Mire vágynak a dolgozó anyák?

Egy ideális világban a nőknek nem kell választaniuk a munkájuk és a családjuk között, és a karriert sem kell feláldozniuk, ha gyermeket vállalnak. A Mars tisztában van az édesanyákat érintő kihívásokkal, amelyek fókuszában a szakmai és személyes feladatok egyensúlyának megteremtése áll - ez derül ki a vállalat nemzetközi #HearToBeHeard kutatásából is.

Mire vágynak a dolgozó anyák?

Egyensúlyt találni az anyaság, a szárnyaló karrier és a pihenés között igazi kihívást jelenthet. A Mars, a világ egyik vezető édesség-, csokoládé-, élelmiszer- és állateledel-gyártójaként vallja, hogy a munka-magánélet egyensúly a nők kiteljesedésének egyik kulcsa, így minden szerepükben a legjobbat hozhatják ki magukból.

“A Marsnál nyílt és őszinte elköteleződéssel támogatjuk a dolgozó anyákat. Hiszünk abban, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségek, például a távmunka, a rugalmas munkaidő, a részmunkaidő, a csökkentett óraszám vagy a munkamegosztás igazi változást hozhatnak. Tapasztalataink szerint számtalan, szülési szabadságról visszatérő édesanya találta támogatónak a rugalmasságunkat, amely hozzájárul ahhoz, hogy kibontakozzanak és önmaguk lehessenek" - mondta Daria Maslovskaya, a Mars Central Europe HR igazgatója. A munkahelyen tanúsított nagyobb rugalmasság és támogatás lehetővé teszi a nők számára, hogy a szervezet megbecsült tagjaként függetlenek maradjanak, miközben megtapasztalják az anyaság minden csodáját. 

Mindenekelőtt figyelni kell a nőkre és meg kell hallgatni őket. Ez a hozzáállás inspirálta a Mars nemzetközi #HearToBeHeard kutatását, amely 2021 márciusában indult. A vállalat a világ számos pontján kérdezte meg a nőket, milyen változásokra lenne szükségük ahhoz, hogy kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket.

Számos nő fejezte ki igényét a jobb munka-magánélet egyensúlyra, az anyák pedig a személyes és szakmai feladatok összehangolásával járó kihívásokat, többek közt a munkaidőben, a munkavégzés helyében és az elvárásokban tapasztalt rugalmatlanságot hangsúlyozták. Egyedi meglátásaik további intézkedéseket ösztönöztek a vállalaton belül, és újfajta gondolkodásmódot indítottak útjára.

A felszabadultság a munka-magánélet egyensúlyában rejlik

A Mars a munkahelyen és a közösségeiben is elkötelezett a sokszínűség és befogadás iránt, ez a vállalati törekvés pedig hozzájárul a női munkatársak elismeréséhez és a teljes egyenlőségre alapuló megközelítéshez. Daniela Hlaváčková, a Mars közép-európai marketingigazgatója az egyik olyan rendkívüli nő, aki aktív szerepet vállal az egyenjogúság megteremtésében. Élete egyik legnagyobb kihívása volt két gyermek nevelése mellett megőrizni sikeres karrierjét, s időbe telt, amíg megtalálta a megfelelő egyensúlyt.

“Emlékszem a pandémia első hullámára, amikor bezárták a gyerekek óvodáját. A férjemmel mindketten dolgoztunk. Gyakran vettem részt menedzsment meetingeken, de néhány nap után úgy éreztem, nem bírom tovább. Sírva fakadtam ki, hogy csődöt mondtam anyaként. Ekkor már tudtam, hogy valamin változtatnom kell. Este leültünk a férjemmel, másnapra napirendet készítettünk. A következő hónapokban megtanultuk, hogyan tudunk mindketten helytállni a munkánkban, emellett pedig egyenlően kivenni a részünket a házimunkában és gyermeknevelésben is. Ez azonban nem lett volna lehetséges a Marsnál kínált rugalmas munkafeltételek nélkül. Számomra például nagyon nagy segítség, hogy az idő felében itthonról dolgozhatok, illetve hogy rugalmas a munkaidőm. Beoszthatom a saját időmet, ezáltal szabadon navigálhatok a szülői lét hétköznapi akadályai közt, amiért végtelenül hálás vagyok” – mondta a marketingigazgató.

Daniela kiemeli, hogy az említett lehetőségek valóban növelhetik a nők önbizalmát. Gyakran találkozik olyan nőkkel, akik bizonytalanok a munkaerőpiacra való visszatérést illetően szülés után. Amire leginkább szükségük van ilyenkor, az a más nőktől és férfiaktól egyaránt érkező támogatás. Daniela elsősorban egyrészt a férjekre, partnerekre gondol, akiknek ilyenkor támogatniuk kell társukat a munkába való visszatérésben. Másrészt, meglátása szerint a férfi munkatársaknak és feletteseknek is fontos szerepük van abban, hogy aktívan tegyenek a rendszerszintű akadályok lebontásáért és a sztereotípiák megcáfolásáért.
 
A Mars ugyanakkor kiáll az édesapák mellett is, örömmel támogatja azokat a férfi munkatársakat, akik az apasági szabadság mellett döntenek.
 
“Számomra az erő a munka és a magánélet között megtalált egyensúlyban rejlik. Mindenkit arra bíztatok, hogy legyen bátor és kössön kompromisszumokat és egyezségeket a munkahelyén, mert egy apró változás is jelentős javulást hozhat. Ne féljünk kilépni a komfortzónánkból, kipróbálni új dolgokat és a céljainkat és jóllétünket támogató harmóniát teremteni” – foglalta össze Daniela Hlaváčková.
 
A Mars számára elengedhetetlen egy olyan befogadó környezet kialakítása, amely a dolgozó szülőknek is lehetőséget ad a rugalmasságra és a kiválóságra. A vállalat olyan munkahely megteremtésére törekszik, ahol mindenki szárnyalhat, a nők kiteljesedhetnek, az anyák pedig értékesnek és elismertnek érezhetik magukat, amely végeredményben egy befogadóbb jövőt támogat.

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás: