Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház

Átadták a mintegy hatszázmillió forintból megújult Csokonai Közösségi Házat Csurgón kedden.

Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy "Magyarország példát mutat: miközben tőlünk keletre fegyverek ropognak, Nyugat-Európa jelentős részén eluralkodott a háborús hangulat, mi magyarok az egész kontinenst sújtó gazdasági nehézségek ellenére is építkezünk, és közben minden rendelkezésre álló eszközzel szorgalmazzuk a békét".

A magyarok saját keserű történelmi tapasztalatukból tudják, hogy ahol arat a halál, ott csak a pusztulás az úr, a magyarok jól tudják, hogy alkotni, építeni, szellemi, lelki anyagi értelemben gyarapodni, városaikat, falvaikat megújítani, utakat építeni, korszerűsítani csak békében lehet, és gyermekek csak békében születnek. Ma különösen fontos, hogy a békébe vetett hittel és reménnyel nézzenek a jövőbe, mert mint 80 évvel ezelőtt, úgy ma is háborús idők vannak, háború dúl egy szomszédos országban, háború van a Közel-Keleten, és nem fegyverekkel ugyan, de háború dúl Európa és az itt élő emberek lelkéért, jövőjéért - mondta.

"Ilyen körülmények között kell döntenünk arról, milyen Magyarországot, milyen Európát akarunk magunknak, gyermekeinknek, illetve az utánunk jövő nemzedékeknek".
Ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokon. "Támogassuk azt, hogy Magyarország a magyaroké, Európa az európaiké legyen a jövőben is" - szólított fel.

Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti megújulás és az európai megújulás nem ellentétes fogalmak, hanem "éppen hogy egymást kiegészítő célok, amelyek összekapcsolva erősítik a kontinens jövőjét". "Ahol újjáépítjük és újjáformáljuk Európa jövőjét, ne feledjük, a múltból merített tapasztalatok és értékek segítenek eligazodni a jövő kihívásai közt" - hangoztatta.

Megítélése szerint a keresztény és az európai értékek összhangban vannak egymással, segíthetnek egy olyan megújuló kontinens megteremtésében, amely méltó elődeik örökségére, és élhető jövőt biztosít az utánuk jövő nemzedékeknek is.

"A mi feladatunk, és felelősségünk, hogy élére álljunk ennek a nagyszerű feladatnak" - mondta.

Latorcai Csaba a felújított közösségi ház átadásáról azt mondta: "olyan esemény tanúi vagyunk, amely azt mutatja, ez a közösség élni akar, mert ahol építenek, korszerűsítenek, ahol a régiből újat hoznak létre, ott az életrevalóság, és a jövőbe tekintés mutatkozik meg, egymásra talál múlt, jelen, jövő".

Kitért rá, hogy a Makovecz Imre stílusában, Nagy Ervin Kossuth-díjas építész tervezésében az 1990-es években készült épület összefogással, a kormány támogatásával újult meg.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan sor került parkosításra, továbbá a közösségi ház előtti park csapadékgyűjtő, elvezető rendszerének kialakítására, a fejlesztés ezekkel együtt 819 millió forintba került - tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról, hogy Csurgó "sokszínűen és méltón őrzi" Csokonai Vitéz Mihály életművét, és "féltő gonddal ápolja emlékét, élővé teszi azt az örökségét, amit a költő az utókorra hagyományozott".

Latorcai Csaba felidézte, hogy a kor gondolkodását, irodalmát, politikáját ismerő, lenyűgözően tájékozott, a  felvilágosodás korabeli legjelentősebb magyar költő segédtanár volt a csurgói gimnáziumban, 1799-ben a városban írta az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című művét.

Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere közölte: a közösségi ház régóta várt rekonstrukciója nemcsak magáról a felújításról, hanem egyúttal a közösség elkötelezettségéről, az együvé tartozásról és a jövőbe vetett hitről is szól.

A közösségi ház a város emblematikus épülete, a helyi kulturális és társadalmi élet központja, így kiemelkedő a kulturális és közösségi életre gyakorolt hatása - mondta.

Beszámolt arról, hogy az épület teljes energetikai korszerűsítésen esett át, szigetelték a homlokzatát, a tetejét, hűtő-fűtő rendszerét, kicserélték a külső nyílászáróit, felújították a burkolatait és egyebek mellett a vizesblokkokat is.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azzal összefügésben, hogy Csurgó az elmúlt öt évben rekordmértékű, mintegy 6,6 milliárd forint központi támogatást kapott tervei megvalósításához, Széchenyi Istvánt idézve azt mondta: "a tett az első, a szó a második".

A beruházások közül példaként hozta fel a történelmi park fejlesztését, bel- és külterületi utak felújítását, a csapadékvíz-elvezetés, valamint az egészségügyi centrum korszerűsítését, a városi uszoda befejezését, az óvoda felújítását és bölcsőde építését.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a megújult közösségi ház méltó az olyan ősi településhez, mint Csurgó.

A politikus arra biztatta az eseményen megjelenteket: június 9-én szavazzanak a Fidesz-KDNP Somogy vámegyei listájára, hogy tovább tudják fejleszteni Csurgót és "Somogyországot".

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás: