Magyar cég is részt vesz a Hold-programban

Az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. az Energiatudományi Kutatóközponttal és az Airbus-szal közös konzorciuma nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását. A vállalat a nemzetközi együttműködés keretében épülő, ember lakta Hold-állomás fedélzetére készülő berendezéseket fejleszt és gyárt majd.

Magyar cég is részt vesz a Hold-programban

2024-ben kezdődhet meg az ember visszatérése a Holdra. Ekkor bocsátják majd fel a Lunar Gateway nevet viselő, Hold körül keringő állomás első moduljait, amelyet a NASA-vezette nemzetközi, köztük európai részvételű konzorcium valósít meg. A projekten belül az ESA nyílt pályázatot írt ki az egyik létfontosságú egység tervezésére, fejlesztésére és gyártására, melyet az Energiatudományi Kutatóközpont, a REMRED Kft. és az Airbus konzorciuma nyert meg.

Az IDA (Internal Dosimeter Array) nevet viselő tudományos kísérleti egység a Hold-állomás belső terében kaphat majd helyet, az állomás első két moduljának egyikében, az amerikai HALO lakómodulban. Ezen egységet egy SpaceX Falcon Heavy rakéta bocsátja majd fel a tervek szerint 2024-ben. Ez űrtörténelmi pillanat is lesz, hiszen egy űripari magáncég (SpaceX) által fejlesztett rakéta juttatja Hold-körüli pályára az emberiség első Hold-állomásának legelső két modulját egyetlen közös felbocsátás keretében. Ráadásul az IDA egységet már a Holdhoz vezető úton aktiválják a HALO modul fedélzetén, és 10 éves éllettartamra tervezik a Hold körüli pályán.

Az IDA egység feladata az állomás fedélzetén tapasztalható kozmikus sugárzási tér dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése lesz az űrhajósok biztonságának érdekében. Ehhez számos ország és űrügynökség által gyártott mérőműszereket kell kombinálni. Hazánkból az Energiatudományi Kutatóközpont egy TRITEL monitorral járul hozzá a projekthez. Ez utóbbi a legkomplexebb és legfőbb detektora lesz az IDA kísérleti egységnek. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata kifejleszteni, legyártani és kvalifikálni a TRITEL második generációs verzióját. Az első generációs TRITEL monitor 3 évig szolgált a Nemzetközi Űrállomáson sikeresen.

„Magyarországon több, mint ötven éves űrtechnológiai tudás és tapasztalat halmozódott fel specifikus kompetenciák mentén, mely világviszonylatban is kiemelkedő. Ezt viszi tovább a REMRED Kft. is annak érdekében, hogy a magyar szakemberek olyan nemzetközileg is kiemelkedő projektekben vehessenek részt, mint a Lunar Gateway Hold-állomás fejlesztése és megépítése. Részvételünk a Hold-programban azt jelenti, hogy Magyarország és a magyar űripar megerősíti pozícióját a nemzetközi űrszektorban, a globális űrversenyben.” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízás kapcsán.

A Hold-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az IDA egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és a Hold-állomás fedélzeti rendszerei között. Szintén a REMRED Kft. fejleszti az IDA egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereit is, mint például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftvert, a szimulátor egységeket, vagy a szoftverfejlesztő egységeket. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az IDA üzemeltetése első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a projektben résztvevő űrügynökségek részére.

„A REMRED Kft. eddig is számos eszközt és technológiai fejlesztést végzett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, valamint kisműholdakra. A NASA által vezetett Hold-programba való bekapcsolódás azonban új technológiai és ipari lehetőségek sokaságát nyitja meg a cég számára. Ez a projekt a belépő a hazai űrszektor számára az amerikai űrpiacra és a NASA Hold-programjába.” – nyilatkozta Hirn Attila, a REMRED ügyvezető igazgatója.

A REMRED Kft. a NASA szigorú követelményei szerint dolgozik a projekten, így azon igen kevés hazai szervezet egyike, mely közvetlen és napi kapcsolatban van az amerikai űrügynökséggel. De emellett a válallat három másik, világszinten is vezető űrügynökséggel tart folyamatos kapcsolatot: az európai, japán és német űrügynökségekkel.

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás:

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.
2022. 09. 24. 13:00
Megosztás: