Napjai maradtak az igénylésre a hitelüket vesztő babavárósoknak

Tízmillió forint a tét azoknak gyermekvállalást tervezőknek, akik az év végével elvesztik a jogosultságukat a babaváró hitelre. A bankok szerint megkezdődött a hajrá, és van, ahol már csak napokban mérik az igénylésre maradt időt. Nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a jelentkezést, és figyelni kell a közigazgatási szünetre is, különben könnyen ugrik a kamatmentes, teljesen támogatássá tehető hitel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Napjai maradtak az igénylésre a hitelüket vesztő babavárósoknak

Néhány hét múlva jelentősen szigorodni fognak a babaváró hitel feltételei, és a fiatal házaspárok már csak akkor fognak tudni igénylést beadni, ha a feleség 30 év alatti vagy ha már gyermeket vár. Emiatt sok pár esik el januártól a népszerű támogatási formától, nekik mindössze maximum fél hónapjuk maradt beadni az igénylést. Velük szemben még kivárni is érdemes azoknak, akik 2024-ben is jogosultak a támogatásra, hiszen számukra ennek maximális összege 10 millióról 11 millió forintra emelkedik.

A Bank360.hu által megkérdezett pénzintézetek többsége már látja a “kapuzárási pánik” jeleit, megnőtt az érdeklődés a babaváró hitel iránt, különösen a lehetőséget év végével elvesztők körében. Az Erste Banknál már korábban elkezdődött a hajrá, az utolsó negyedévben jelentősen nőtt a kereslet a babaváró hitel iránt a jogosultsági szabályok januári változása miatt. Az UniCredit Bank november 27-e óta tapasztalt fokozottabb érdeklődést a babaváró kölcsön iránt, azon a héten több mint 20 százalékkal több igénylést fogadtak be, mint az azt megelőző héten. Az utolsó hetekre további növekedésre számítanak.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az MBH Bank, ahol az elmúlt hetekben növekedett az érdeklődés a babaváró hitel iránt. November utolsó két hetében közel duplájára nőtt a megkötött babaváró hitelek száma és a felvett hitelösszeg az azt megelőző két héthez viszonyítva. Az év végéig további emelkedésre számítanak. Növekvő érdeklődést tapasztalt a CIB Bank is, és egészen év végéig sok igénylőre számítanak, várakozásuk szerint azonban a tavaly év végi kiemelkedő hitelezést nem fogják elérni, és ezt várják az Ersténél is. A Raiffeisen Banknál egyelőre mérsékelten emelkedett az igénylők száma. Nem nőtt az igénylők száma a MagNet Banknál, szerintük akiket érint a szigorítás, azok már beadták a hiteligényt korábban.  
Érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést

Az UniCredit egyelőre nem szabott véghatáridőt az igénylőknek, de tájékoztatóiban rendszeresen felhívjak az ügyfelek figyelmét, hogy ne hagyják az ügyintézést az utolsó pillanatra. Az MBH Bank sem adott külön határidőt, de arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak a bankok befogadóképessége miatt érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést, hanem azért is, mert a két ünnep közötti időszakban közigazgatási szünet lesz, nem lesznek nyitva a kormányablakok, ahonnan például a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot kell kérni.

Az Erste az év utolsó munkanapjáig, vagyis december 29-ig fogad be babaváró hitel kérelmeket a fiókjaiban, azonban azt ajánlja ügyfeleinek, hogy előzetesen egyeztetett időpontra érkezzenek. Az Erste a hitelkérelem befogadásával egyidejűleg szerződést is köt, ám a bank arra hívja fel a figyelmet, hogy senki se centizze ki az ügyintézést, a tb-jogviszony igazolást pedig mindenképpen kérjék ki még az ünnepek előtt.

A CIB Bank az igények várható növekedése miatt 2023. december 21-ig fogadja be az igényléseket. Az ezután befogadott ügyletekre már nem lesz lehetőség idén leszerződni.

A MagNet Bank 2023. december 20-ig fogadja be az igényléseket, és ugyanezt a dátumot jelölte meg a honlapján közzétett információban az OTP Bank is. A Raiffeisen Bank azt jelezte, hogy december 23-ig mindenképp érdemes beadni az igényléseket. A Gránit Bank közlése szerint náluk az igénylés teljes körű online ügyintézéssel is megoldható, és a szerződés megkötése, illetve a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet.

Főleg a 30 év felettiek keresik most a babavárót

A januártól hatályba lépő módosítást tekintve nem meglepő, hogy a babaváró hitelt igénylő párok zöme 30 év feletti, hiszen ők elveszthetik a támogatás lehetőségét. Az UniCreditnél a babaváró kölcsön 2019-es bevezetése óta az igénylést benyújtó nők csaknem kétharmada 30 év feletti volt, ezen belül is a legjellemzőbb korcsoportot a 30-35 év közöttiek alkották. A frissen befogadott, azaz még nem folyósított babaváró-igénylések esetében tisztán látható, hogy a benyújtó 30 feletti nők aránya tovább növekedett.

Az MBH Banknál az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában. Várakozásuk szerint az év végén azok igyekeznek benyújtani az igénylésüket, akik számára az életkori feltételek szigorodása miatt fontos, hogy még az idei feltételek szerint köthessenek szerződést.

Az Ersténél az igénylések fele eddig is a harminc feletti korosztálytól érkezett, ám az idei utolsó negyedévben ez az arány már meghaladja a kétharmadot. A befogadott ügyletek száma 30-40 százalékkal emelkedett a korábbi hónapokhoz képest. A MagNet Banknál az 1984 és 1992 között születettek a meghatározók, vagyis a 30-40 év közöttiek vannak többségben. A CIB és a Raiffeisen ellenben nem tapasztalta, hogy az utóbbi változott volna az igénylők életkori átlaga.

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás:

Hiányzik még egy lökés a lakáspiacnak

A KSH friss adatai szerint tavaly csak 18,65 ezer új lakás épült fel, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es adat. Az építési engedélyek száma 39%-kal csökkent. Idén sorfordító hónapok jöhetnek a lakáspiacon, ám a szereplők még óvatosak. Ahhoz, hogy 2024-ben érdemben nőjön az otthon-építési kedv, még szükség van egy lökésre, további érdemi kormányzati ösztönzőkre – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
2024. 02. 24. 21:00
Megosztás:

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás: