Megerősíti tudástárát a Richter

Erősíti a tudományos háttérbázisát a Richter Gedeon Nyrt., hogy újabb nemzetközi jelentőségű sikereket érjen el a legjövedelmezőbb és leggyorsabban fejlődő fókuszterületén, a neuropszichiátriában - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyógyszeripari társaság sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Megerősíti tudástárát a Richter

A Richter vezérigazgatója a sikereiket jelentős részben annak tulajdonítja, hogy Magyarország a központi idegrendszer (cns, central nervous system) kutatásának egyik legjelentősebb központja. Közölte egyúttal, hogy idén csaknem 30 millió euróval emelik a kutatási-fejlesztési keretet, amely tavaly elérte a 2 milliárd eurós árbevételük 10 százalékát.

Orbán Gábor hozzátette, hogy a saját fejlesztésű hatóanyagot tartalmazó Vraylar antipszichotikum árbevétel alapján ma már a világ 100 legfontosabb gyógyszerének egyike, ami a kínálatot tekintve "olimpiai dobogós hellyel" azonos értékű, ilyen eredményt magyar gyógyszer még nem ért el. A fejlesztési keret és az erős kutatási bázis lehetővé teszi, hogy a Richter új megoldásokkal gyarapítsa a pszichiáterek eszköztárát, valamint a nőgyógyászati készítmények piacán is Európa vezető gyártója legyen az évtized végére.

Greiner István, a Richter kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette: egy gyógyszer létrehozása hosszú és bizonytalan kimenetelű folyamat, hiszen a költségei rohamosan nőnek, a kezdettől a piacra jutásig ma elérhetik az 1,5-2,5 milliárd dollárt.  Hozzátette, hogy minden évben ezres nagyságrendben állítanak elő olyan molekulákat, amelyekből aztán ki lehet választani a legígéretesebbeket. Így jött létre a Vraylar hatóanyaga, a cariprazine is, ezzel pedig az első gyógyszer, amely az Egyesült Államokban "Made in Hungary" felirattal került forgalomba.

Greiner István abban bízik, hogy a Richter újabb fejlesztésekkel léphet ki a világpiacra, több projektjük eredménye is versenyképes lehet nemzetközi téren. A legelőrehaladottabb állapotba a központi idegrendszerre ható, éhségérzetet csökkentő készítményük jutott, amely azokon segíthet, akik egy genetikai mutáció miatt állandó éhségérzettel küzdenek. A Richter emellett pszichiátriai és kognitív betegségek, valamint autizmus kezelésére szolgáló készítményeken is dolgozik - tette hozzá.

Kóczián Kristóf, a cns-üzletág vezetője szintén abban bízik, hogy a Richter újabb eredeti fejlesztéseket dobhat piacra 2029-ig, hiszen a 64 országban elérhető cariprazine szabadalmi védettsége akkor lejár. A hatóanyag mostanáig több mint 1,3 millió betegen segített, 2023-ban a világ 46. legnagyobb forgalmú innovatív gyógyszere volt, elérve a 3 milliárd eurót, és van rá esély, hogy a szabadalom lejártáig a valaha volt legnagyobb forgalmú atípusos antipszichotikum lesz.

Önálló tevékenységei és saját marketinghálózata mellett a Richter a jövőben is törekszik a kutatói és vállalati együttműködések elmélyítésére, a jelentős költségek és kockázatok miatt pedig keresni fogja a kapcsolatokat olyan regionális és nemzetközi partnerekkel, amelyek az eredmények mellett a kockázatokból is részt vállalnak, továbbá jelentős kereskedelmi hálózattal rendelkeznek - tette hozzá.

Vizi E. Szilveszter, a társaság igazgatósági elnöke szerint a pszichiátriai megbetegedések világszerte felbecsülhetetlen károkat okoznak a vállalatoknak és az országoknak, ezért nagyon fontos olyan gyógyszereket készíteni, amivel a rászorulók kiszabadulhatnak a tünetek fogságából, és megőrizhetik a munkaképességüket. Hangsúlyozta, hogy a Richter kutatási-fejlesztési ráfordításai az egész emberiség javát szolgálják, eredményük pedig egy olyan nemzetközi vállalat, amely magyar szellemi tőkét hasznosítva jelentős anyagi hasznot is termel.

Sperlágh Beáta, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója kiemelte: a Richter tudományos együttműködései egymással összehangoltan új ötletek, megoldások, gyógyszercélpontok meghatározásához vezethetnek. Majdnem minden családnak van olyan tagja, aki valamilyen pszichiátriai betegségtől szenved, de a gyógyításban csak akkor remélhető áttörés, ha a felfedező kutatásokban, az agyműködés megértésében, a molekulák és a neuronhálózatok szintjén is sikerül áttörést elérni - indokolta az igazgató a tudományos együttműködések jelentőségét.

A Richter tavalyi eredményeit értékelő februári sajtótájékoztatón Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével. Rámutatott, hogy tavaly minden üzletág teljesítménye nőtt, az idei bővülést főleg a neuropszichológia, a nőgyógyászat, a generikus üzletág és kisebb mértékben a biotechnológia üzletágak teljesítménye támogatja. A gyógyszergyártás árbevétele az előrejelzésük szerint 2,15-2,25 milliárd euró között alakulhat árfolyamszűrten, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) pedig elérheti a 725-750 millió eurót idén - ismertette.

A Richter Gedeon Nyrt. éves konszolidált árbevétele 2023-ban 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredménye 6,0 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A papír pénteken 9420 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 7530 forint volt.

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás: