Jók vagyunk a gazdaság fehérítésében

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent - jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.

Jók vagyunk a gazdaság fehérítésében

A miniszter közölte: a kormány a 2010-es gazdaságpolitikai fordulat jegyében átalakította az adórendszert és a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezte a hangsúlyt. A kormányzati álláspont abban is változatlan, hogy nem növelni kell az adókat, hanem a beszedés hatékonyságát javítani, amely teret nyit az adók csökkentésének; az alacsonyabb terhek és vonzó adókörnyezet pedig a gazdaság fehérítésével jár, amely a növekedéshez is hozzájárul - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedben ezt sikerült elérni, úgy vélte az eredmények magukért beszélnek: egymillió új munkahely létesült 2010. óta, amely negyede a teljes magyar munkaerőpiacnak, a GDP pedig reálértéken több mint 40 százalékkal nőtt.

Az szja legmagasabb kulcsa 2010. óta 36 százalékról 15 százalékra, a társasági adó 20 százalékról 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban. A munkáltatókat terhelő adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek, és 2023. óta a négy gyermeket nevelő édesanyák mentesülnek az szja alól - tette hozzá.

Ismertette, a gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek 2014-es bevezetése, amit egy évvel követett az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) rendszer indulása, majd az online számlázás 2018-tól. Jövőre az Európai Unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta, amely később akár okostelefonon is visszakereshető lesz.

A digitális adatszolgáltatások fejlesztése révén ma már a munkavállalók zömének szja-bevallását a NAV készíti el - hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Magyarország az adóversenyképesség terén 11. helyen áll a 38 OECD tagállam között - emelte ki.

A gazdaságfehérítő intézkedésekből több ország is átvett megoldásokat. Példaként említette Lengyelországot, amely 2017-ben a magyar ekáer mintájára egy hasonló rendszert vezetett be.

Varga Mihály közölte: a kormány gazdaságpolitikai célja változatlan: adócsökkentés, hatékonyabb adóbeszedés és egyre arányosabb közteherviselés.

Megjegyezte: a magyar uniós elnökség fő célja az európai gazdaság versenyképességének megerősítése lesz, amelynek egyik legfontosabb eleme az adókörnyezet.

Az 1952-ben Párizsban alapított Adóigazgatások Európai Szervezetének székhelye Budapesten van. A szervezet elnöki tisztségét az 2023-2024-es ciklusban július elsejéig, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke tölti be.

70 éve helyezték üzembe a világ első atomerőművét

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.
2024. 06. 27. 09:00
Megosztás:

A Binance India bírsága kérdéseket vet fel a BNB jövőjével kapcsolatban, a befektetők inkább a DTX Exchange és a Near Protocol mellett döntenek

Néhány nappal ezelőtt India Pénzügyi Hírszerzési Egysége (FIU-IND) 2,25 millió dolláros bírságot szabott ki a Binance-re, mert nem tartotta be az Indiában érvényes pénzmosás elleni szabályokat. A hír megjelenése után a BNB ára több mint 5%-kal esett, és a befektetők már pozícióikat zárják a Binance-ben, és új lehetőségek után néznek.
2024. 06. 27. 08:40
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 27. 08:30
Megosztás:

Profi befektetők több mint 150 millió dollár értékben vásároltak DOGE-t, SHIB-t és Algotech-et, hogy felkészüljenek a közelgő árfolyamemelkedésre

A tapasztalt befektetők nemrégiben több mint 150 millió dollárt fektettek három kriptovalutába: Dogecoinba (DOGE), Shiba Inu-ba (SHIB) és Algotech-be (ALGT). Ez a jelentős pénzáramlás egybeesik azzal, hogy a piaci elemzők a kriptovaluta szektor közelgő fellendülését jósolják, különösen ezen eszközökre fókuszálva.
2024. 06. 27. 08:06
Megosztás:

Altcoin szezon közeleg: 3 legjobb kripto, amelybe érdemes júliusban befektetni – Ethereum, Notcoin és Angry Pepe Fork

A legjobb kripto szakértők, mint <a href="https://x.com/SenseiBR_btc/status/1805147940287139936?t=76zd8JRKie_5HrE5gW640w&s=19" target="_blank">SenseiBR_BTC</a> és <a href="https://x.com/MikybullCrypto/status/1804494157248913697?t=bPSrBsZujlEjJbtuREkmXQ&s=19" target="_blank">MikybullCrypto</a> többször kijelentették, hogy egy altcoin piaci fellendülés közeleg, és mindenki készüljön fel rá. MikybullCrypto elmondta követőinek, hogy a 2020-as árminta ismétlődik, és egy robbanásszerű emelkedés bármikor megindulhat. Íme a három legjobb kripto, amelybe érdemes befektetni júliusban az árfolyam növekedés előtt: APORK, Ethereum és Notcoin.
2024. 06. 27. 07:45
Megosztás:

Kripto-hullámok: A The Graph stabilitása szemben a Shiba Inu volatilitásával - Félelmet nem ismerő új szereplő, a WW3 Shiba hullámokat kelt

A befektetők vegyes szerencsével találkoztak a kriptoszektorban. A Shiba Inu (SHIB) vezeti a mémérmék piacát, míg a The Graph (GRT) az AI-narratíva révén profitált. A WW3 Shiba (WW3S) egy új SocialFi mémérme, amely hullámokat kelt a Web3-ban a blokklánc-játék szándékaival.
2024. 06. 27. 07:15
Megosztás:

Egyedülállóan rugalmas, részkifizetésre lehetőséget biztosító terméket vezet be az Erste Lakástakarék

Júliustól az Erste Lakástakarék három különböző megtakarítási idejű konstrukcióval várja az ügyfeleket. A pénzintézet új, tízéves terméke négy év után lehetőséget biztosít a részkifizetésre, ami páratlan rugalmasságot jelent a lakástakarékpénztári piacon. Változatlan kamatbónusszal megy tovább az elmúlt egy év slágerterméke, az ugyancsak 30 százalékos plusz kamatot fizető, nyolc év megtakarítási idővel futó konstrukció. Az eddig négyéves megtakarítási idejű termék pedig mostantól öt évig biztosítja a fix, 15 százalékos kamatbónuszt.
2024. 06. 27. 07:00
Megosztás:

Autóbuszjáratok indítását szervezik magyarországi és felvidéki települések között

A Besztercebánya megyei és a Nógrád vármegyei önkormányzat autóbuszjáratok indítását szervezi a régiók között, erről Salgótarjánban a megyeházán tárgyaltak szerdán. A megbeszélésén részt vettek a Volánbusz Zrt. és a besztercebányai integrált közlekedési vállalat képviselői is.
2024. 06. 27. 06:30
Megosztás:

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.
2024. 06. 27. 06:00
Megosztás:

1400 forint osztalékot fizet részvényenként a Zwack

Részvényenként 1400 forint, összesen 2,849 milliárd forint osztalék kifizetésről döntött a Zwack Unicum Nyrt. éves rendes közgyűlése szerdán; az osztalék részvényarányos kifizetése július 31-én kezdődik - közölte a társaság szerdán az MTI-vel
2024. 06. 27. 05:30
Megosztás:

Elemző 1400%-os emelkedést jósol az XRP számára, amely így elérheti a 7,5 dollárt; az RBLK és a PEPE még ennél is nagyobb nyereséget érhet el

A Ripple Labs nem a legboldogabb vállalatok egyike, mivel az XRP árfolyamát az SEC folyamatban lévő pere korlátozza. Azonban most már szinte vége van, és hamarosan az XRP végre elérheti teljes potenciálját, körülbelül 7,50 dollárt.
2024. 06. 27. 04:00
Megosztás:

Tippek lejtős kert fűnyírásához

A kert lejtős is lehet: kisebb kerteknél a lejtő gyakran dekorációs elem, míg a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találunk lejtős részeket. Közös bennük az, hogy a fűnyírást megnehezítik, kihívás elé állítják a fűnyírót és annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.
2024. 06. 27. 03:30
Megosztás:

Így látja el energiával a Siemens csúcstechnológiája a debreceni katódgyárat

Az üzem középfeszültségű energiaelosztó rendszereit biztosította a technológiai vállalat.
2024. 06. 27. 03:00
Megosztás:

A McDonald's elbukta a BIG MAC védjegyet?

Az elmúlt hetekben bejárta a világot a hír, hogy „a McDonald’s elveszítette a BIG MAC védjegyet”. A valóság az, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) részben megszűntnek nyilvánította a McDonald’s „BIG MAC” európai uniós védjegyét használat hiánya miatt. Mit is jelent ez pontosan és mostantól ki és hogyan használhatja ezt a megjelölést? Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője segít a válaszban.
2024. 06. 27. 02:30
Megosztás:

Drámaian, akár 15 százalékkal növelheti az egészségügyi kiadásokat a klímaváltozás és az egyre öregedő népesség

Az egy főre jutó egészségügyi kiadásokat az éghajlatváltozás tovább fogja növelni, noha azok már jelenleg is igen magasak, főleg a globális társadalom elöregedése miatt. Az éghajlatban és a népességben várható trendeket és ezek összefüggéseit vette szemügyre alaposabban az EU 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban az Allianz Research, hogy számszerűsítse a várható kölcsönhatásokat.
2024. 06. 27. 02:00
Megosztás:

Összeborul a Rivian és a Volkswagen

A Rivian és Volkswagen egy technológiai (szoftver) közös vállalatot hoz létre.
2024. 06. 27. 01:40
Megosztás:

Elfogadták a módosítást! Rengeteg fogászati kezelés ingyenes Magyarországon

A TB támogatással igénybe vehető fogászati ellátások általában annál a fogorvosi szolgálatnál érhetők el, amely a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint területi ellátási kötelezettséggel rendelkezik. Elmehetünk másik fogorvoshoz is ingyenesen, mint a saját körzeti fogorvosunkhoz? Milyen fogászati kezelések járnak ingyenesen az állami fogászati rendelőkben? Milyen fogtömés jár ingyenesen? A protézis ingyenes vagy fizetni kell érte? A fogszabályozó ingyenes az állami fogászaton? Számos tévhit él az állami fogászati kezelésekkel kapcsolatban, ezért cikkünkben a NEAK információi alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
2024. 06. 27. 01:00
Megosztás:

Fontos lépés a magyar KELER és a bolgár BGH együttműködése

Jelentős hatással lesz a régió gázpiacának működésére a Balkan Gas Hub (BGH) és a KELER KSZF együttműködése, a bolgár gázpiac-üzemeltető és a magyar klíringház partnerségének célja a központi szerződő fél szolgáltatás bevezetése a hitelkockázatok, piaci kockázatok csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében a rövid- és hosszú távú gázpiaci tranzakciók során - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a KELER közös közleményben szerdán.
2024. 06. 27. 00:30
Megosztás:

A neves kripto szakértő szerint ez a kriptó berobbanhat a Base láncon

A Base Dawgz ($DAWGZ) az egyik legfelkapottabb mém érme előértékesítés jelenleg a Base láncon. A szakértők úgy gondolják, hogy a token jó eséllyel robbanásszerű növekedésbe kezdhet, ha befejeződik az előértékesítés és bekerül a tőzsdére.
2024. 06. 27. 00:01
Megosztás:

Költségcsökkentés és javuló kilátások miatt ugrik a FedEx

A logisztikai vállalat tegnap tőzsdezárás után számolt be negyedéves eredményeiről.
2024. 06. 26. 23:30
Megosztás: