk a Yahoo Financial írásában.
2024. 09. 18. 20:30
Megosztás:

Mi lesz az európai kamatokkal? Piaci elemzés

Szüneteltetheti a kamatcsökkentést az EKB: az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Gediminas Simkus szerint kicsi az esélye annak, hogy a jegybank a szeptemberi vágás után októberben is kamatot vág.
2024. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Így változik a budapesti közlekedés az árvíz miatt

A Duna emelkedő vízszintje miatt a következő napokban változik az M2-es metró és több villamos közlekedése - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.
2024. 09. 18. 19:30
Megosztás:

Újabb transzformátor-alállomást adott át az E.ON Dél-Budán

Újabb transzformátor-alállomást létesített az E.ON Hungária csoport Dél-Budán a terület ellátásbiztonságának növelése érdekében, a 3,76 milliárd forintos beruházást részben európai uniós forrásból, részben pedig saját finanszírozásban valósította meg a vállalat.
2024. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Új vezető a Futureal élén

Tapasztalt vezetővel bővült a Futureal-csoport menedzsmentje. Gárdai János a Futureal Development és Shared Services Partnership vezérigazgatójaként, valamint Group Asset Management Igazgatóként támogatja a cégcsoport további növekedését.
2024. 09. 18. 18:30
Megosztás:

A Bitcoin (BTC) történelmi 3 hónapos emelkedésre készül – A legjobb altcoinok befektetésre: Toncoin (TON), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

Az év utolsó három hónapja várhatóan a kriptopiac legnagyobb robbanását hozza.
2024. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 18. 17:30
Megosztás:

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.
2024. 09. 18. 17:00
Megosztás:

Németország egyezkedne Kínával az autóipari vámokról

A Bloomberg jelentése szerint a német gazdasági miniszter, Robert Habeck szeretné elkerülni azt, hogy az EU kereskedelmi háborúba bocsátkozzon Kínával az elektromos járművek kapcsán.
2024. 09. 18. 16:30
Megosztás:

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 18. 16:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb Japánban az export és import

A japán export és az import is a vártnál kisebb mértékben növekedett augusztusban.
2024. 09. 18. 15:00
Megosztás:

Kedvezőbb lakásbiztosítások a kampány hatására

A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig. Az idén márciusi lakásbiztosítási kampány hatására a második negyedévre mérséklődtek az ugyanakkora ingatlanra jutó díjak az év elejéhez képest - áll az MNB friss Lakásbiztosítás-indexében.
2024. 09. 18. 14:30
Megosztás:

Az uniós tagországok készen állnak a télre

Az Európai Unió tagországai készen állnak a télre, a tagállami gáztartalékok 90 százalékos szint felett vannak - közölte Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Strasbourgban kedden.
2024. 09. 18. 14:00
Megosztás:

Ingyenes Szuperkoncert a Hősök terén szombaton - Program

Már csak három napot kell várni az év legnagyobb zenei eseményére. Szombaton megnyitja kapuit a Hősök terén az ingyenes Szuperkoncert, amelyen a legismertebb magyar előadók mellett nem kisebb világsztár, mint a latin pop ikonja, Ricky Martin is fellép.
2024. 09. 18. 13:30
Megosztás:

Többletforrást ad a kormány a déli határátkelők fejlesztésére

Többletforrást biztosít a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a röszkei, a tompai és a hercegszántói állomány bővítésére, korszerű technikai eszközök beszerzésére - jelentette be az MTI-nek szerdán megküldött közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 09. 18. 13:00
Megosztás: