Negyven ország vesz részt a 20. Verzión

Negyven országból 80 alkotást tűz műsorára a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 22. és 29. között Budapesten.

Negyven ország vesz részt a 20. Verzión

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint az elmúlt évek kiemelkedő dokumentumfilmjei mellett Budapest témájú alkotások is láthatók lesznek a főváros 150. születésnapja alkalmából, a fesztivál vendége lesz egyebek mellett Peter Nestler, az egyik legegyedibb és legfontosabb német dokumentumfilmes, és ismét bemutatkoznak kísérleti VR-dokumentumfilmek is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A jubileumi fesztivál a Merre tartunk? kérdésre keresi a választ és a Toldi mozi mellett új helyszínként, a Corvin moziban is lesznek vetítések. A filmeket öt versenykategóriában és hét szekcióban láthatja a közönség.     

A Verzió Specials visszatekintő programban négy különleges alkotást emelnek ki az elmúlt évek filmjeiből. Újra látható lesz román egészségügy korruptságát leleplező 2019-es dokumentumfilm, a Colectív, a 2015-ös Sonita című film, amely egy zenei karrierről álmodó afgán tinédzserről szól, akit édesanyja kiskorú menyasszonynak szán. A Nincs hova bújnod című dokumentumfilm egy ápoló életét mutatja be a közép-iraki "halál háromszögében", a Panaszbíróság pedig a pekingi panaszirodáról szól, ahova Kína minden tájáról azért érkeznek az emberek, hogy az őket ért igazságtalanságok ellen tiltakozzanak.

A nemzetközi versenyprogramban idén is a legérdekesebb emberi jogi kérdésekkel foglalkozó filmek kaptak helyet, az interszex emberektől a norvég erdőkig, bengáli jutaszövőktől a mélytengeri bányászatig.

A fesztiválon a nemzetközi versenyprogramban szereplő alkotások rendezőivel is találkozhat a közönség. Egyebek mellett Alisa Kovalenko kijevi rendezővel, akitől a Nem tűnünk el című dokumentumfilm lesz látható, amely öt, álmokkal és kérdésekkel teli ukrán tinédzserről szól, akiket a háború egyre közeledő jelenléte fenyeget, mégis képesek felismerni és ünnepelni az élet törékeny szépségét.     

A fesztivál vendége lesz Ibrahim Nash'at egyiptomi filmrendező, aki a  Hollywoodgate című filmjében a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című filmjét kíséri a fesztiválra. Az Iszlám Állam 2014-ben több ezer jezidita nőt kényszerített szexrabszolgaságra. A nemi erőszakból fogant gyermekeket a jeziditák elutasítják. A filmben elsőként a közösségből egy anya titokban átkel a kurd határon, hogy találkozhasson négy éve nem látott lányával.

A rendezvényre látogat Peter Nestler rendező, forgatókönyvíró és producer, a háború utáni német film egyik legegyedibb és legfontosabb dokumentumfilmes alkotója, akitől nyolc rövidfilmet láthat a közönség.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából fővárosról szóló dokumentumfilmeket tűz műsorára a Budapesti város/arc/képek szekció. A Képkereső programblokk filmjei feszegetik és tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit, és kísérleteznek a valóság újfajta képi megoldásaival.

A magyar versenyprogramban hét alkotást láthat majd a közönség. Először lesz látható Magyarországon Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása, amely különdíjat nyert Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A film Fanniról, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzserről és Laciról, a hajléktalan egykori gyári munkásról szól. Fanni Laci erdei kunyhójában lel menedékre, aki lassacskán apafigurává válik számára.

A Balázs Béla-díjas Dobray György Habiszti - Csak azért is! című filmjében Józsefváros énekes iskolájában felfigyelnek a kamasz Attila sokrétű tehetségére. A fiú egy roma holokausztról készítendő táncprodukció főszereplője lesz, a film az érvényesülésért folytatott harcot mutatja be.

Fuchs Máté Keltető című dokumentumfilmje Mariannról, a 30 éves, magasan funkcionáló autista nőről szól, aki nagy reményekkel és eltökélten fordul az álma felé: létrehozni egy légylárvafarmot, ahol fenntartható módon lehet fehérjét előállítani.

Dér Asia Nem halok meg című dokuja egy hasnyálmirigyrákban szenvedő férfi küzdelmét mutatja meg, míg Hajnal Gergely Szabadítóban című alkotásában egy egykori drogfüggő bűnöző a börtönben töltött évek után újrakezdi az életét.

Mózes Gergely Mindhalálig című animációs dokumentumfilmje a Magyarországon alig ismert, embermentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor és a vérgőzös gyilkos, Kun páter, a nyilas álszerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

Lőrinczy Lia Aki még lehetek című rövid dokumentumfilmjének főszereplőjét, Vikit gyerekkorában bántalmazták, saját családtagjai pedig 18 évesen eladták, és csak sok év prostitúció után tudott elmenekülni. Új életet kezdett, férjhez ment, négy gyereke született, de küzdelmei korántsem értek véget. A film egy rendkívüli anya történetét meséli el, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen.      

A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyben mutatkozik be Paczolay Zsófia Budapest siló című dokuja, amely Józsefet követi nyomon, aki naponta leereszkedik a tíz emelet mély tartályba.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál filmjeiből november 22. és 29. között Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsen is lesznek vetítések - áll a közleményben.

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Testvérvárosi megállapodás jött létre Székesfehérvár és Luxor között

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást írt alá Székesfehérvár és Luxor vezetője szerdán Egyiptomban.
2023. 11. 30. 11:30
Megosztás: