Már több mint 3000 milliárd forintot kezel az OTP Private Banking

Korától függetlenül, a vagyonát érintő stratégiai kérdéseket elsősorban személyesen szereti megbeszélni az OTP Private Banking 21 ezernél is több ügyfele, akik az első negyedév végére már több mint 3000 milliárd forintnyi megtakarítást bíztak a hazai privát banki szektor meghatározó szereplőjére. A különleges szolgáltatások közül sokan az utódlásmenedzsmenthez keresnek segítséget, így egyre fontosabbá válik számukra a családi és a bizalmi vagyonkezelés is.

Már több mint 3000 milliárd forintot kezel az OTP Private Banking

A teljes hazai privát banki szektorban kezelt vagyon 2014-ben lépte át a 3000 milliárd forintot – ezt a határt haladta meg nemrég a piacvezető OTP Private Banking, miután az első negyedév végén 3037 milliárd forintot kezelt ügyfelei számláin.

„Két fő okra vezethető vissza, hogy privát banki ügyfeleink már több mint 3000 milliárd forint kezelését bízták ránk. Egyrészt nagyon jól teljesítettek az elmúlt időszakban a kötvény- és a tőkepiacok, így látványosan gyarapodott az ezekbe fektetett vagyon. Ehhez azonban arra is szükség volt, hogy tanácsadóink jól kiismerjék magukat a volatilis piaci viszonyok között, ügyfeleink döntéseit is segítve. Ezek együttes hatására nőhetett dinamikusan a ránk bízott vagyon” – mutatott rá Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója. 

Az alapelvárások ugyanazok

Bár mára az OTP Private Banking ügyfélállománya meghaladja a 21 ezer főt, az alapigények változatlanok: minél tágabb és változatosabb befektetésitermék-portfólió, exkluzív, gyors és személyre szabott kiszolgálás a legmagasabb szakmai minőség mellett. Emellett manapság a vagyonos ügyfelek egyre gyakrabban keresik az utódlásmenedzsmenttel összefüggő szolgáltatásokat, ami Bozsogi Tamás, az OTP Private Banking vezetője szerint nem meglepő: a rendszerváltást követően alapított családi vállalkozások egyre nagyobb részénél érkezik el az idő az első generációváltásra.

Ennek a jellemzően összetett folyamatnak számos kimenetele lehet az alapító és az örökösök szándékainak függvényében, ezért az OTP Private Banking is több lehetőséget kínál a zökkenőmentes átmenethez. Ezek közé tartozik az a komplett pénzügyi szolgáltatáscsomag, amelyet a hitelintézet az egyre népszerűbb bizalmi vagyonkezeléshez nyújt.

Mivel az utódlás kérdésének rendezése hatalmas változással járhat egy család életében, az ilyen horderejű ügyek esetében nem is kérdés, hogy az ügyfél a személyes tanácsadást igényli. Az egyszerűbb rutintranzakcióknál azonban egyértelműen a kényelmes és gyorsan kezelhető digitális platformokra helyeződik át a hangsúly, és ez Bozsogi Tamás szerint már az idősebbeknél is megfigyelhető. „A híváshoz is ugyanazt az okostelefont kellene felvenni, ezért egy utalást vagy egyszerűbb megbízást már nem csak a fiatalabbak intéznek közvetlenül a mobiljukkal, egy alkalmazáson keresztül” – szögezte le a privát banki vezető.

Az új nemzedék számára a privát banki szolgáltatások között is természetesek a digitális megoldások, ugyanakkor a stratégiai kérdésekben sokan közülük is a személyes találkozót preferálják. „Egy komolyabb összegű befektetés vagy akár az egész családot érintő vagyonkezelési döntés esetében a fiatalabb ügyfeleink is igénylik a személyes találkozót, a befektetési szakértőink megbízható tanácsait és körültekintését” – tette hozzá Bozsogi Tamás.

A generációváltás a kontrollban is változást hozhat

Bozsogi Tamás úgy véli, hogy a generációváltás a privát banki szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyféligények terén is új helyzetet teremthet. Az első generáció ugyanis szerette erősen kézben tartani a banki megtakarításait is, elsősorban információt és döntéselőkészítést várt a privátbanki tanácsadójától, de a befektetési döntéseit maga hozta, az új nemzedék viszont egyre nyitottabb az olyan, kisebb közvetlen kontrollt jelentő megoldásokra is, amilyen például a diszkrecionális portfóliókezelés.

Ami az aktuális befektetési preferenciákat illeti: az infláció mérséklődése és a kamatok csökkenése új helyzetet teremtenek ezen a téren is, ami egyebek mellett a lakossági állampapírok visszaszorulásában is tetten érhető. Mivel nagyrészt eltűnt a forint euróval és dollárral szembeni kamatkülönbözete, sokkal attraktívabbá váltak a devizában elérhető megtakarítások, például az euróalapú kötvények. Szintén nagy az igény az OTP CETOP ETF-re, amely hiánypótló termékként érkezett áprilisban a kínálatba: ezzel a megoldással költséghatékonyan fektethet be bárki a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, Kelet-Közép-Európa meghatározó részvényeibe anélkül, hogy helyismerete volna a térség minden országában.

20 milliárd forintos beruházással Kazahsztánban terjeszkedne Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja

A tervek szerint körülbelül 50 millió eurós – azaz mintegy 20 milliárd forintos – összértékű beruházással Kazahsztánban folytatná terjeszkedését az UBM, hazánk piacvezető takarmánygyártó, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja. Az UBM két éven belül egy nagyságrendileg 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot, valamint egy oktatási központot tervez felépíteni Kazahsztán déli részén. A mezőgazdasági cégcsoport a beruházás második szakaszában – várhatóan 2028-ig – három, egyenként mintegy 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesítene a közép-ázsiai országban.
2024. 07. 06. 12:00
Megosztás:

Joe Biden nem lép vissza

Joe Biden amerikai elnök választási gyűlésen erősítette meg pénteken, hogy nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől az elnökjelölti vitán mutatott gyenge szereplése, valamint az erre vonatkozó felhívások ellenére sem.
2024. 07. 06. 11:00
Megosztás:

Megalakította kormányát Sir Keir Starmer brit miniszterelnök

Megalakította kormányát péntek este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök.
2024. 07. 06. 10:00
Megosztás:

Negyed százalékponttal csökkentette az alapkamatot a román jegybank

Romániában negyed százalékponttal csökkent a jegybanki alapkamat - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 07. 06. 09:00
Megosztás:

A kereskedők eladják a Dogecoin-t (DOGE), a Floki Inu-t (FLOKI) és más mémcoinokat, ahogy a piac összeomlik; a tőke a DTX Exchange-re áramlik

A legutóbbi kriptopiac-összeomlás sok befektetőt megrémített, mivel a mémcoinok, mint a Dogecoin (DOGE) és a Floki Inu (FLOKI) jelentős árfolyamcsökkenést szenvedtek el.
2024. 07. 06. 07:32
Megosztás:

A magyar erdők a magyaroké, így az abból származó haszon is

A magyar erdők haszna a magyar embereké - hangoztatta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön Egerben, az Országos Erdészeti Egyesület 154. vándorgyűlésének nyitónapján.
2024. 07. 06. 07:00
Megosztás:

Az ETFSwap (ETFS) előértékesítés vezeti a kriptopiac fellendülését, mivel bálnák 2 millió dollár fölé tolták

Ahogy a kriptoszektor kilábal a súlyos visszaeséséből, egy reménysugár jelent meg egy Ethereum-alapú projekt formájában.
2024. 07. 06. 06:00
Megosztás:

Ennyit nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 06. 05:00
Megosztás:

Az XRP árfolyama várhatóan csökken a 2 milliárd dolláros büntetés miatt, míg az MTAUR emelkedése várható

A Ripple (XRP) jelenleg jelentős kihívásokkal néz szembe, mivel az SEC egy közelgő 2 milliárd dolláros büntetésétől tart, amelyet a Binance ügyével való összehasonlítások elutasítottak. Ez a helyzet lefelé irányuló nyomást helyezett a Ripple-re (XRP), hozzájárulva a közelmúltbeli visszaeséséhez. Ahogy a Ripple (XRP) navigál ezen szabályozási akadályok között, a kriptopiac szorosan figyeli az eredményt, amely a Ripple (XRP) árfolyamát az aktuális szintek alá nyomhatja.
2024. 07. 06. 04:00
Megosztás:

Viharos idők

Szokatlan erővel indul idén a hurrikánszezon. A Mexikói-öbölben június elején kezdődik a hurrikánszezon, de az első hetekben csak heves zivatarok, kisebb viharok szoktak előfordulni.
2024. 07. 06. 03:00
Megosztás:

Dupla áramot fogyaszt a légkondid, ha nem figyelsz erre az egyszerű dologra!

A nyári hőségben a légkondicionáló berendezések a lakások elengedhetetlen kellékei. Ezek a készülékek képesek a hőmérsékletet kellemes szinten tartani, ám működtetésük jelentős mennyiségű elektromos áramot igényel.
2024. 07. 06. 02:00
Megosztás:

Korlátozni akarják a készpénzhasználatot? Vagy akkor miért ez a rendelet?

Az MNB még 2023 elején rendeletben határozta meg, hogy a bankoknak mennyi bankjegykiadó automatát (ATM) kell üzemeltetniük.
2024. 07. 06. 01:00
Megosztás:

Bitcoin-vérengzés: Megismétlődhet a 2021 májusi összeomlás?

Andrew Kang alapkezelő nemrég arra figyelmeztetett, hogy a BTC akár a 2021 májusi összeomlást is megismételheti.
2024. 07. 06. 00:01
Megosztás:

Csökkent a hazai ipari termelés éves szinten

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024. áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 05. 23:00
Megosztás:

4,2 %-ra ugorhat jövőre a GDP-növekedés, de idén is tartható a 2,7 %-os növekedési cél

Az MBH Bank elemzői a 2024-es évre 2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, 2025-re viszont az ideinél is jelentősen kedvezőbb, akár 4,2 százalékos növekedést vetítenek előre – derült ki az MBH Bank legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseket bemutató sajtóeseményén.
2024. 07. 05. 22:00
Megosztás:

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.
2024. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2024. 07. 05. 20:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 07. 05. 19:30
Megosztás:

Kisebb csökkenéssel zárta a pénteket a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 219,04 pontos, 0,3 százalékos csökkenéssel, 72 132,83 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 05. 18:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel zárt pénteken a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 05. 18:00
Megosztás: