Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

A gödöllői HÉV vonalán zaklatott fiatal lány édesapja, A. Imre kedden tett vallomást. A lánya segítségére siető férfi elmondása szerint a megállóban a zaklatók léptek fel először támadóan, a biztonsági szakértő szerint pedig így fennállhatott a jogos védelmi helyzet.

Kerepesi HÉV-es támadás: Pánikrohamot kapott az apuka

Évekkel ezelőtt szenvedett rendszeres pánikrohamoktól az az édesapa, aki a 21 éves lánya segítségére sietett, miután hárman zaklatták a szerelvényen. A fiatal lány leszállt, zaklatói pedig követték. A villanyszerelőként dolgozó édesapa, Imre épp munkából érkezett a helyszínre, elmondása szerint pedig a lánya és a támadói közé állt, hogy gyermeke biztonságban elmenekülhessen. A stresszhelyzet újra előhozta a pánikrohamát, ami miatt az események minden részletére nem emlékszik tisztán, arra azonban igen, hogy a három férfi támadólag lépett fel vele szemben.

„Abban a pillanatban az ember nem gondolkodik, hanem ösztönösen cselekszik és az az első, hogy meg akarja védeni a lányát. Ma is ugyanígy tennék, hisz a gyerekem az első, egy szülő dolga az, hogy megvédje. Nálam kétszer nagyobb férfiak álltak velem szemben és támadólag léptek fel, én pedig automatikusan cselekedtem.

Azt hozzá kell tennem, hogy a volt párom, aki velem volt, közben próbált a forgalmi irodában szólni, ám ott nem tudták, ki az illetékes ilyen ügyben. A három férfi erősen ittas volt, és valószínűleg nagyobb baj is lehetett volna, ha nem lépek közbe, hiszen az alatt a negyed óra alatt, míg a rendőrök kiértek, sok minden történhet. Azok, akik lányokat, gyerekeket zaklatnak, bántanak vagy kirabolnak, a szememben nem emberek, mert erről a jogukról lemondtak a viselkedésükkel” - mondta az esettel kapcsolatban Imre.

Fennállhat a jogos védelmi helyzet

A biztonsági szakértő szerint ha bebizonyosodik, hogy a három férfi lépett fel először támadólag, Imre jogos védelmi helyzetben volt.

„Fontos tisztázni, hogy amikor odaért az édesapa a megállóba, ki kezdte a dulakodást, hiszen ez egy új cselekménynek minősül a hatóságok szemében. Ha a zaklatók léptek fel először támadóan, abban az esetben jogos védelmi helyzet áll fenn.

Hogyan védekezhetünk?

Nem árt, ha egy paprikaspray is van nálunk, mert szabad téren értékes másodperceket nyerhetünk a meneküléshez. Fontos, hogy határozottan szólítsuk fel az illetőt vagy illetőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, mert ez a határozottság segíthet abban, hogy a többi utas is közbelépjen” - magyarázta Hajós István biztonsági szakértő. Minden esetben jelentsük a hatóságoknak, mert az eset számok alapján fog a rendőrség is nagyobb figyelmet fordítani egy-egy területre. A legfontosabb pedig, hogy merjünk kiállni egymásért és segítsünk a bajba jutott embertársainkon.

A. Imre azt is elmondta, az eset után mindössze két nappal volt párját is zaklatták ugyanezen a vonalon, de azóta is nap mint nap értesül a helyiektől hasonló atrocitásokról. Az elmúlt napokban a híradásokban is több olyan eset jelent meg, amelyek az Örs vezér tere és Kerepes közötti vonalon történtek.

„Sajnos mindennaposak az ehhez hasonló támadások, amikor nőket, gyerekeket rabolnak ki vagy zaklatnak. A volt páromnak is le kellett szállnia a HÉV-ről, mert molesztálták, és ez mindössze két nappal a lányommal történtek után volt. A lányom egyébként azóta is szenved a történtek súlya alatt és retteg egyedül felszállni a HÉV-re. Azóta rendszeresen jelennek meg HÉV-rendészek, polgárőrök ezen a vonalon, és vagy egy barátnőjével utazik, vagy mindig kocsiról kocsira száll a rendészek után. Arra kérek mindenkit, hogy adjon hangot minden lehetséges fórumon annak, hogy itt nagyon is tenni kell a közbiztonság javításáért” - tette hozzá Imre.

Hajós István biztonsági szakértő maga is a környéken lakik, így pontos rálátása van arra, milyen a térség közbiztonsága.

„Sajnos én is azt tapasztalom, hogy sok tennivaló van a közbiztonság javítása érdekében még. Talán ez után a nagy sajtóvisszhangot keltő ügy után már mindenki jobban oda fog figyelni a másikra” - fejtette ki Hajós István.

Ne rohanj a munkahelyi étkezéssel!

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
2024. 04. 21. 04:00
Megosztás:

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás: