Környezetbarát hangszigetelés

A lakóépületek, lakások szigetelése egyre fontosabb része a felújítási munkáknak. A hőszigetelés mellett a hangszigetelés is nagyobb hangsúlyt kap.

Környezetbarát hangszigetelés

A zajok megkeseríthetik életünket, akár külső forrásból jönnek, akár a házon vagy a lakáson belül keletkeznek. A nyugodt élet és pihenés feltétele a zajmentes lakótér.

Szerencsére a kellemetlen hangokkal szemben hatékonyan védekezhetünk. Ma már korszerű szigetelőanyagok állnak a rendelkezésünkre, amelyek legtöbbször a hő-és hangszigetelés funkcióját egyaránt ellátják. Kiválasztásukkor a felhasználás jellege mellett az ökológiai szempontok is számítanak.

A hangszigetelés két különböző akusztikai probléma kiküszöbölésére szolgál, egyrészt a külső zajok blokkolására, másrészt a belső terekben keletkezett visszhang csökkentésére.

Hol lehet csökkenteni a zajokat az épületben?

Többszintes házakban és lakásokban érdemes a padlót és a födémet is hangszigetelni.

Lakáson belül a helyiségek közötti válaszfalakat is hasznos hangszigetelő réteggel ellátni. Ilyenkor ne feledkezzünk meg arról, ha ajtó van köztük, azt is el kell látni hanggátló vagy hangelnyelő borítással.

Ha a külső határolófalat belülről amúgy is szigetelnünk kell, válasszunk olyan anyagot, ami nem csak hő, hanem hangszigetelő is, mint a kőzetgyapot.

Mitől környezetbarát egy szigetelőanyag?

Jogos igény, hogy a szigetelőanyagok egyrészt ne legyenek ártalmasak az egészségünkre, és a környezetre se jelentsenek hosszú távú veszélyt. 

A korszerű hangszigetelések olyan anyagból készülnek, amelyek a természetben is megtalálhatók, nem allergizáló hatásúak és nem károsak az egészségre, az emberi szervezetre.

Fontos, hogy gyártásuk a lehető legkevesebb energia felhasználásával történjen, olyan technológiával, ami szintén nem ártalmas sem az emberre, sem a környezetre.

Lényeges szempont az is, hogy a hangszigetelés anyaga lehetőleg újrahasznosítható legyen, vagy lebomlása ne jelentsen hosszú távú egészség-és környezetromboló veszélyt.

Ha mindezek a tulajdonságok együtt vannak, akkor mondhatjuk, hogy a szigetelőanyag megfelel a fenntarthatóság követelményeinek.

Korszerű hangszigetelők

A kőzetgyapot az egyik leggyakrabban használt hangszigetelő anyag. Alapanyaga a természetben előforduló vulkáni eredetű bazalt. Bár előállításához hőre van szükség, a gyártása során kerülik a káros anyagokat. A kész termék még égés esetén sem jelent egészségügyi kockázatot. Remek hangszigetelők, akár a homlokzaton, akár a födémen vagy a belső falfelületen használjuk.

Az üveggyapot hasonlóan jó hangszigetelő. Alapanyaga a természetben található kvarchomok, mészkő és újrahasznosított üveg. Nem porzik, nem tartalmaz szintetikus vagy káros anyagot.

A két szálas ásványi eredetű anyag között az alapvető különbség, hogy az üveggyapot nem lépésálló, szemben a kőzetgyapottal, ez behatárolja alkalmazási területüket és a beépítés módját is.

Kedvelt hangszigetelő a Multipor ásványi hőszigetelő lap is. Természetes alapanyagú, nem tartalmaz káros anyagokat. Környezetbarát és tartós szigetelést jelent a használata.

Hőszigetelés, hangszigetelés termékek az Építőanyag.hu-n

A Turbina lesz Budapest legújabb nemzetközi filmfesztiváljának egyik központja

Október 29. és november 3. között kerül megrendezésre a BIFF - Budapest International Film Festival, ami a világ legfrissebb és legizgalmasabb fesztiválfilm-kínálatát hozza el a fővárosba. A 19 nemzetközi filmes válogatás mellett indítanak szakmai programot is a szervezők, október 31-től látogatható a BIFF HUB a Turbinában, emellett egy fotókiállításnak és a nyitóbulinak is a nyolcadik kerületi komplexum ad helyet.
2024. 10. 28. 14:00
Megosztás:

Új eszközzel segíti Kína a bankok likviditását

A kínai jegybank új eszközzel bővíti monetáris politikai eszköztárát, hogy jobban szabályozhassa a pénzügyi rendszer likviditását.
2024. 10. 28. 13:30
Megosztás:

Bekövetkezett Japánban az, amire senki nem számított

Japán új kihívások elé néz a vasárnap megtartott parlamenti alsóházi választásokat követően.
2024. 10. 28. 13:00
Megosztás:

Véget értek az őszi írásbeli érettségik

Befejeződtek pénteken az október-novemberi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái: tíz vizsganapon 202 intézményben 22 409 diák vizsgázott - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 28. 12:00
Megosztás:

3,5 százalékra csökken a Széchenyi Kártya program beruházási hiteleinek kamata

A kormány 3,5 százalékra csökkenti a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamatát november 1-jétől az eddigi 5 százalékról - közölte Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a tárca hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 10. 28. 11:30
Megosztás:

A Bitcoin felemelkedése: Hogyan segíthet a CryptoKeying magasabb hozamok elérésében

Hagyományosan a felhőalapú technológia jelentős számítási kapacitást és speciális hardvert igényel, így a korai bányászok komoly kihívásokkal néztek szembe: magas villanyszámlák, intenzív hagyományos hardverek és jelentős erőforrásigény a technikai eszközök beszerzéséhez és a komplex beállítások kezeléséhez. Azonban a CryptoKeying felhőbányászati technológiája megváltoztatta ezt a helyzetet, kényelmesebb és egyszerűbb módot biztosítva azok számára, akik részt szeretnének venni a bányászati műveletekben.
2024. 10. 28. 11:13
Megosztás:

Egymilliárd forintból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között

Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között - tájékoztatta Zala Vármegye Önkormányzata az MTI-t.
2024. 10. 28. 11:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedtek hétfőn az ázsiai piacok, mivel az izraeli-iráni konfliktus miatti aggodalmakat enyhítette a vártnál kevésbé súlyos izraeli támadás, míg a japán részvények a megnövekedett politikai bizonytalanság miatt emelkedtek.
2024. 10. 28. 10:30
Megosztás:

Stagnált a tengerentúli piac pénteken, a lomha Dow-t a technológiaszektor ellensúlyozta

Vegyes képet festettek az amerikai piacok pénteken.
2024. 10. 28. 10:00
Megosztás:

Stagnáltak a nyugat-európai piacok a negatív hét utolsó napján, a vártnál nagyobb mértékben javult a német gazdasági hangulat, felülteljesítő volt a BUX

Oldalmozgással fejezték be a hetet a tőzsdék egy különösen negatív hét után. A pénteki napon a Stoxx 600 stagnált, a DAX kismértékben emelkedett, míg a CAC40 és az FTSE100 kismértékben csökkentek.
2024. 10. 28. 09:30
Megosztás:

Csak a használt lakások vásárlói pörgetik a hitelpiacot

A használt lakások vásárlásához felvett kölcsönök húzták ki a gödörből a hitelezést az idén. Új ingatlanokra csak a tavalyihoz képest vettek fel valamivel több hitelt, építkezni, felújítani pedig még az előző évi mélypontnál is kevesebben akartak jelzálogkölcsönből. Egyelőre a lakáshitelek kiváltása is csak keveseket vonz, hiába lehetne vele milliókat spórolni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 28. 08:30
Megosztás:

New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott választási nagygyűlést Donald Trump

New York városának kiemelt rendezvényközpontjában, a világ egyik legismertebb csarnokában, a Madison Square Gardenben tartott választási gyűlést Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap.
2024. 10. 28. 08:00
Megosztás:

Idén is jön Magyarországra az "igazi" Mikulás

A Mikulásgyár meghívására idén is eljön Magyarországra Joulupukki, a finn Mikulás - közölte a Mikulásgyár Alapítvány vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 28. 06:00
Megosztás:

Nagy köd jön Magyarországra, mutatjuk merre vigyázzanak az autósok!

A jövő héten többfelé kell akár hosszabb ideig is megmaradó ködre számítani, a borult, ködös tájakon szitálás is előfordulhat. Mindenszentek napján, pénteken naposabb és ködös, párás területek egyaránt lehetnek, a hőmérséklet 13-20 Celsius-fok között alakul, majd a hét végén lehűlés érkezik olykor erős széllel, így vasárnap délután már csak 6-11 fok várható - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 10. 28. 05:00
Megosztás:

Élet az óraátállítás után: kilenc új városba repít a Budapest Airport téli menetrendje

Marrákes bazárai, a Guggenheim múzeum, párizsi romantika, a híres rózsaszín város – a Budapest Airport október végén, az óraátállításkor életbe lépő téli menetrendje biztos receptet kínál a fásultság ellen. Válogass a budapesti repülőtérről elérhető kilenc új járat, vagy épp a meglévő úti célok közül, és töltsd meg élettel a közelgő téli napokat!
2024. 10. 28. 04:00
Megosztás:

Mikor megláttam a férjem vérképét, azonnal elhagytam!

Amikor néhány hete először észleltem, hogy a férjem fáradtabb a megszokottnál, nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki. Mindig is keményen dolgozott, és úgy gondoltam, talán csak a munkahelyi stressz kezd kiütközni rajta.
2024. 10. 28. 03:00
Megosztás:

Nyugdíjkorhatár táblázat 2025 - ki és mikor mehet nyugdíjba Magyarországon?

Nyugdíjkorhatár 2025, nyugdíjkorhatár táblázat 2025 Magyarországon. Nyugdíjkorhatár férfiaknak és nőknek 2025 évben. Nyugdíj korhatár 2025 változása és nyugdíjkorhatár kalkulátor 2025.
2024. 10. 28. 02:00
Megosztás:

Táppénz 2025 és betegszabadság 2025 szabályai

Táppénz 2025 kalkulátor, táppénz összege és a táppénz jelentése. Miben különbözik a táppénz és a betegszabadság fogalma? Táppénz igénylése és kifizetése 2025. Mennyi a táppénz és hogyan kell kalkulálni vele 2025-ben? Táppénz 2025 igazolása és a táppénz jogosultság 2025 évi feltételei. (Ha szívesebben hallgatnád és néznéd meg a cikket, minthogy elolvasod a betűket, akkor jó hírünk van: a cikk végén egy videóban ezt megteheted.)
2024. 10. 28. 01:00
Megosztás:

3 mém kriptovaluta érme előértékesítés, amivel nagyot kaszálhatsz 2025-ben

A mém érme tér az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált, mivel a közösségi média, az influenszerek és az újító technológia együttese olyan kombinációt kínál, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az előértékesítések különösen ígéretesek, mert lehetőséget adnak a korai befektetőknek arra, hogy jelentős kedvezményekkel szerezzenek tokeneket, amelyek később magas hozamot hozhatnak.
2024. 10. 28. 00:01
Megosztás: