Nem az Érdre ledobott "atombomba" miatt állt földbe az ingatlanpiac a városban, de nem tett jót neki

Csak tovább rontotta az egyébként is rendkívüli módon lelassul érdi ingatlanpiac helyzetét a változtatási tilalom elrendelése, mivel fokozta a vevők és az eladók egyébként is meglévő bizonytalanságát. A szakértő szerint viszont az még nem fog megoldani minden problémát, ha ezen az időszakon túl leszünk.

Nem az Érdre ledobott "atombomba" miatt állt földbe az ingatlanpiac a városban, de nem tett jót neki

Érden nagyon lelassul az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a helyzetet pedig tovább nehezíti az, hogy változtatási tilalom is életbe lépett a városban, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál. Mindez egészen addig tart, amíg el nem készül az új építési szabályzat, ami lehet néhány hónap vagy akár néhány év, mindenesetre biztosan nem lehet tudni - mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A lépésre egyébként azért volt szükség, mert Érd lakossága valamivel több mint 30 év alatt közel kétszeresére duzzadt, miközben ennek kiszolgálásához már 15 éve nincs meg a megfelelő infrastruktúra. Ráadásul az önkormányzatnak nem nagyon maradtak más eszközei a korlátozásra, csak egy ilyen drasztikus megoldás. A változtatási tilalom ugyan legfeljebb három évig maradhat hatályban, ez azonban az ingatlanpiac szempontjából meglehetősen hosszú idő.

Mint Hártó Regina rámutatott, a lépés közvetlen hatása, hogy akadt olyan ügyfél, aki úgy döntött, hogy mivel most felesleges próbálkoznia telke eladásával, így inkább felfüggeszti az értékesítést. Legalábbis addig, amíg ki nem derül, miként alakulnak a szabályok. Így most teljes a bizonytalanság, igaz, már ezt megelőzően sem álltak sorba a vevők - tette hozzá a szakértő.

A meglévő újépítésű ingatlanok vásárlásával ugyan ki lehetne kerülni ezt a problémát, ugyanakkor ezek iránt rendkívül csekély az érdeklődés, főleg azért, mert újépítésű ingatlant szinte mindig hitelre és támogatással vásárolták meg a vevők.

A legnagyobb hatással egyébként a “hitelesek” számának csökkenése volt a piacra: a korábbi töredékére estek vissza a magas kamatok miatt a hitelfelvételek, márpedig korábban a legtöbb vevő - különösen az újépítésű ingatlanok piacán - hitelt használt fel ingatlanvásárlásához Érden.

Az eladók is észlelik az érdeklődés megszűnését, így az ingatlanközvetítő szavai szerint mintha kezdenének egy kicsit “nyitottabbá válni” az ingatlanközvetítők iránt, azaz egyre inkább hajlanak arra, hogy igénybe vegyék a segítségüket az eladásnál.

A vevők azonban inkább csak érdeklődők, és legfeljebb annyi pozitívumot látni az elmúlt hónapokban, hogy mintha több érdeklődő jelent volna meg a piacon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tranzakciók száma is emelkedne, inkább csak tapogatóznak mind a két oldal részéről.

Ráadásul az is jellemző, hogy amikor végre eljutnak a felek az adásvételig, sokszor pont akkor torpannak meg, hol az árra, hol a helyzetre hivatkozva. Olykor a vevők, olykor pedig az eladók gondolják meg magukat, mindenesetre nagyon komoly bizonytalanság érzékelhető - hangsúlyozta Hártó Regina.

Az ugyanakkor nem jellemző, hogy az árak csökkentésével próbálnák megfogni a tulajdonosok az eladókat, kivéve, ha valaki tényleg nagyon motivált, és valóban szeretné eladni az ingatlanát. A legtöbben azonban még mindig úgy állnak hozzá az árazás kérdéséhez, hogy “nem kell árat csökkenteni, ha lesz ajánlat, akkor majd engedek”. Hártó Regina szerint ez a stratégia nem nagyon működik.

A vevői oldalról hatalmas - tehát nem 5-10 százalékos - alkukkal próbálkoznak, előfordult olyan, hogy 42 millió forintos diósdi telekre az érdeklődő 30 milliós vételi árat mondott be. Ez viszont szintén nem kedvez a sikeres eladásnak, mert ilyenkor elég messze kerülnek egymástól az álláspontok, és csak lassan vagy egyáltalán nem tudnak közeledni egymáshoz.

Leginkább egyébként az olcsó ingatlanok azok, melyekre mutatkozik némi kereslet, de azt nem lehet állítani, hogy ha felbukkan egy alacsony ár, akkor arra egyből lecsapnának a vevők - jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Minden téren a bizonytalanság érezhető tehát, amit csak tovább fokoz Érden a bevezetett változtatási tilalom, és főleg az, hogy nem tudni, ennek mikor lesz vége, és mi várható utána. Ha esetleg a helyzet ebből a szempontból rendeződik, akkor sem valószínű, hogy nagyon felpörögne a piac, ahhoz ugyanis az kellene, hogy újra beinduljon a hitelezés, alacsonyabbak legyenek a hitelkamatok. De, hogy ez mikor következik be, szintén kérdéses, egyelőre mindenki csak találgat - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás: