Negyven ország vesz részt a 20. Verzión

Negyven országból 80 alkotást tűz műsorára a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 22. és 29. között Budapesten.

Negyven ország vesz részt a 20. Verzión

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint az elmúlt évek kiemelkedő dokumentumfilmjei mellett Budapest témájú alkotások is láthatók lesznek a főváros 150. születésnapja alkalmából, a fesztivál vendége lesz egyebek mellett Peter Nestler, az egyik legegyedibb és legfontosabb német dokumentumfilmes, és ismét bemutatkoznak kísérleti VR-dokumentumfilmek is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A jubileumi fesztivál a Merre tartunk? kérdésre keresi a választ és a Toldi mozi mellett új helyszínként, a Corvin moziban is lesznek vetítések. A filmeket öt versenykategóriában és hét szekcióban láthatja a közönség.     

A Verzió Specials visszatekintő programban négy különleges alkotást emelnek ki az elmúlt évek filmjeiből. Újra látható lesz román egészségügy korruptságát leleplező 2019-es dokumentumfilm, a Colectív, a 2015-ös Sonita című film, amely egy zenei karrierről álmodó afgán tinédzserről szól, akit édesanyja kiskorú menyasszonynak szán. A Nincs hova bújnod című dokumentumfilm egy ápoló életét mutatja be a közép-iraki "halál háromszögében", a Panaszbíróság pedig a pekingi panaszirodáról szól, ahova Kína minden tájáról azért érkeznek az emberek, hogy az őket ért igazságtalanságok ellen tiltakozzanak.

A nemzetközi versenyprogramban idén is a legérdekesebb emberi jogi kérdésekkel foglalkozó filmek kaptak helyet, az interszex emberektől a norvég erdőkig, bengáli jutaszövőktől a mélytengeri bányászatig.

A fesztiválon a nemzetközi versenyprogramban szereplő alkotások rendezőivel is találkozhat a közönség. Egyebek mellett Alisa Kovalenko kijevi rendezővel, akitől a Nem tűnünk el című dokumentumfilm lesz látható, amely öt, álmokkal és kérdésekkel teli ukrán tinédzserről szól, akiket a háború egyre közeledő jelenléte fenyeget, mégis képesek felismerni és ünnepelni az élet törékeny szépségét.     

A fesztivál vendége lesz Ibrahim Nash'at egyiptomi filmrendező, aki a  Hollywoodgate című filmjében a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című filmjét kíséri a fesztiválra. Az Iszlám Állam 2014-ben több ezer jezidita nőt kényszerített szexrabszolgaságra. A nemi erőszakból fogant gyermekeket a jeziditák elutasítják. A filmben elsőként a közösségből egy anya titokban átkel a kurd határon, hogy találkozhasson négy éve nem látott lányával.

A rendezvényre látogat Peter Nestler rendező, forgatókönyvíró és producer, a háború utáni német film egyik legegyedibb és legfontosabb dokumentumfilmes alkotója, akitől nyolc rövidfilmet láthat a közönség.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából fővárosról szóló dokumentumfilmeket tűz műsorára a Budapesti város/arc/képek szekció. A Képkereső programblokk filmjei feszegetik és tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit, és kísérleteznek a valóság újfajta képi megoldásaival.

A magyar versenyprogramban hét alkotást láthat majd a közönség. Először lesz látható Magyarországon Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása, amely különdíjat nyert Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A film Fanniról, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzserről és Laciról, a hajléktalan egykori gyári munkásról szól. Fanni Laci erdei kunyhójában lel menedékre, aki lassacskán apafigurává válik számára.

A Balázs Béla-díjas Dobray György Habiszti - Csak azért is! című filmjében Józsefváros énekes iskolájában felfigyelnek a kamasz Attila sokrétű tehetségére. A fiú egy roma holokausztról készítendő táncprodukció főszereplője lesz, a film az érvényesülésért folytatott harcot mutatja be.

Fuchs Máté Keltető című dokumentumfilmje Mariannról, a 30 éves, magasan funkcionáló autista nőről szól, aki nagy reményekkel és eltökélten fordul az álma felé: létrehozni egy légylárvafarmot, ahol fenntartható módon lehet fehérjét előállítani.

Dér Asia Nem halok meg című dokuja egy hasnyálmirigyrákban szenvedő férfi küzdelmét mutatja meg, míg Hajnal Gergely Szabadítóban című alkotásában egy egykori drogfüggő bűnöző a börtönben töltött évek után újrakezdi az életét.

Mózes Gergely Mindhalálig című animációs dokumentumfilmje a Magyarországon alig ismert, embermentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor és a vérgőzös gyilkos, Kun páter, a nyilas álszerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

Lőrinczy Lia Aki még lehetek című rövid dokumentumfilmjének főszereplőjét, Vikit gyerekkorában bántalmazták, saját családtagjai pedig 18 évesen eladták, és csak sok év prostitúció után tudott elmenekülni. Új életet kezdett, férjhez ment, négy gyereke született, de küzdelmei korántsem értek véget. A film egy rendkívüli anya történetét meséli el, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen.      

A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyben mutatkozik be Paczolay Zsófia Budapest siló című dokuja, amely Józsefet követi nyomon, aki naponta leereszkedik a tíz emelet mély tartályba.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál filmjeiből november 22. és 29. között Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsen is lesznek vetítések - áll a közleményben.

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás: