Jövő hónap elején kapják meg a pedagógusok az emelt fizetést

Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést - mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Jövő hónap elején kapják meg a pedagógusok az emelt fizetést

Rétvári Bence közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022. és 2025. között összesen legalább 93,5 százalékkal növekednek a bérek.

Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz. Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz.

A döntés több mint 140 ezer embert érint - jelezte, hozzátéve: a folyamat nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését. Sőt, ha a diplomás bérek átlaga a most számíthatónál nagyobb mértékben emelkedik a következő években, akkor a bejelentettnél nagyobb mértékben emelkedhet a pedagógusok fizetése is - jegyezte meg.

Az államtitkár megjegyezte: az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusoknak a fentieknél is 20 százalékkal nagyobb fizetést garantál a törvény. A természettudományos területen dolgozók plusz 4 százalékot, a mesterfokozattal rendelkezők pedig plusz 2 százalékot kapnak - fűzte hozzá.

Kijelentette: a kormány hosszú távú garanciát biztosít arra, hogy a pedagógusbér értékálló lesz, és hogy megbecsülik a tanítók, tanárok, óvónők munkáját.

Rétvári Bence hangsúlyozta: azért tartotta fontosnak, hogy a bérekről szóló sajtótájékoztatót a Nemzeti Pedagógus Kar székházában tartsák, mert ez volt az a szervezet, amely "biztos partnerként végig támogatta és segítette a béremelés megvalósulását."

"Nem volt ezzel minden szervezet ugyanígy" - folytatta, hozzátéve: a szakszervezetek "a dollárbaloldal pedagógus tagozataként" viselkedtek, és nem segítették, hanem akadályozták a béremelést. Sőt, most a megvalósulás fázisában is ezt teszik - mondta.

"Sajnáljuk, hogy a magyar baloldal nem támogatta az új pedagógus életpályatörvényt. Az pedig különösen felháborító, hogy a baloldal képviselői a múlt héten még utólag is támadták az Európai Bizottságot, amiért az együttműködött abban, hogy a magyar pedagógusok megkapják, ami jár nekik" - fogalmazott az államtitkár, aki szerint "ilyen politikai szűklátókörűség méltán háborítja fel az embereket."

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány 2022. nyarán - jóval a sztrájkok és tüntetések előtt - hozta meg a döntést a tanárok fizetésének emeléséről. Amit akkor vállaltak, most pontosan azt hajtják végre - szögezte le, jelezve: amint az Európai Uniótól megkapták az írásos garanciát arra, hogy a költség elszámolható az uniós forrásokból, rögtön elindították az emelést.

Nemcsak az anyagi, hanem az erkölcsi megbecsülés is fontos - rögzítette Rétvári Bence, hozzátéve: ezért akarták, hogy a pedagógusok "ne csak egyek legyenek a sok közalkalmazott közül", hanem legyen saját életpályájuk. Ennek létrehozásával 30 éves adósságot törlesztett az Országgyűlés - húzta alá.

Rétvári Bence elmondta: a béremelésről azt várja a kormány, hogy tovább növekedjen a pedagóguspálya iránti - már most is élénkülő - érdeklődés, pályán tudják tartani a legjobb képességű tanárokat, és sikerüljön visszavonzani a pályaelhagyókat is. Elmondása szerint az új életpályatörvény és a fizetések emelésének híre pozitívan befolyásolta a felsőoktatási felvételit.

"Egyértelműen az a célunk, hogy minél jobb színvonalú legyen az oktatás" - jelentette ki. Hozzátette: az új életpályatörvény azt szolgálja, hogy aki többet tesz a gyerekekért, többet tudjon keresni.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt hangsúlyozta, hogy a fizetésemelés az életpálya valamennyi fokozatában "észrevehető" lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az alapbérek emelkedését most a pótlékok is követik, így a többletfeladatokat vállalók - például vezetők, helyettesek, osztályfőnökök - is jelentős többlettel számolhatnak.

Úgy fogalmazott, a béremelés egy folyamat kezdete, ami 2025-ben folytatódni fog, hiszen további öt évre garanciát vállal az állam, hogy megtartja a pedagógusbérek pozícióját.

Az elnök szerint "nagyobb presztízst is jelent", hogy míg korábban a minimálbérhez kötődött a pedagógusok fizetése, most a diplomás átlagbérhez mérik. Felhívta a figyelmet arra is: a kormányrendelet egyértelműen rögzíti, hogy a fizetésekben a teljesítményértékelés hatására sem lehet negatív eltérítés.

Horváth Péter hangsúlyozta: ha a pedagógusok megbecsülése "folyamatos, jól követhető tendencia lesz", akkor biztos benne, hogy többen fognak jelentkezni a pályára, és többen is maradnak meg az állásukban.

Jelezte: az intézményvezetők beszámolói alapján már most nagyon sok korábbi pályaelhagyó jelezte, hogy szeretne visszatérni a pedagógusi hivatáshoz.

Az elnök kifejezetten jó döntésnek nevezte, hogy a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott pedagógusoknak már nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról, ha visszamennek dolgozni. Kitért továbbá arra is: elfogadhatónak tartják, hogy a mostani béremelés esetén "nincs különösebb differenciálási lehetőségük" az intézményeknek, de szeretnék, ha a később nagyobb önállóságot kapnának e téren. Javasolják továbbá, hogy a 2013 óta változatlan érettségi díjakat is a gyakornoki bérhez illesztve állapítsák meg - jegyezte meg.

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás:

9 órás iskolakezdés – Itt a bejelentés, senki nem számított erre

A közoktatásban többször felmerült már az a javaslat, hogy az oktatás reggel nyolc helyett kilenc órakor kezdődjön.
2024. 07. 16. 01:00
Megosztás:

A Bitcoin kéthetes csúcsra ugrott a Trump elleni támadás után

A Bitcoin hétfőn kéthetes csúcsra ugrott a Donald Trump amerikai elnökjelölt meggyilkolására tett kísérlet után. A támadás hatására a kriptovalutákat pártfogoló volt elnök győzelmi esélyei megnőttek a közelgő választásokon.
2024. 07. 16. 00:01
Megosztás: