Magyar cég is részt vesz a Hold-programban

Az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. az Energiatudományi Kutatóközponttal és az Airbus-szal közös konzorciuma nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását. A vállalat a nemzetközi együttműködés keretében épülő, ember lakta Hold-állomás fedélzetére készülő berendezéseket fejleszt és gyárt majd.

Magyar cég is részt vesz a Hold-programban

2024-ben kezdődhet meg az ember visszatérése a Holdra. Ekkor bocsátják majd fel a Lunar Gateway nevet viselő, Hold körül keringő állomás első moduljait, amelyet a NASA-vezette nemzetközi, köztük európai részvételű konzorcium valósít meg. A projekten belül az ESA nyílt pályázatot írt ki az egyik létfontosságú egység tervezésére, fejlesztésére és gyártására, melyet az Energiatudományi Kutatóközpont, a REMRED Kft. és az Airbus konzorciuma nyert meg.

Az IDA (Internal Dosimeter Array) nevet viselő tudományos kísérleti egység a Hold-állomás belső terében kaphat majd helyet, az állomás első két moduljának egyikében, az amerikai HALO lakómodulban. Ezen egységet egy SpaceX Falcon Heavy rakéta bocsátja majd fel a tervek szerint 2024-ben. Ez űrtörténelmi pillanat is lesz, hiszen egy űripari magáncég (SpaceX) által fejlesztett rakéta juttatja Hold-körüli pályára az emberiség első Hold-állomásának legelső két modulját egyetlen közös felbocsátás keretében. Ráadásul az IDA egységet már a Holdhoz vezető úton aktiválják a HALO modul fedélzetén, és 10 éves éllettartamra tervezik a Hold körüli pályán.

Az IDA egység feladata az állomás fedélzetén tapasztalható kozmikus sugárzási tér dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése lesz az űrhajósok biztonságának érdekében. Ehhez számos ország és űrügynökség által gyártott mérőműszereket kell kombinálni. Hazánkból az Energiatudományi Kutatóközpont egy TRITEL monitorral járul hozzá a projekthez. Ez utóbbi a legkomplexebb és legfőbb detektora lesz az IDA kísérleti egységnek. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata kifejleszteni, legyártani és kvalifikálni a TRITEL második generációs verzióját. Az első generációs TRITEL monitor 3 évig szolgált a Nemzetközi Űrállomáson sikeresen.

„Magyarországon több, mint ötven éves űrtechnológiai tudás és tapasztalat halmozódott fel specifikus kompetenciák mentén, mely világviszonylatban is kiemelkedő. Ezt viszi tovább a REMRED Kft. is annak érdekében, hogy a magyar szakemberek olyan nemzetközileg is kiemelkedő projektekben vehessenek részt, mint a Lunar Gateway Hold-állomás fejlesztése és megépítése. Részvételünk a Hold-programban azt jelenti, hogy Magyarország és a magyar űripar megerősíti pozícióját a nemzetközi űrszektorban, a globális űrversenyben.” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízás kapcsán.

A Hold-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az IDA egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és a Hold-állomás fedélzeti rendszerei között. Szintén a REMRED Kft. fejleszti az IDA egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereit is, mint például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftvert, a szimulátor egységeket, vagy a szoftverfejlesztő egységeket. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az IDA üzemeltetése első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a projektben résztvevő űrügynökségek részére.

„A REMRED Kft. eddig is számos eszközt és technológiai fejlesztést végzett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, valamint kisműholdakra. A NASA által vezetett Hold-programba való bekapcsolódás azonban új technológiai és ipari lehetőségek sokaságát nyitja meg a cég számára. Ez a projekt a belépő a hazai űrszektor számára az amerikai űrpiacra és a NASA Hold-programjába.” – nyilatkozta Hirn Attila, a REMRED ügyvezető igazgatója.

A REMRED Kft. a NASA szigorú követelményei szerint dolgozik a projekten, így azon igen kevés hazai szervezet egyike, mely közvetlen és napi kapcsolatban van az amerikai űrügynökséggel. De emellett a válallat három másik, világszinten is vezető űrügynökséggel tart folyamatos kapcsolatot: az európai, japán és német űrügynökségekkel.

Nőtt az építőipari termelés az EU-ban

Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban novemberben havi és éves összevetésben.
2022. 01. 19. 14:00
Megosztás:

Nagy keretű uniós támogatásra pályázik a Békés Megyei Önkormányzat

Több milliárd forint uniós támogatásra adott be pályázatot a Békés Megyei Önkormányzat - tájékoztatta Zalai Mihály elnök szerdán az MTI-t.
2022. 01. 19. 13:30
Megosztás:

Nem okoz hátrányt a az élelmiszerár-stop a hazai termelőknek

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2022. 01. 19. 13:00
Megosztás:

Harminc éves csúcson a decemberi német infláció

Csaknem harminc éve a legmagasabb infláció alakult ki decemberben Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közölt végleges számai szerint.
2022. 01. 19. 12:30
Megosztás:

Megugrott az elmúlt években az agrárium teljesítménye

A magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161 százalékkal bővült - közölte Nagy István agrárminiszter szerdán közösségi oldalán.
2022. 01. 19. 12:00
Megosztás:

Rekordon a brit infláció

A várakozásokat is meghaladó rekordütemre gyorsult decemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.
2022. 01. 19. 11:45
Megosztás:

Nyugat-Európában tetőzhet, Németországban most robban a járvány

Németországban több, mint 112 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ezzel először lépve át a 100 ezres lélektani határt. Ugyanakkor további erőteljes emelkedés várható, hiszen Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban lakosságszám arányosan 2-3-szorosa volt a megbetegedettek száma, mint most Németországban.
2022. 01. 19. 11:00
Megosztás:

Csökkent a turizmus közvetlen hozzájárulása a GDP-hez 2020-ban

A nemzetgazdaság bruttó kibocsátásán belül a turizmusra jellemző tevékenységek aránya a 2020. évi előzetes adatok szerint 5,1 százalékra esett vissza, míg a pandémia előtti évben, 2019-ben még 6,4 százalékkal járult hozzá az ágazat a GDP-hez - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, Turizmus-szatellitszámlák, 2019-2020 című kiadványából.
2022. 01. 19. 10:30
Megosztás:

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.
2022. 01. 19. 10:00
Megosztás:

Újabb ellenőrzést tartott a fogyasztóvédelem

Új időszámítás kezdődött a jótállásban Magyarországon a bő másfél évtizedig változatlan szabályozás tavalyi év elején életbe lépett, átfogó korszerűsítésével. A vásárlók jogait erősítő új rendelkezések betartását januártól decemberig több mint 1100 helyszínen ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság. A vevőknek szóló tájékoztatásokban még javítottak is az üzletek 2020-hoz képest, a jótállási jeggyel összefüggő több mulasztás miatt összesített teljesítményük azonban romlott. Pedig idén januártól uniós irányelv alapján további, bár ezúttal kisebb léptékű változásokhoz kell alkalmazkodniuk - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2022. 01. 19. 09:30
Megosztás:

Nagy megtakarítást eredményeztek a pótdíjfizetési könnyítések tavaly

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint minimum 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a tavaly év elején bevezetett pótdíjfizetési könnyítések, ennek legnagyobb része a közlekedők zsebében maradt, de a szolgáltató is tudott spórolni.
2022. 01. 19. 09:00
Megosztás:

Minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik

Ma már csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Bonyhádon.
2022. 01. 19. 08:30
Megosztás:

Minuszban nyitottak az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, és a térségben még nyitva tartó börzék is mind mínuszban álltak.
2022. 01. 19. 08:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

A kedd esti jegyzésekhez képest vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 01. 19. 07:30
Megosztás:

A marosvásárhelyi repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írtak alá szerződést

A marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írt alá szerződést kedden Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Peti András, a repülőtér igazgatója - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
2022. 01. 19. 07:00
Megosztás:

Megnyílt a jövő téli tüzelőanyag-pályázat

Megnyílt a jövő téli tüzelőanyag-pályázat, a központi költségvetésről szóló törvény - a múlt évhez hasonlóan - 2022-ben is ötmilliárd forintot biztosít a települési önkormányzatok részére szociális célú tüzelőanyag vásárlásához - közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.
2022. 01. 19. 06:30
Megosztás:

Az Egyesült Államok további félmillió adag koronavírus elleni antitest készítményt vásárol az AstraZeneca-tól

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy – a korábbi 700 ezres megrendelésen túl - további 500 ezer adag Evusheld elnevezésű hosszú hatású antitest-kombinációt vásárol az AstraZenecatól. Az Evusheld az egyetlen antitest-kombináció, melyet az Egyesült Államokban engedélyeztek a COVID-19 fertőzés megelőzésére. Az újabb 500 000 adag szállítása 2022 első negyedévében várható.
2022. 01. 19. 06:00
Megosztás:

Elképzelhető újabb Clinton-Trump párharc 2024-ben

Nem kizárt, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzik egymással, amennyiben a demokraták rosszul szerepelnek a félidős kongresszusi választásokon - jelentette ki Dick Morris, Bill Clinton volt amerikai elnök egykori főtanácsadója a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában.
2022. 01. 19. 05:30
Megosztás:

Valamivel több új személyautó forgalomba helyezésére számít a gépjárműimportőrök egyesülete mint tavaly

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 125 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít az idén; tavaly közel 122 ezer új autó került forgalomba Magyarországon, 4,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban.
2022. 01. 19. 05:00
Megosztás:

Nem kell már az ingyen 10 millió Ft? Pedig 2022-ben még igényelhető!

A Bank360 által készített hitelpiacokat mérő index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021 év folyamán. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben. A személyi kölcsönöket többször is a válság előttinél intenzívebb érdeklődés övezte, de decemberre végül már csak a zöld hitellel megtámogatott lakáshitelek visszapattanása maradt tartós. Mi történik a hitelpiacon? Szeretne Ön is támogatott hitelt kapni?
2022. 01. 19. 04:01
Megosztás: